VALIKKO

Transformers: Age Of Extinction – Transformers: tuhon aikakausi

Sen viimeisen Transformesin piti sitten olla se grande-finale ja viedä homma loppuun. Mutta ilmeisestikin hollywoodlandiassa on todettu, että lypsävää lehmää ei kannata viedä teuraaksi, joten seikkailu jatkukoon. Jotain uutta on kuitenkin tällä kertaa luvassa ja se tulee Dinobotsien muodossa. Kyllä –  mekaaniset dinosaurukset ovat palanneet maan päälle elokuvassa, joka sijoittuu noin neljä vuotta Chicagon tapahtumien jälkeen vaikkakin ne jäävät vähällä valkokangasajalle tässä elokuvassa.  Sarjakuvissa Dinobotsit olivat suosittuja hahmoja, joten valkokankaalla nähdään ainakin dinobotsien johtaja Grimlock (tyrannosaurus rex), Slug (kolmisarvinaama – tricetatops), Strafe (lentolisko – pteranadon) ja Scorn (spinosaurus). Näiden lisäksi Age of Extinction on ensimmäinen Transformers-elokuva, jossa on mukana loppuun asti vain kaksi alkuperäistä transformersia. Valkokankaalla ajaa hurauttavat vain Autobotsien johtaja Optimus Prime Western Star 4900 Phantom rekan kuoseissa ja Bumblebee alkuaan Camaron 1967 vuosimallissa ennen päivitystään vuoden 2014 Chervolet Camaroksi. Seuraa he saavat onneksi uusista tuttavuuksista kuiten Rachetista, Houndista, Crosshairsista, Driftistä ja aina yhtä iki-ihastuttavasta Brainsista.

Mutta nyt siihen juonentyngän ytimeen ja X-Men: Days of Future Past -elokuvan nähneet voivat huokaista syvään. Kyse ei ole mielen tekemästä tepposesta, vaan elokuvien välillä on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä. Uusimmassa Transformers-elokuvassa FBI-agentti Harold Attinger (Kelsey Grammer) ja hänen pomonsa Joshua Joyce (Stanley Tucci) pyrkivät romuttamaan jäljelle jääneet Transformesit pyrkimyksissään luoda uusi ja parempi ihmisten tekemä versio Galvatron pohjapiirroksenaan Megatronin sisälmykset. Jeps, sillä tavalla saadaankin aikaiseksi ihmiskuntaa hyvin kohteleva robotti. Samaan aikaan Teksasissa Cade Yeager (Mark Wahlberg) etsii yhdessä työtoverinsa Lucasin (T.J. Miller) kanssa romua myytäväksi, jolla rahoittaisi tyttärensä Tessan (Nicola Peltz) tulevat yliopisto-opinnot. Sattuman kaupalta hän törmää ruosteiseen romuläjään Optimus Primeen (Peter Cullen), josta myös salaisten operaatioiden miehet mustissa ja Optimus Primeä jahtaava Lockdown ovat kiinnostuneet.  Edessä onkin Optimuksen, Caden ja Tessan pakomatka, joka saa täydennystä myös Tessan poikaystävästä Shanesta (Jack Reynor). (Jos leffaan jälkeen kysyttäisiin nyt vielä tarkempaa juonta, joutuisin vain toteamaan, että ööööö….. oli se varmasti siellä jossakin….)

Ohjaaja Mr. Michael Bay on tunnettu siitä, että hän tekee elokuvia teinipojille ei petä katsojiaan tässäkään elokuvassa. Transformers 4 on suuren luokan rymistelyleffa, josta ei puutu paljasta pintaa tai nopeita kulkuvälineitä tällä kertaa Chicagon, Hong Kongin ja Kiinan maisemissa. Ohjaajalle on kuitenkin lienee jossain vaiheessa iskenyt suuruuden hulluus, sillä elokuva on ihan liian pitkä ja sitä saa myös katsoa pitkään ennen kuin Optimus Prime pääsee vauhtiin yhdessä mahtavan dino-autobot laumansa kanssa. Jatkuvasta rymistelystä huollimatta elokuva ei dinobotseja lukuunottamatta tarjoa juuri mitään uutta. Mutta ehkäpä nämä ohjukset, avaruusalukset, taistelukohtaukset ja nopeat autot ovat riittävästi elokuvan kohderyhmälle. Onkin todettava, että siinä vaiheessa kun tämä täti etsi parempaa asentoa tuolissa (leffan kestäessä niiiiiin pitkäääään) niin edessäni istuneet neljä nuorta pojankoltiaista istuivat puolestaan lähes naama valkokankaassa kiinni. Kauneus ja juonen kiinteys vaikutti jälleen kerran olevan kiinni katsojasta  (ja testosteronitasosta).

Ja nyt kaikki tekniikan ihmelapset, jotka pitävät autojen ja dinosaurusten muuntautumiskyvyistä voivat varmaankin hyppiä ilosta, sillä Hasbro on ilmoittanut jatkoa olevan luvassa. Transformers 5:n pitäisi valloittaa valkokankaita vuonna 2017. Ja senkin jälkeen on tätä samaa vielä kuulemma luvassa. Se mitä tulevassa elokuvassa nähdään, on vielä avoinna. Hyviä ehdotuksia voisivat olla (a) Optimus Prime kohtaa tekijänsä ja luovuttaa heille tranformiumin siemenen; (b) Optimus Prime ottaa yhteen Galvatronin (alias Megatronin) kanssa ja (c) Dinobotsit pääsevät vauhtiin ihmisten törppöilyjen takia ja kutsuvat Optimus Primea auttamaan heitä siinä. Olipa aiheena mikä tahansa, toivon elokuvan olevan selvästi lyhyempi ja runsasjuonisempi.

Optimus Prime vastaan Galvatron osa 4www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Harold Attinger julistaa elokuvan aikana, että ”The age of the Transformers is over” ja elokuvan jälkeen sitä tekisi mieli oikein kovasti uskoa. Elokuva ei tarjoa mitään uutta dinobotsien lisäksi, mitä valkokankaalla Transformers-elokuvissa ei olisi jo nähty. Filmi on myös selkeästi synkkäsävyisempi kuin sen kolme edeltäjää, joten robottien ja ihmisten välistä läpänheittoa jäi oikein kaipaamaan. Luvassa on toki muutamia kunnon läpänheitto kohtauksia, mutta muutoin huumori näyttää loistavan poissaolollaan. Sen lienee korvannut selvääkin selvempi tuotesijoittelu, joka ehkä tuo huumoria mukaan - ainakin tämän katsojan mielessä. Suosittelen uusinta Transformers-elokuvaa kaikille sarjan ja Autobotsien ystäville, sillä niiden seikkailuja ja muodonmuutoksia on runsaasti tarjolla koko elokuvan ajan. Me ihmiset yritämme olla siellä mukana roikkumassa, mutta muuten leffan jälkeen kyllä tuntuu, että tämä raina olisi saanut jäädä tekemättä. Toisaalta on kyllä myönnettävä, että fanit saavat tästä haluamansa ja se varmasti riittää studiolle ja tuleville Transformes-elokuville.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

P.s. Kuten kaikki muutkin Transformers -elokuvat, omistan tämän kirjoituksen rakkaalle pikkuveljelleni Sampolle. Hän aikoinaan nuoren pojan vimmalla toivoi transformeseja lahjaksi ja ollessaan hieman epävarma kirjoitusmuodosta, sain nähdä lähes kaikki mahdolliset vaihtoehdot: ransformesi, trasformes, ransvormesi, transvormesi ja niin edelleen. Pienen pojan toive ei jäänyt epäselväksi ja niitä transformeseja tuli myös lahjaksi. Muistelen kuitenkin sinua aina näiden Transformes-elokuvien yhteydessä  ja se viimeisin  transformers odottelee edelleen sinulle pääsemistä täällä Tampereella.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Sci-fi, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa