VALIKKO

Truman

Kuvahaun tulos haulle truman poster

Juliánin luo tulee yllättävällä vierailulle hänen pitkäaikainen ystävänsä Tomás. Näille kahdelle miehelle pitää seuraa myös Juliánin uskollinen ja vanha bullmastiffi Truman. Tarinassa olisi nyt jo aineksi kaveri-komedia-draamaksi, mutta kun selviää Juliánin sairastavan terminaalivaiheen syöpää ja laittavan vierailun aikana mutkia suoraksi ja etsivän uutta isäntää uskolliselle koiralleen elokuva saa kokonaan uuden vireen. Vaikka Trumania ei suuremmin elokuvassa esitellä, se vaikuttaa liimaavan yhteen nämä kaksi ystävystä.

Katalonialainen ohjaaja-käsikirjoittaja Mr. Gesc Gay on jotenkin onnistunut tekemään aiheesta nautittavan draama-komedian. Kuoleman kohtaaminen on haastavaa, asioiden järjestykseen laittaminen lopullista ja hoidosta kieltäytyminen välillä jopa typerää. Mutta siitä huolimatta elokuvaa katsoessa ei tarvitse käyttää koko valtavaa nessupakkausta kerta rysäyksellä. Mr. Gay kuvaa ystävysten tapaamista herkällä, mutta samalla kertaa tarkalla tavalla, joka ei voi olla vaikuttamatta katsojien kokemuksiin. Mr. Gay vaikuttaa hallitsevan keski-ikäisten miesten arjen kuvaamisen mielenkiintoisella tavalla, joka sisältää muutakin kuin oluen juomista ja jalkapallon katsomista. Leffan jälkeen sitä joutuu muuttamaan mielipiteitään siitä, etteivätkö miehet puhuisi keskenään ihmissuhteista tai niiden kipupisteistä. Hyvää työtä, jällleen kerran. Leffasta pitäneitä suosittelenkin kaivamaan esiin miehen edellisen elokuvan Una pistola en cado mano (2012).

Herrojen Ricardo Darin ja Javier Camara lisäksi kiitos elokuvan luonnollisuudesta kuuluu Troilo-koiralle. Vaikka sillä ei paljon sanottavaa / haukuttavaa ole, niin ilman sen läsnäoloa leffasta olisi tullut hyvin toisenlainen. Tosin herrat Darin ja Camara vakuuttavat myös. Mielelläni katselisin lisää heidän keskinäistä esitystään tavallisen arjen kuvaamisesta. Sillä nyt valkokankaalla käydään pitkiä keskusteluja, vietetään aikaa kahvilassa ja parannetaan maailmaa sinä vähänä aikana, mitä on jäljellä. Kuoleman väistämättömyys on läsnä koko ajan, mutta sitä ei alleviivata tai juosta karkuun. Aiheesta huolimatta, ehkä tämä tekee elokuvasta elämän makuisen. Joten elokuvan maailmalla menestyminen ei yllätä. Aina ei tarvita suuria erikoistehosteita, monimutkaista juonta ja laajaa näyttelijäjoukkoa tekemään laadullista draamaa.

My Best Friend Truman -elokuva on hiljaisen koskettava kuvaus neljän päivän ajalta kahdesta pitkäaikaisesta kaveruksesta Madridissa. Toki matkan aikana piipahdetaan myös Amsterdamissa, mutta myönnän katselleeni Madridin maisemia haikeus mielessäni (kiitos Mr. A. kaikesta vielä kerran). Se osoittaa todella hyvin taidokkaan ohjauksen ja näyttelijätyön merkityksen. Elokuvan rytmi on sujuvaa, valkokangas täyttyy mielenkiintoisella menolla seuratessa kahta hyvin erilaista ystävystä ja heidän reagointiaan toisiinsa. Loppu on osaltaan toki arvattavissa, sillä kuolemaahan ei kukaan voi välttää, mutta siitä huolimatta se onnistuu yllättämään. Samoin leffa onnistuu myös tarjoilemaan niitä hauskoja hetkiä. Tosin on myönnettävä, että leffasalissa ei kovin muu naurahdellut kanssani. Elämää ei kuitenkaan aina kannata ottaa turhan vakavasti.

Each person dies as best he can. – Julián

Ystävyyttä ja kuolemaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
jokainen meistä kuolee joskus, eikä sille sitten voi mitään. Ei edes vaikka ystävämme toista toivoisivat. My Best Friend Truman -elokuva toki keskittyy elävien ihmisten pariin ja koiralle uuden isännen etsimiseen, mutta onnistuu siinä samalla käsittelemään jokaisen omia kuolemanpelkoja ja elämäniloja. Pääosissa vakuuttavat herrat Ricardo Darín ja Javier Cámara ottavat yleisönsä pienten eleiden ja ilmeiden avulla ilman suuria draamakohtauksia. Elokuva on kauniin yksinkertainen ja koskettava. Se soljuu tasaisesti eteenpäin kohti vääjäämätöntä loppuaan. Ohjaaja on jotenkin onnistunut tekemään tästä mielenkiintoista katsottavaa. Suosittelenkin elokuvaa kaikille, jotka haluavat pysähtyä hetkeksi miettimään elämää ja sen laaja-alaisuutta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Ricardo Darin, Javier Camara, Troilo, Dolores Fonzi, Eduard Fernandez, Alex Brendemuhl, Pedro Casablanc, Jose Luis Gomez, Javier Gutierrez, Elvira Minguez, Oriol Pla

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa