VALIKKO

Trainwreck – Täystuho / Ihan yössä

Trainwreck -rainassa S’nuff-lehdessä työskentelevä Amy saa tehtäväkseen haastatella urheilulääkäri Aaron Connorsia. Haastattelu saa kokonaan uuden piirteen, kun Amy huomaa, että hänen normaali lähestymistapansa – pikapano ja sitten uuteen kohteeseen – ei toimikaan Aaronin kohdalla. Amy joutuukin miettimään, että mikä meni pieleen ja mitä ihmettä hänelle on oikein tapahtumassa.

Ohjaaja-tuottaja Judd Apatowin (mm. Paksuna, 40 v. ja neitsyt, Morsiusneidot) uutta komediaa tähdittää komedienne Amy Schumer. Käsikirjoitus perustuu Ms. Schumerin omiin kokemuksiinsa: nuori, sitoutumishaluton ja viihteellä viihtyvä nainen kompuroi valinnoissaan yrittäessään saada elämäänsä raiteilleen. Käsikirjoitus onkin tikuttavan komediallinen, joka ottaa samalla hyvin kantaa parisuhteeseen, vapaaseen seksiin ja muihin elämän realiteetteihin. Elokuva on apatowilaisittain mielenkiintoinen sillä se on ensimmäinen leffa, jossa ohjaaja Mr. Apatow toimii pelkästään ohjaajana, ei myös käsikirjoittajana.

Elokuva hengittää tasaiseen tahtiin Ms. Schumerin kanssa, joka tekee roolissaan uskottavan esityksen henkilöstä josta ei voi olla pitämättä, vaikka hänen kaikista toimistaan ei oikeasti pidäkkään. Ja uskallan epäillä, että jokaien tuttavapiiristä löytyy yksi Amyn kaltainen daami joka nauttii yhden illan suhteista, kittaa viinaa konkarin tavoin ja ei oikeasti välitä urheilusta, avioliitosta tai lapsista. Eikö tämä profilointi sovi myös niihin tuttaviimme, joiden juttuja (mielellämme) kuuntelemme huolimatta sisäisestä moralisoinnin tarpeesta. Toisilla on hauskaa, vaikka emme sitä itsellemme halua myöntääkään.

Elokuvan Trainwreck tekee hauskaksi se, että tämä kaikki on hyvin käsikirjoitettu, hyvin näytelty ja siten myös viihdyttävää katsottavaa. Luonnollisesti mukana on sitä perinteistä opi virheistäsi, ymmärrä muita ja kasva tässä kaiken keskellä -tematiikkaa, mutta mitä muuta voi odottaa hollywoodlandian tuotannolta. Ihastuttavaa on kuitenkin se, että kaiken henkisen kasvun keskellä Amy onnistuu kuitenkin säilyttämään keskeiset persoonallisuuden piirteensä.

Näyttelijät ovat onnistuneet suhteellisen hyvin omissa tulkinnoissaan. Ms. Schumer on luonnollisesti ihan omaa luokkaansa uuden ajan Brigdet Jonesina, joka tekee eikä tärise, mutta mainitsemisen arvoisia ovat myös muiden naisnäyttelijöiden panokset. Amyn siskon roolissa esiintyvä Brie Larson on uskottava vastapaino Amylle omassa uusioperheessään, jolla on vaikeuksia hyväksyä heidän isänsä (Colin Quinn) kukasta kukkaan hyppivä käytös. Amy sen sijaan vaikuttaa ymmärtävän isäänsä, samoin kuin omaksuneen hänen oppinsa omaan elämäänsä ehkä liiankin hyvin. Työpaikalla Amya pompottaa hänen pomonsa lähes tunnistamattomaksi meikattu Ms. Tilda Swinton, jonka alaisuudesta löytyvät myös lehden uusi oppipoika Ezra Millerin takaa ja Amyn työtoveri Vanessa Bayer. Eniten uskottavuuden ongelmia omalla kohdallani oli koripalloilijan LeBron Jamesinja showpainijan John Cenan kohdalla. Miehet varmasti hallitsevat omat urheilulajinsa hyvin ja ihan vain vinkkinä, sitä päivätyötä ei kannata vielä vaihtaa elokuvien puolelle. Tämä siitäkin huolimatta, että ohjaaja Mr. Apatow on saanut heistä sentään jotain tulkinnallista irti.

Selvistä luonteen erilaisuuksista huolimatta Ms. Schumerin ja Mr. Haderin keskinäinen kemia toimii ja heidän suhdeyrityksensä on ymmärrettävää. Kummallakin roolihahmolla on omat vaikeutensa, joten ehkäpä ne vastakohdat todellakin täydentävät toisiaan.

Hauskaa matka itsestään oppimiseenwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Trainwreck toimii parhaiten keskittyessään Amyn itsensä selville ottamiseen koskien asennettaan, perhettään tai tunteitaan Aaronia kohtaan. Se tekee naisesta haavoittuvan tavalla, joka ei voi olla jättämättä merkkiä katsojaan. Hyvä esimerkki tästä saadaan vauvakutsuilla, jossa daami yrittää pysyä muiden mukana, mutta on samalla kuitenkin ihan eri ympyröissä. Leffa on viihdyttävä, varmasti oman aikansa bridgetjones, saa katsojan hyvällä mielelle ja vaikuttaa kaikin puolin käyttökelpoiselta kevyen tyttöhömpän esimerkiltä. Kaikesta viihdyttävästä etenemisestä huolimatta loppu on hieman vauhdilla kokoon kasattu, mutta kuitenkin taattua Amy-toimintaa. Suosittelee leffaa kaikille ikärajan (K16) puitteissa. Leffasalista on vaikea olla poistumatta hymy huulillaan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Amy Schumer, Bill Hader, Colin Quinn, Brie Larson, Tilda Swinton, Ezra Miller, John Cena, Vanessa Bayer

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Komedia
Henkilöt: ,
2 Comments

2 kommenttia artikkeliin “Trainwreck – Täystuho / Ihan yössä”

  1. Cilo sanoo:

    Olen nähnyt John Cenan jossain toimintapläjäyksessä ja oli kyllä niin puinen ja kamala, että en yhtään ihmettele ihmetystäsi hänen näyttelijäntaitoja kohtaan xD

    • Outi sanoo:

      Ehkä mies olisi parhaimmillaan näytellessään itseään 😉 Mutta myönnettäköön samalla, että kyllä urheilun parista voi tehdä myös ihan vakuuttavia siirtoja valkokankaalle. Ainakin minut aikoinaan ovat vakuuttaneet muun muassa jalkapalloilija Charles “Bubba” Smith komediataidoillaan Poliisiakatemia-sarjassa, kehonrakennusta ennen taitellut Arnold Schwarzenegger muissakin kuin Terminator-elokuvissa ja aina niin ihana Dwayne “The Rock” Johnson.

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa