VALIKKO

Una pistola en cada mano / A Gun in Each Hand – Pistooli molemmissa käsissä

Ensimmäisessä tarinassa kaksi vanhaa ystävää E. (Eduard Fernández) ja J. (Leonardo Sbaraglia) törmäävät sattumalta toisiinsa ja uskoutuvat toisilleen vaikeista elämänkokemuksistaan. E. on syvästi ahdistunut ja J:llä on vain kissa seuranaan auttamassa pohdinnoissa. Samaan aikaan toisaalla eronnut S. (Javier Cámara) on pyrkimässä takaisin entisen vaimonsa Elenan (Clara Segura) luokse. Valkokankaalla tavataan myös koiraan ulkoiluttava L. (Luis Tosar), joka törmää puistossa asuntoa tarkkailevaan G:hen (Ricardo Darín). Miehillä onkin paljon enemmmän yhteistä kuin miehet toivoisivat. Lisäksi saamme seurata kuinka P. (Eduardo Noriega) yrittää vikitellä työkaveriaan Mamenia (Candela Peña) siinä suuremmin onnistumatta, mutta saa sen sijaan oppitunnin seksuaalisesta ahdistelusta. Toisaalla Maria (Leonor Watling) uskoituu aviomiehensä ystävälle A:lle (Alberto San Juan). Samalla hänen miehensä M. (Jordi Mollá) puolestaan kuuntelee A:n vaimon Saran (Cayetano Guillén Cuervo) ongelmia.

Nämä sattumalta syntyvät kohtaamiset saavat aikaan hauskoja kommelluksia ja koheltamista. Jokaisessa niistä mukana oleva mies joutuu miettimään omaa asemaansa ja identiteettiään. Kiitosta tässä kohtaa on suunnattava miesnäyttelijöiden suuntaan. Nämä satunnaiset tapaamiset tuntuvat uskottavilta ja manipuloimattomilta. Vaikka Una pistola en cada mano -elokuva on näiden keskustelujen kuvausta, elokuvassa on olemassa selkeä juoni. Toki on myönnettävä, että paperilla keskustelujen välisen elokuvan kehuminen ei välttämättä lukijaa innosta. Nyt olisi kuitenkin ollut syytä tehdä poikkeus ja käydä katsomassa tämä raina Niagarassa.

Ohjaaja Mr. Cesc Gay on tehnyt mielenkiintoisen elokuvan miesten ajattelusta ja saanut sitä tulkitsemaan vaikuttavan espanjalaisen näyttelijäkaartin. Valkokankaalla parastaan pistelevät muun muassa Ricardo Darin (The Secret in Their Eyes), Eduard Fernandez (The Skin I Live In), Eduardo Noriega (The Devil’s Backbone) ja Javier Camara (Talk to Her). Elokuva itsessään esittelee lyhyitä tarinoita, joilla ei välttämättä ole muuta yhteistä keskenään kuin teema, joka pyörii keski-ikäisen miehen identiteettikriisin ja seksuaalisen turhatumisen ympärillä. Ohjaaja Mr. Gay kuvaa hyvin espanjalaisen yhteiskuntakulttuurin muutosta erityisesti sukupuoliroolien merkityksen muutoksen kautta. Elokuvan sanoman mukaan voisi väittää, että machoilusta on muututtu kohti akkavaltaa, jossa nainen päättää kaapin paikan kotona ja sen ulkopuolella. Osaltaan sitä painottaa miesten nimien puuttuminen. Vain naisia kutsutaan etunimillä, miehillä on kirjain. Ja tämä kirjain jää yhä useammassa kohdassa naisten määräysvallan alle. Suurimmat naurut katsoja saakin tämän muutoksen konkretisoitumisesta, missä miehet yrittävät tavoitella haluaamaansa, mutta päätyvät yleensä vastakkaiseen suuntaan.

Naisongelmia miesten mielissäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Elokuvassa otsikosta huolimatta ei ammuta yhtään laukausta, mutta sitäkin enemmän loukataan miehisiä egoja. Ja joidenkin miesten mielestä se lienee ihan sama asia. Leffa tarjoaa enemmän tykitystä verbaalisella tasolla kuin fyysisellä kosketuksella. Elokuvan dialogissa piileekin pintaa syvempää sanomaa, joka on esitetty tavalla, joka tekee siitä jopa lähes uskottavaa. Una pistola en cada mano -elokuva on kaikesta arkisuudestaan huolimatta inhimilinen, viihdyttävä ja viehättävä esitys miesten kokemista naisongelmista. Tällaisista koskettavista asioista soisi kummankin sukupuolen keskustelevan keskenään. Välillä ehkä riittää se, että avautuu hyvälle ystävälle, että näkee sitä muutakin kuin omaa napanöyhtäänsä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Elokuvakeskus Niagaran espanjalaisten elokuvien viikko lähenee loppuaan. Ne, jotka haluavat vielä päästä nauttimaan ilmaisnäytöksestä suosittelen suuntaamaan torstaina Niagaraan katsomaan Mapaa. Esitysaika on kello 16.45 ja liput maksavat nolla euroa. Mapa kertoo nuoresta televisio-ohjelmien ohjaajasta, joka potkut saatuaan suuntaa Intiaan etsimään itseään ja tekemään ensimmäistä pitkää elokuvaansa. Kaikki ei mene kuitenkaan niin kuin Strömsöössä, joten lopputuloksena on hieman erilaisen elokuvan tekeminen kuin mies alunperin haaveili.

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa
Henkilöt: , , , , , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa