VALIKKO

Thor: Ragnarök

Kuvahaun tulos haulle thor ragnarok poster

Thorin yrittäessä estää Ragnarökin tapahtuminen hän tulee vapauttaneeksi yhdessä velipuolensa kanssa Odinin esikoisen Helan. Sisarusten tapaaminen ei ole sieltä lämpimämmästä päästä ja veljekset joutuvat monen mutkan kautta Sakaar-planeetalle. Lokilla onni oli parempi ja hän saa seuraa Suuurmestarista, kun Thor puolestaan joutuu kamppailemaan vanhaa ystäväänsä Hulkia / Banneria vastaan gladiaattoritaistelussa. Veri vetää kuitenkin kotiinpäin ja Thor muodostaa uusien ja vanhojen ystäviensä kanssa mielenkiintoisen Revengers-joukon, joka suuntaa kohti Asgardia.

Leffa etenee suhteellisen sujuvasti kahdella eri rintamalla. Toisella Hela tekee Asgardista omanlaistaan ja toisella Thor selvittelee gladiaattorikykyjään. Lopussa nämä kaksi tahoa nivoutuvat sujuvasti yhteen. Helasta on mainittava sen verran, että kuoleman jumalan roolissa oleva Ms. Cate Blanchett on niin hyvä näyttelijä, että hänelle olisi suonut ihan enemmän näyttelemistä enkä vain erikoistehostelua. Sama voi kyllä myös sanoa Lokista. Mutta kun Mr. Tom Hiddlestonille annettu rooli on aika pahis, niin mitä siitä voi odottaa. Leffa tosin yllättää tässä kohtaa huumorilla enemmän kuin kerran.

Marvel Comicsin Thor-sarjakuvahahmon uusin supersankarielokuva on singahtanut valkokankaalle. Edellisen osan Thor: The Dark World (2013) katselin kotona DVD:ltä ja tälle suunnittelin samanlaista kohtaloa, sillä leffa ei pahemmin innostanut. Onneksi jaksoin raahata luuni leffateatteriin ja todistaa itseni vääräksi. En ole pitkään aikaan nauranut näin paljon elokuvissa, varsinkaan Avengers-ryhmään liitetyssä elokuvassa. Ja se on aika hyvin, koska raina oli Marvel Cinematic Universen (MCU) seitsemästoista elokuva ja sellaiseksi sen myös tunnistaa erityisesti rainan erikoistehosteista. Tuntuu siltä, kuin ohjaajille ja käsikirjoittajille annettaisiin lista siitä, mitä kaikkea leffassa pitää olla: ihmisiä joita heitellään ilmaan – check, palavia kaupunkeja – check, ylhäältä (avaruudesta) alas putoavia hemmoja – check ja massiivisia olentoja tuhoreissulla – check. Onneksi leffa todellakin ottaa osuutensa huumorista. Sillä muuten Thorilla olisi ollut riski joutua MCU:n massatuotannon sulatusuuniin.

Ohjauksesta on vastannut Mr. Taika Waititi, joka etenee suhteellisen sujuvasti eteenpäin. Joissakin kohdissa olisin toivonut rohkeampaa leikkausta tai oikeasti asian äärelle pysähtymistä. Pääasiassa ohjaustyöstä on kuitenkin kiitettävä, leffa kestää yli 2 tuntia, eikä tunnu siltä. Toki valkokankaalle on ängetty kaikkea mahdollista, erikoistehosteet saavat vahvasti oman osuutensa, mutta silti leffa onnistuu jollakin tavoin pysymään kasassa. Ja ennen kaikkea meikä kumartaa ja kiittää elokuvan huumorista. Leffassa on toki ne omat synkät hetkensä, Helan tapaaminen ei ole koskaan kivaa. Mutta silti rainasta jää myönteinen loppumaku. Ohjaaja ja käsikirjoittajat ovat selvästi kulkeneet huumori edellä eteenpäin. Ja leffan alkua aina ennen Asgardiin saapumista asti voisi katsella vaikka kuinka monta kertaa uudelleen.

Leffalla oli toki myös sitä syvällisempää sanomaa sisarusten välisistä suhteista ja omiin kykyihin uskomisesta. Mutta siitä huolimatta jään kaipaamaan Thorin vasaraa Mjölnriä. Vaikka hemmo onkin Odinin poika ja ukkosen jumala, niin kyllä se vasaran heiluttelu oli vaan niiiiin vakuuttavaa. Ihan samaan ei taida päästä, jos lähtee itse heilumaan K-rautaan tai Starkkiin. Ehkäpä hän ukkosen jumalana osaa takoa tai teettää itselleen uudeen vasaran vallan merkiksi.

Skandinaavisiin jumaltaruihin kuuluvaa Ragnarökiä (jumalten tuhoa / maailmanlopun taistelua) on sitten taivutettu taiteellisen vapauden nimissä aika reippaasti. Enemmän siitä originaalista voi lukea Ms. Anni Sumarin toimittamasta kirjasta: Óðinnin ratsu. Skandinaaviset jumaltarut. (2007). Mutta sallittakoon MCU:lle tällainen versio, jossa paha ilmeisesti saa palkkansa ja Avengerit menettävät vain osan Thorista, nimittäin hänen toisen silmänsä ja pitkät hiukset. Ja nyt täytyy tunnustaa hiuksista puheenollen, että en muista miksi Thor oli niin kiintynyt niihin. Niissä ei kuitenkaan ollut mitään Simpsonin tyylistä voimalähdettä, joten miksi sitten moinen vollotus. Näyttelijä Mr. Chris Hemsworth varmaankin puolestaan oli tyytyväinen kutrien keventymiseen, koska se kuulemma lyhensi maskeeraus aikaa huomattavasti.

Kaikkien muiden vakavasti otettavien supersankareiden rinnalla Mr. Chris Hemsworthin esittämä Thor on ihastuttava lisä komiikan rintamalla. Sitä ei ehkä uskoisi ensimmäisten sarjan elokuvien perusteella, mutta tässä rainassa mies on päässyt revittelemään ihan eri lailla. Miehen esittämä huumori uppoaa äijä-tasolla moneen kohtaan, sitä on hauska seurata, sutjauksia ihastuttava kuunnella ja kömpelyydessä kompurointia ei voi katsoa nauramatta. Ja sitä paitsi onhan hemmo ihan katsomisen arvoinen. Ja tämä komiikka toimi yhdessä Mr. Ruffalon kanssa hyvin. Herrat pitävät leffaa kasassa silloinkin, kun itsellä meinaa uskoa loppua vauhdilla paikasta A paikkaan B siirtymiseen.

Hauskaa pitkästä aikaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
nopeasti etenevän leffan parissa. Uusin Thor leffa ei jätä pettyneeksi. Valkokankaalla nähdään toimintaa, komiikkaa, romanssia sekä taistelua pahan ja hyvän välillä. Siellä vilisee tutttuja hahmoja ja pari uutta tuttavuuttakin. Mikäli ukkosen jumalan tahti ja elokuvan huumori jatkuu tällaisena, niin tässä voisi ryhtyä fanittamaan kyseistä hahmoa. Joten nyt vain odottelemaan seuraavaa rainaa. Visuaalisesti Ragnarök muistuttaa Sakaar-planeetan kohdalla kyllä enemmän My Little Pony -elokuvaa kuin Avengers-rainoja, mutta tämä onkin yksittäinen Thor-leffa. Joten tämä sallittakoon. Erikoistehosteet puolestaan tekevät selvää Asgardista ja Helan toiminnasta. Summaru summarun, uusin Thor-leffa oli tosi hauska. Ja selvästi näyttelijöilläkin on olleet ne omat hetkensä. Suosittelen rainaa kaikille ikärajan puitteissa. Tämä oli sellainen ilotulituspläjäys, että parempaa saa tällä hetkellä hakea.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Idris Elba, Jeff Goldblum, Tessa Thompson, Karl Urban, Mark Ruffalo, Anthony Hopkins

Kesto: 2 tuntia 10 minuuttia

Ps. Leffa sitten kannattaa istua ihan tappiin asti, jos haluaa tietää mitä Suurmestarille kuuluu. Ja jos mietit potentiaalista loppua tälle hemmolle, niin kannattaa muistaa hänen kuuluvan Universiumin vanhimpien ryhmään (Elders of the Universe). Näiden valittujen tehtävänä on ikuisuuskivien suojeleminen, joten olettaa voi Suurmestarin piipahtavan jossakin toisessakin MCU:n elokuvassa.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa