VALIKKO

Turist / Force Majeure – Turisti / pakollinen este

Lapsiperhe matkustaa Alpeille viettämään laskettelulomaa. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun laskettelijoita uhkaa lumivyöry, johon jokainen perheen jäsen reagoi omalla tavallaan. Perheen isä Tomas (Johannes Kuhnke) päättää pelastaa itsensä ja jättää peräänsä loppuperheensä vaimonsa Ebban (Lisa Loven Kongsli) ja kaksi lastaan Veran (Clara Wettergren) ja Harryn (Vincet Wettergren). Tilanteen rauhoittumisen jälkeen edessä on oman toiminnan selvittäminen ja sen kanssa eläminen. Eikä sitä paljon muuta Thomasin uuden ystävän Matsin (Kristofer Hivju) mielipide siitä, että mies pelasti itsensä voidakseen tulla myöhemmin pelastamaan perheensä.

Ohjaajan Mr. Ruben Östlundin edellisen elokuvan Play tavoin Turisti tasapainoilee ihmisen tarpeen kanssa toimia oikein. Lumivyöryn edessä Thomas oli kiinnostunut vain pelastamaan itsensä, ei perheettään. Ja tämä on jotain, mitä hänen vaimonsa Ebba ei voi hyväksyä tai ymmärtää. Ebba haluaisi Thomaksen myötävän pelkuruutensa, mutta kun mies ei siihen pysty häntä kohtaan vyöryy todellinen vyöry, mitä hän ei voi välttää.

Ohjaaja on kertonut saaneen innoituksensa Turistiin omasta tuttavapiiristään, missä hänen ystäväperheensä joutui myös elämän pysäyttävän tilanteen eroon. Mies pakeni tuolloin tilanteesta ja nainen jäi suojelemaan lapsiaan. Ohjaaja oli saanut kuulla tarinaan useita kertoja viinilasillisten jälkeen, joten teema jäi vaivaamaan tai ainakin kaikumaan korvissa. Lähempi aiheen tutkiminen vastaavista tapauksista on osoittanut useampien tällaisten pariskuntien päätyvän eroon. Ja sellaiseen suuntaan Tomaksen ja Ebban tarina myös näyttää väkisten menevän, ennen odottamatonta loppuratkaisua.

Turist on jollakin asteella pelottava elokuva. Se pakottaa katsojan miettimään omaa toimintaansa ja ihmisyyttään vastaavassa tilanteessa. Mitä itse oikeasti tekisit ja miten sen kanssa sitten eläisit? Lumivyörystä paon selittelemisen lisäksi elokuva ottaa hyvin kantaa siihen, millaisia prioriteetteja perheen sisäisillä jäsenillä on ja miten he kokevat asian. Vaikuttaakin siltä, että Ebban ja Thomasin välinen keskustelu ei koske vain pakenemista paikalta lumivyöryn aikana, vaan pikemmin tilannetta avioliiton sisällä.

Psykologinen kevyt-draamawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
lumivyöryn vaikutuksesta perheen eri jäseniin. Kun tunteiden purkamisen aloittaa niille ei meinaan tulla kunnon loppua millään. Elokuvan lopussa voikin miettiä, että kuinka harkittu perheen äidin teko oikein oli tilanteen muuttamiseksi. Naputtavan perhekriisin lisäksi Turisti on hyvä kuvaus siitä, mitä tapahtuu kun pitää myöntää olevansa väärässä ja kantaa sen seuraukset. Turisti pitää katsojan tiiviisti kiinni perheen kokemuksissa, sillä se ei pröystäile liiallisella visuaalisella esityksellä, runsailla sivujuonilla tai turhalla dialogilla. Elokuvasa mennään nopeasti asiaan ja pysytään siinä. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka uskaltavat miettiä mitä tekisivät vastaavanlaisessa tilanteessa. Sekä myös niille, jotka haluavat nähdä hyvän eurooppalaisen draamaelokuvan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Draama
Kommentit

Vastaa