VALIKKO

Todos lo saben / Everybody Knows– Kaikki tietävät sen

https://pics.filmaffinity.com/todos_lo_saben-844819744-large.jpg

Laura on tullut kahden lapsensa kanssa sisarensa häihin. Kesken hääjuhlan Lauran teini-ikäinen tytär Irene häviää. Ei mene kauaankaan, kun selviää, että kyseessä on kidnappaus ja Lauralla on edessä 300.000 euron lunnassumman kokoon kääriminen. Henkistä tukea tässä tarjoaa Lauran entinen miesystävä Paco, jolla tuntuu olevan lähemmät väliin Lauraan kuin tämän miehellä Alejandrolla. Elokuvan aikana käy ilmi, että yhdellä jos toisellakin voisi olla motiivi Irenen sieppaamiseen, mutta kuka lopulta on syyllinen ja miksi…. se jääköön katsojalle selvitettäväksi.

Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta on vastannut iranilainen Mr. Asghar Farhadi, jonka kaikki elokuvat tuntuat säväyttävät tavalla jos toisella. Varmaa on vain se, että mies ei päästä katsojaa helpolla tässä(kään) elokuvassa. Hän onnistuu tuudittamaan katsojan (jälleen) turvalliseen ja hyvin harhaiseen mielikuvaan siitä, että tiedät mitä valkokankaalla tapahtuu. Tapahtumat etenevät omalla tahdillaan, kunnes soppaa sekoitetaan tavalla, joka yllättää kaikki. Niin elokuvan käänteetkin kuin katsojankin. Jotenkin sitä odottaa jotain tapahtuvaksi, mutta kun tämä tapahtuu, se todellakin yllättää – ainakin tämän katsojan. Mikä osoittaa ohjaajan töiden olevan hyvin kansainvälisiä. Maasta riippumatta meillä jokaisella on omat salaisuutemme ja luurankomme kaapeissa.

Pääosassa pyörivät Ms. Penelope Cruz ja Mr. Javier Bardem ovat vakuuttavia entisenä pariskuntana, nykyisinä ystävinä, jotka yrittävät löytää yhteistä säveltä Irenen pelastamiseksi. Erityisen vakuuttavan roolin tekee Mr. Bardem, jonka roolityö etenee vahvasta maatyöläisestä murenevaksi mieheksi elokuvan aikana eri syistä. Ja näissä merkeissä on myös todettava, että suvun kokema tragedia ei oikeasti yhdistä ketään, se vain antaa mahdollisuuden kaapia kaikki salaisuudet ja pitkään piilotetut tunteet esiin… ”Se on sinun syysi, kun silloin vuonna naru ja neppari….”

Elokuvan otsikko on mielenkiintoinen ”kaikki tietävät”. Jäin miettimään, että mihin se oikeasti viittaa? Siihen, että Laura ja Paco ovat entinen pariskunta – liian selvä vaihtoehto, mielestäni. Siihen, että tiedetään kenen lapsi Irene oikeasti on, tämäkin on mielestäni liian selvä vaihtoehto. Siihen, että Laura tietää, miksi Irene siepattiin. Lunnassumman vaatiminen jotenkin sopisi kuvaan ja toisi oikeutta jollakin tapaa, vaikka kaikki tämä kielletäänkin elokuvan aikana. Joka tapauksessa leffa tarjoaa helppoja ratkaisuja niitä kaipaaville. Ja sitten meille, joiden pää on kuin sekatavarakauppa, se tarjoaa myös niitä hieman kimurantimpia vaihtoehtoja. Mutta tällainen sillisoppavalinta samassa elokuvassa syö siltä myös uskottavuutta hyvänä leffana.

Syyllisen etsintääwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja menneisyyden haamujen kohtaamista välillä telenovalan merkeissä. Everybody Knows voi olla helppo elokuva, tai sitten siihen voi imeytyä mukaan pohtimaan niiden luurankojen merkitystä. Vähän kuin Agatha Christien elokuvien tavoin kaikki vinkit ovat ilmassa jo alkumetreillä, on vain katsojan tehtävä vetää mutkat suoraksi Poirotin tavoin. Itselleni jäi monta kysymystä ilmaan, vaikka onnistuin saavuttamaan jonkinasteisen loppupäätelmän – joka tietenkin voi olla ihan väärä. Joka tapauksessa raina vie mukanaan, vaikka se ei suuremmin juonenkäänteillä kaunistele. Kai tämä ihmisluonto on vain sellainen, että se viehättää kaikkine kiemuroineen. Suosittelen rainaa kaikille rauhallisesta elokuvasta pitäville, jotka haluavat säilyttää jännityksen loppuun asti eivätkä pidä kovin alleviivatuista tarinoista. Ikävää on vain se, että leffa ei välttämättä saavuta kaikkia psykologisen trillerin ominaisuuksia, mitä sille olisi suonut.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darín, Bárbara Lennie, Inma Cuesta, Elvira Mínguez, Eduard Fernández, Ramón Barea, Sara Sálamo, Carla Campra, Roger Casamajor, José Ángel Egido, Sergio Castellanos, Jaime Lorente, Jordi Bosch

Kesto: 2 tuntia 13 minuuttia

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa