VALIKKO

Toivon tuolla puolen

Kuvahaun tulos haulle toivon tuolla puolen

Tyylilleen uskollisesti Mr. Kaurismäki kuvaa elokuvansa juonta hyvin lyhytsanaisesti: ”Suomalaisen kauppamatkustajan ja syyrialaisen pakolaisen polut risteävät”. Ja tämä todellakin on sitten se elokuvan juoni. Kahden henkilön tarinan risteämisessä on yhdistetty useaa eri tyylilajia saaden aikaiseksi aikamoinen sekametelisoppa. Ohjaaja Mr. Kaurismäki on myös myöntänyt olevansa trilogia-ihminen, se kuulemma päästää laiskan ohjaajansa helpommalla. Joten siinä missä Le Havre sijoittui satamakaupunkiin ja siirtolaisuuteen nyt nähdyn elokuvan lisäksi, katsoja saattoi odottaa jatkoa ainakin tälle satamakaupunki-teemalle. Satamakaupunki-ilmeen kuvaamisen lisäksi ohjaaja halusi tällä elokuvalla ottaa kantaa myös Euroopan pakolaispolitiikkaan.

Viime aikaisia ohjaaja Mr. Aki Kaurismäen elokuvia yhdistää maahanmuutto / siirtolaisuus. Le Havressa se tapahtui laittomin keinoin ja elokuvassa Toivon tuolla puolen hieman laillisimmin. Sinänsä ajankohtaisesta teemasta elokuvan on tehnyt myös Mr. Samuli Valkama, jonka ”Saattokeikka” -elokuva ei ole vielä elokuvateattereihin asti ehtinyt. Mr. Valkamalle Saattokeikka on käänne uuteen suuntaan, sillä mies on enemmän tunnetumpi kevyistä romanttisista komedioistaan (Hulluna Saraan; Ei kiitos) kuin kantaaottavista elokuvistaan. Joskin on myönnettävä, että Saattokeikka -vaikka se tuokin yhteen kaksi eri ihmistä eri maista ja ikäluokista, ei samalla lailla varmasti pakolaispolitiikkaa käsittele kuin tämä raina.

Tyypillisesti Mr. Kaurismäen tyyliin elokuvassa ei dialogilla mässäillä, vaan sitä suurempaan rooliin nousee sen musiikki. Toivon tuolla puolen -elokuvassa on blues kantavassa asemassa. Ismo Haaviston, Tuomari Nurmion, Harri Marstion ja Antero Jakoilan musiikin vastuulle on jäänyt vähäpuheisen elokuvan tyhjien kohtien täyttämisen. Tämä onnistuukin suhteellisen hyvin, sillä ohjaaja Mr. Kaurismäki vaikuttaa pitävän bluesia pakolaisten ja siirtolaisten omana musiikkityylinä. Ja sopiihan se muutenkin hyvin tunnelman luomiseen ja hahmojen tunnetilan kuvaamiseen.

Mutta jotain itse elokuvastakin. Toivon tuolla puolen Khaled haluaa turvapaikan Suomesta ja toivoo myös saavansa siskonsa tänne ja siihen hänen toiveensa jääkin. Entinen myyntimies Wikström puolestaan haluaa ryhtyä ravintoloitsijaksi ja saakin hoidettavakseen huonosti menestyvän Kultaisen Tuoppi -ravintolan. Kumpikin miekkonen saa kuitenkin osakseen sitä yllättävää ja odottamatonta toivoa. Tosin leffan loppu antaa sitten ymmärtää ihan mitä tahansa.

Kaurismäkeä tyypillisimmilläänwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
paitsi tässä elokuvassa puhuttiin harvnaisen paljon. Muutoin ohjaaja on enemmän kuin uskollinen itselleen, eikä taatusti tuota hänen elokuvistaa pitäville pettymystä. Mielenkiintoisesti leffa myös käsittelee ajankohtaista pakolaisteemaa karrikoiden (??) suomalaisesta näkökulmasta. Mutta ennen kaikkea se osoittaa, että kaikkea toivoa ei ole milloinkaa kai menetetty. Suositelen rainaa Mr. Kaurismäen elokuvista pitäville, muille tämä voi olla hieman liian hidassoutuista.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu, Ilkka Koivula, Simon Hussein Al-Bazoon, Kaija Pakarinen, Kati Outinen, Tommi Korpela, Tuomari Nurmio

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa