VALIKKO

To all romantic persons – Kaikille überromantikoille

Love sucks -leffojen vastapainona tietenkin pitäisi raapustaa muutama rivi niistä iki-ihanista-tyttö-hömppä-ruusunkuva-silmissä-leffoista, joita löytyy elokuva-arkistosta satoja ja tuhansia. Niistä parhaiden rajaaminen tähän listalle on sula mahdottomuus ja tiedän, että tehdessäni niin listan ulkopuolelle jää paaaaaljooooon omia ja muiden suosikkeja. Mutta pakkohan sitä on yrittää, vaikka Suomi on vapaa maa. Joten kaikki überromantikot, yhdistäkäämme voimamme ja listatkaame suosikkimme.

The Princess Bride – Prinsessan ryöstö (1987). Maalaispoika Westley (Gary Elwes) rakastuu kauniiseen Buttercup-prinsessaan (Robin Wright). Esteitä onnen tiellä on kuitenkin merirosvojen ja kilpakosijan Humperdinck (Chris Sarandon) merkeissä. Luvassa on komiikkaa, kidnappauksia, kostoretkeä ja ah-sitä-ihanaa lempeä. Elokuva on kuulunut suosikkeihin ilmestymisestään lähtien ja sitä jaksaa katsoa aina uudestaan. Monien mielessä tämä on yksi rakkausleffojen klassikoista omanlaisesta esitystavastaan huolimatta, tai ehkäpä juuri sen vuoksi.

You’ve Got Mail (1998). Kathleenin (Meg Ryan) pieni kirjakauppa kamppailee jättimäisten liikkeiden varjossa. Tästä ja monesta muusta asiasta hän avautuu netissä Joelle (Tom Hanks), joka sattumalta on yhden tälläisen megabutiikin omistaja. Luvassa on paljon sähköpostia, väärinymmäryksiä ja onnellinen loppu.

Moulin Rouge! (2001). Masentunut englantilainen kirjailija Christin (Ewan McGregor) rakastuu Moulin Rougessa esiintyvään Satineen (Nicole Kidman). Rakastuneen parin onnea varjostaa se, että Satine on luvattu rikkaalle kreiville vastineeksi taloudellisesta tuesta. Luvassa on paljon näyttäviä tanssiesityksiä, unohtumattomia lauluja ja ah-niin surullinen loppu. Nessut esiin, varoitus on annettu.

Bridget Jones’s Diary – Bridget Jones – elämäni sinkkuna (2001). Bridget (Renee Zellweger) ei osaa valita kahden kosijan väliltä. Tarjolla on hänen petollinen pomonsa Daniel Clever (Hugh Grant) tai tylsä lakimies Mark Darcy (Colin Firth). Sydänsurujen, päiväkirjan sivujen ja väärinymmärrysten lopuksi Bridget kuitenkin tekee oikean valinnan. Bridget Jones -elokuva todellakin ansaitsee paikkansa näillä molemmilla listoilla. Se on totaalinen love sucks-leffa, samoin kuin vastaus kaikille yliromanttisille yltiöpäille.

Love Actually – Rakkautta vain (2003). Keskittyy useamman eri parin rakkaussuhteiden selvittelyyn juuri joulun alla. Mukana on draamaa, nokkelaa dialogia ja romantiikkaa ylitse oman tarpeen. Eikä asiaa yhtään haittaa se, että valkokankaalla on myös nähtävissä suhteellisen vaikuttava näyttelijäkaarti. Kevyttä kohellusta rakkauden nimessä, voiko siitä muuta vaatia?

The Notebook – Rakkauden sivut (2004). Kertoo kahta rinnakkaista tarinaa. Nykyajassa vanha Duke (James Garner) lukee romanttista tarinaa ikääntyneelle naiselle (Gena Rowland) hoitokodissa. Tarina kertoo heistä kahdesta ja heidän nuoruudestaan, kuinka Duke (Ryan Gosling) ja Allie (Rachel McAdams) päätyivät yhteen. Varaa nessuja – paljon! ’Read this to me, and I’ll come back to you.

Tiedosto:The-notebook.jpg

Lars and the Real Girl (2007). Larsilla (Ryan Gosling) on ilmaisuvaikeuksia naissukupuolen kanssa, joten yllätyksenä tulee kaikille kun hän ilmoittaa seurustelevansa Biancan kanssa. Bianca paljastuu kuitenkin tee-se-itse-seksi-nukeksi, jonka Lars on tilannut postimyynnistä. Larsilla on edessä pitkä tie realiteettien maailmaan.

The Proposal – Odottamaton ehdotus (2009). Margaret (Sandra Bullock) on tottunut saamaan tahtonsa läpi ja joutuu viranomaisten vuoksi ryhtymään leikkisuhteeseen alaisensa Andrewn (Ryan Reynolds) kanssa. Vihantunne on molemminpuolinen, mutta olo eristyksissä voi muuttaa kaiken.

File:The Proposal.jpg

Something borrowed – Rakkaus lainassa (2011). Rachelin (Ginnifer Goodwin) paras ystävä Darcy (Kate Hudson) on menossa naisimiin Rachelin nuoruuden rakkauden Dexin (Colin Egglesfield) kanssa. Rachelin paljastettua tunteensa Dexille luvassa on tunnesoppaa, jonka loppu oikeasti yllättää.

Crazy, Stupid, Love (2011). Cal (Steve Carell) saa kuulla vaimonsa Emilyn (Julianne Moore) pettäneen häntä. Edessä onkin pitkiä öitä paikallisessa baarissa, missä liukas playboy Jacob (Ryan Gosling) yrittää opettaa häntä miesten tavoille. Asiat kuitenkin mutkistuvat, kun Jacob ihastuu Calin tyttäreen Hannahiin (Emma Stone).

File:CrazyStupidLovePoster.jpg

The Five-year Engagement (2012). Tom (Jason Segel) joutuu muuttamaan tyttöystävänsä Violetin (Emily Blunt) perässä San Franciskosta Michiganiin. Edessä piti olla pikaiset häät kihlauksen jälkeen, mutta lumen ja jään keskellä kaikki muuttuu ja vuosi muuttuu toiseksi ja toiseksi ja toiseksi ja….

Näiden romanttisten rainojen (ainakin osan niistä) pariin palaan aina uudestaan ja uudestaan. Vaikka kuinka tyttöhömppä – chick-flick – elokuvia arvostellaan niiden ohuesta juonesta, kauniista / komeista näyttelijöistä ja aivojen narikkaan heittämisestä, niin haittaaks se? Tämän vuoden Putous-hahmojen lainaten voisin todeta, että totototodellakin mie niin romahan, jos en niitä saa aina välillä katsella. Vaikka kyllä vallan mainiosti ymmärrän, että ei sitä kukaan tälläiseksi hömppäleffaksi voi toiselle muuttua oikeassa elämässä. Onneksi nämä ovat kuitenkin loppumaton luonnonvara, joten me kaikki voimme välillä huoletta heittäytyä aikamoisiksi überromantikoiksi.

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa