VALIKKO

Turbo

Nopeasta vauhdista haaveileva puutarhaetana Theo alias Turbo (Ryan Reynolds) saa elämänsä mahdollisuuden, kun hän vahingossa liimautuu katuautoon kiinni ja osaa osakseen tilkkasen ilokaasua. Theo haluu nyt uuden nopeutensa ansiosta osallistua Indy 500 -kisaan. Järkeä hänelle koittaa puhua hänen veljensä Chet (Paul Giamatti) ja nopeutta ei lakkaa ihmettelemästä Taco-paikkaa pyörittävä Tito (Michael Peña). Matkalla Indy 500-kisaan on kuitenkin monta mutkaa matkassa ja kisan lopputulos voi vielä yllättää kaikki osallistujat.

Edellä mainittujen herrojen lisäksi englanninkielisestä ääninäyttelijöiden listasta voi pongailla rauhassa omia suosikkejaan. Äänensä etanalla ovat lahjoittaneet Samuel L. Jackson (Whiplash), Snoop Dogg (Smoove Move), Maya Rudolph (Burn), Ben Schwartz (Skidmark) ja Micheal Bell (White Shadow). Näiden lisäksi valkokankaalla kuullaa ihmismäisimmissä tunnelmissa mielenkiintoisia ääniä Titon ystävien parista. Niitä ovat samoilla nurkilla töitä tekevät Paz (Michelle Rodriguez), Bobby (Richard Jenkins) ja Kim-Ly (Ken Jeong)

Hollywoodlandiassa on aina ollut heikko kohta altavastaajien pyrkimyksiä esitteleville elokuville. On kyse sitten animaatioista tai ihan oikeiden näyttelijöiden esityksestä, niin jotenkin katsojille työnnetään sitä ’sisulla läpi harmaan kiven’ -mentaliteettia, eikä Turbo tästä kyllä eroa mitenkään. Vaikka Turbon kilpakumppani ja ihailun kohde Guy Gagne (Bill Hader) sitä yrittää hieman vihjaillakin valkokankaalta. Katsojat näkevät mielellään miten se vastoinkäymisiä kohdannut hemmo tai animaatiohahmo lopulta saa toteuttaa itseään ylitse oman tarpeen ja korjaa potin kotiin. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Turbon lisäksi muun muassa Wreck-It-Ralph (2012), The Blind Side (2009), Kung Fu Panda (2008), Boltsit pelissä – Dodgeball (2004), Karate Kid (1984) ja Rocky (1979).

Ohjaaja Mr. David Soren on pitänyt hyvin valkokankaan limaniskat kurissa ja tuonut hieman erilaisen altavastaaja-leffan leffateattereihin. Ja mikä parasta elokuvassa vielä monta hyvää hetkeä trailereidenkin ulkopuolella. Tarina rakentuu hyvin ja esittelee matkan aikana peräksiantamatonta sinnikkyyttä, varovaisuutta vastapuolen arviointiin ja tietenkin sitä oman perheen ja paikan löytämistä. Toisaalta Mr. Sorenilta ei voi muuta odottaakaan, sillä mies on hankkinut kannuksiaan muun muassa sellaisten klassikoiden ja altavastaajatarinoiden kuin Chicken Run, Shark Tale ja Over The Hedge parissa. Toisaalta ohjaaja itse nimeää omiksi innoituksen kohteiseen Turbon tarinan kehittämisessä oman tomaattipuutarhansa, poikansa pikkuautot sekä Rocky ja Karate Kid -elokuvat.

Animaation tekemisen puolella animaattoreilla oli omat haasteensa. Etanoihin ei yleensä suhtauduta kovinkaan myötämieliseksi, eikä niillä ole kovin runsasta vuorovaikutusmenetelmää. Edessä oli siis taiteellisin vapauksin etanoitumista, samoin kuin niiden inhimillistämisestä. Haasteet eivät loppuneet vain etanoiden mukavoittamiseen, vaan Indy 500 -kisasta haluttiin myös mahdollisimman todentuntuinen. Apua siihen saatiin ajajien suunnasta. Auttavan kätensä ja kaasujalkansa tarjosivat muunmuassa Dario Franchitti, Mario Andretti, Hélio Castroneves ja Will Power, joista osalla on äänirooli animaatiossa omassa tutussa kisapiirissään.

Etanoiden Fast & Furiouswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja vähän myös ihmistenkin näkökulmasta. Uudenlaisen animaatiohahmon tuttavuuden lisäksi Turbo tarjoaa sitä perinteistä altavastaajasta kukkulan kuninkaaksi tarinaa, jossa usko omiin kykyihin tuo lopulta kaikille onnea ja menestystä. 'No dream is too big and no dreamer is too small', jonka avulla sitä jaksaakin taas eteenpäin omissa haaveissaan. Elokuvan näkökulmasta Turbo ei kuitenkaan tarjoa mitään uutta, mitä animaatioissa ei ole nähty, mutta tämä ei ole mikään huono asia. Elokuviin mennessään katsoja tietää mitä tuleman pitää ja matkaa sinne loppuhuipennukseen voikin kulkea rauhassa. Etanat ovat ihastuttavia ja saavat katsojan oikeasti välittämään niistä. Niiden parissa ja elämän kokemusten hankkimisessa olisi viettänyt enemmänkin aikaa ihmisten kustannuksella. Mutta sitäkin enemmän Turbo korjaa potin Indy 500-kisojen kuvauksen kautta. Et ole auto, ole etana ja anna sen näkyä. Tästä motosta on hyvä lähteä eteenpäin. Suosittelen leffaa kaikille animaatioiden ja altavastaaja-filmien ystäville.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

The sooner you accept the dull, miserable nature of your existence, the happier you’ll be.” – Chet

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa