VALIKKO

Un beau soleil intérieur / Let the Sunshine In – Aurinko sisälläni

File:Un beau soleil intérieur Let the bright sunshine in.png

Eronnut, noin 50-vuotias Isabelle etsii pariisilaisissa taidepiireissä sitä oikeaa elämänsä todellista rakkautta ja sitä kautta merkitystä elämälleen. Ikävä kyllä hänen kohdallaan se tarkoittaa ilmeisesti päätymistä varattujen miesten kainaloon. Siinäpä tämä elokuvan juoni tiivistetysti.

Tästä voi sitten lähteä pohtimaan sitä, että rakastaako Isabella rakastumista heittäytymällä täysillä jokaiseen suhteeseensa. Tai etsiikö hän kenties alitajuisesti mahdottomia rakastajia, suhteita joista ei voi tulla mitään. Jostain kumman syystä raina palkittiin Cannesissa. Itse en siitä mitään suurempia oivalluksia tehnyt. Mutta on toki myönnettävä, että dialogi on välillä hyvinkin ihastuttavan sarkastista. Mutta se jättää katsojan myös pohtimaan sitä, että rakentaako Isabella itse omia esteitään matkalla tosi rakkauteen. Hitaampi tahti suinpäin suhteeseen syöksymisen sijasta voisi tuoda paremman kalan verkkoon. Mutta kun, ei. Sitä mennään sata lasissa ja sitten ihmetellään miksi homma kusi alleen. Ihmiset ovat erilaisia, joten sallittakoon tämän päätön pökkelehdintä.

Aiheeseen liittyvä kuva

Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta on vastannut Ms. Claire Denis (mm. Chocolat, Päin kuolemaa ja White Material). Ohjaajan aiempien elokuvien tavoin Aurinko sisälläni ei saa katsojasta yhtä vahvaa otetta. Se soljuu toki eteenpäin, mutta mitä se antaa. Toivottavasti joku muu katsoja saa siitä tätä daamia enemmän. Toki pääosissa pyörivät näyttelijät vakuuttavat edelleen (ääri)laita tunteidensa kanssa. Ja tähän ehkä on vaikuttanut se, että elokuva on saanut innoituksensa ohjaajan ja sen toisen käsikirjoittajan Ms. Christine Angotin henkilökohtaisista kokemuksista. Tätä on naisen siis odotettavissa keski-iässä etsiessä sitä oikeaa halutessaan täyttää rakkauden kaipuunsa.. Sniifs, ei vaikuta kovinkaan kivalta. Ohjaajan Ms. Denisin elokuvista pitävät saavat tästä ehkä minua enemmän itselleen, sillä rainan tunnistaa naisen tyyliseksi. Sen visuaalinen kerronta syöksähtelee satunnaisesti eteenpäin pysähtyen aina mielenkiintoisiin välitiloihin. Ja nämä fyysiset välitilat, hiljaiset hetket ovat taidokkaita. Pääosassa pyörivä Ms. Juliette Binoche on taidokas niiden hallitsemissa. Daami ei tarvitse tunteidensa ilmaisun avuksi dialogia, sillä hänen eleensä ja ilmeensä kertovat paljon. Ohjaaja on onnistunut vangitsemaan ne vakuuttavasti filmille.

Valkokankaalla ei loppupeleissä tapahdu kovinkaan paljon, joten se jättää painoarvoa dialogille. Ikävä kyllä dialogisesti elokuvassa ei myöskään tapahdu kovinkaan paljon. Toki Isabella esittelee mielipiteitään asioista, siellä rakennetaan romanssirintamaa ja todetaan suhteiden mahdottomuutta. Mutta kaikki se vaikuttaa lopulta häviävän taustahälinään. Tämä on mielenkiintoista ajatellessa elokuvan juurtumista ohjaajan / käsikirjoittajan omiin kokemuksiiin. Olisi uskonut daameilla olevan enemmän annetavaa. Ja sitä kautta tuovan esille enemmän myös rakkaudesta puhumisen vaikeutta. Toisaalta samaan hengenvetoon myönnän kyllä tunnistaneeni omassa elämässäni olleita lauseita suhteen kuvauksista tai niiden lopettamiseen liittyvistä tilanteista. Tämä onkin niitä harvoja kohtia, missä kiitän ja kumarran elokuvan suuntaan. Jotain todellista on saatu mukaan ja se kyllä kosketti.

Aiheeseen liittyvä kuva

Rakastan rakastumistawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
tai jotain sinne päin. Aurinko sisälläni raina ei ehdi elokuvan keston aikana kypsyä sellaiseen tilaan, mitä ohjaaja kenties toivoi. Aiheena tosi rakkauden löytäminen ja siinä suhteessa pysyminen on mielenkiintoista, mutta nyt Isabellan pohdinnat ja elämän seuraaminen eivät todennäköisesti kosketa kuin niitä katsojia, joilla on asiasta omakohtaista kokemusta. Toki Ms. Binoche vakuuttaa valkokankaalla näyttelemisen taidoillaa, mutta se ei riitä pelastamaan elokuvaa. Joku voisi todeta pihlajanmarjat happamiksi tässä kohtaan, mutta leffa oikeasti olisi mielestäni kaivannut ryhdikkäämpää otetta tai enemmän parisuhteellista pohdintaa päättömän säntäilyn ja itsensä rakkauden nälän tyydyttämisen sijaan. Suosittelen sitä kuitenkin kaikille, jotka ovat kipuilleet omissa parisuhteissaan. Tällöin valkokankaalta voi löytyä jotain hyvinkin tuttua.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Nicolas Duvauchelle, Laurent Grévill, Philippe Katerine, Bruno Podalydès, Paul Blain, Gérard Depardieu, Alex Descas

Kesto: 1 tunti 34 minuuttia

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa