VALIKKO

Three Generations – Kolme sukupolvea

Kuvahaun tulos haulle three generations poster

Kolme sukupolvea puskee valkokankaalle samanlaista yh-perhedraamaa, mistä 20th Century Women – Vuosisadan naiset antoi jo esimakua. Ja vaikka mainittu elokuva sijoittuu iloiselle 1970-luvulle, niin kolmen sukupolven kanssa päästään ehkä paremmin asiaan perheitä koskettavissa asioissa.

Valkokankaalla luvataan olevan lämminhenkinen tarina Raystä (entinen Ramona), joka kokee elävänsä väärässä kropassa biologisesti ja on aloittanut sukupuolenvaihdosprosessin naisesta mieheksi. Tähän sitten täytyy hänen yksinhuoltajaäitinsä Maggien, lesbon isoäitinsä Dollyn ”Dodon” ja etäisen isänsä Graigin vain totuttava.

Elokuvan nimi antaa ymmärtää mistä leffassa todella on kyse, kolmen sukupolven kokemuksista. Sen sijaan Rayn transsukupuolisuus ja siihen liittyvä muutosprosessi jää taustalle elokuvan keskittyessä enemmän hänen perheeseensä ja heidän ajatuksiinsa, asenteisiinsa ja Rayn miellyttämishaluun. Painopiste erityisesti on Rayn äidissä Maggiessa, joka yrittää vastata lapsensa vaateisiin ennen uuden koulun aloittamista sekä hänen isoäidissään Dodossa, joka ei ymmärrä miksi Ray ei vain olla lesbo. Toki pohdintaa käydään yhdessä Rayn kanssa ja ilman häntä siitä, miksi hän tekee näin? Onko hän todellakin miettynyt asian loppuun? Ja niin edelleen.

Transsukupuolisuuden kohdalla elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Ms. Gaby Dellal on yhdessä toisen käsikirjoittajan kanssa kaatunut aiheeseen liittyvään kuoppaan. Tyypillisesti transsukupuolisuutta käsittelevissä elokuvissa sukupuolenvaihdosta haaveileva ihminen koetaan itsekkääksi ihmiseksi, joka ei ajattele muita ja sitä mitä hänen sukupuolenmuutoksensa aiheuttaa heille. Tässä kohtaa voi oikeasti kysyä, että kuka on se oikeasti itsekäs ihminen? Leffoista (eikä Three Generations ole poikkeus) saa helposti sen kuvan, että prosessi on raskaampi lähipiirille kuin itse sukupuolta vaihtavalla ihmiselle. Näin toki voi myös olla, sillä sukupuoltaan vaihtava ihminen on varmasti käynyt päässään asiaa pidempään läpi kuin hänen ajatustensa ulkopuolella olevat ihmiset.

Transsukupuolisuudesta katsottuna ohjaaja-käsikirjoittaja on myös tehnyt mielenkiintoisen valinnan. Elokuvan dialogissa vaikutaan puhutaan miehistä ja naisista, mutta sana ”transsukupuolinen” Rayn identiteetin määrittämisessä loistaa poissaolollaan kuin lumi Suomen talvesta, tai sitten en vaan onnistunut sitä bongaamaan. Tässä kohtaa voikin kysyä, että millainen on se elokuva transsukupuolisuudesta, jossa tätä sanaa ei mainita sitä läpikäyvän ihmisen kohdalla??

Oman identiteetin etsintääwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
muutoksen keskellä. Three generations keskittyy enemmän ihmisiin Rayn ympärillä ja niihin tekijöihin, jotka vaikuttavat hänen sukupuolen korjausprosessiin. Jos leffaan aikoo mennä katsomaan prosessissa olevaa ihmistä, joutuu jossain määrin pettymään, sillä painopiste on Rayn äidissä ja isoäidissä. Toisaalta elokuva on toki mielenkiintoinen siitä näkökulmasta miten yhden ihmisen päätökset vaikuttavat muihin saman katon alla asuviin. Leffa etenee suhteellisen kiitettävästi ja aihe on esittämisen arvoinen, sitä olisi vain toivonut kouraistavan vielä syvemmälle. Nyt homma etenee ennalta-arvattavasti tasapaksua tietä. Suosittelen rainaa kuitenkin kaikille perheen sisäisistä kriiseistä pitäville. Kasvutarinoita tarvitaan jokaiseen lähtöön, ehkäpä tämä puhuttelee jotain muuta minua enemmän.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Elle Fanning, Naomi Watts, Susan Sarandon, Tate Donovan, Linda Emond, Jordan Carlos, Sam Trammell, Maria Dizzia, Tessa Albertson

Kesto: 1 tunti 33 minuuttia

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa