VALIKKO

The Wolverine – Ahmamies

The Wolverine-elokuvassa Loganin (Hugh Jackman) matka on vienyt mutaatin nousevan auringon maahan – Japaniin jäähyväistapaamisen merkeissä, missä hän ottaa yhteen paikallisten pahisten japanilaisen mafian Yakuzan ja Shingenin (Hiroyuki Sanada), kanssa. Samassa rytäkässä Wolverine rakastuu paikalliseen ja mysteeriseen Marikoon (Tao Okamoto), joten elämä on jälleen taas sekaisin. Logan vaikuttaakin olevan vieraalla maalla kaukana samuraina, mutta ilman omaa mentoriaan. Onneksi hänelle avuksi kuitenkin tulee Yukio (Rila Fukishima), joka Wolverinen mielipidettä vastaan ryhtyy hänen henkivartijakseen.

Wolverine teki ensi debyyttinsä julkisuuteen vuonna 1974 ja nyt hahmon luonnetta lähemmin tarkastellessa (pyrkimys oikeudenmukaisuuteen, mutta aika mutkat suoria keinoja hyväksi käyttäen) voi vain miettiä, miten paljon hahmo sai vaikutteita Dirty Harry Callahanilta (1971). Paljon, tekisi mieli sanoa. Wolverinea voi myös kehua kärsivälliseksi hahmoksi supersankareiden joukossa. Vain IronMan (4 kertaa) ja Supermies (5 kertaa) on esiintynyt häntä useammin valkokankaalla. Batman on toki tehnyt itseään tykö useasti valkokankaalla, mutta trilogia on ainoa, mihin tähän mennessä on päästy.

Wolverinen tarina valkokankaalla sai alkunsa X-Men-elokuvasta (2000), joka esitteli miehen muistamattomana hemmona, joka laittoi Vapauden patsasta uuteen uskoon. Seuraavassa elokuvassa X-Men 2 (2003) Wolverine ei muista mitään, mutta tapaa miehen, joka muistaa. Kolmas X-Men: The Last Stand -leffassa (2006) Wolverine muistaa jotakin, juoksee ympäri maita ja mantuja sekä joutuu tappamaan rakastamansa naisen. Neljäs elokuva X-Men Origins: Wolverine (2009) saa titaanikyntensä ja menettää uudelleen muistinsa. Viidennessä valkokangasesityksesssä X-Men: The First Class -leffassa hän käskee paikallisessa japanilaisessa kuppilasta kahden mukavan miehen painua hiiteen häntä häiritsemästä. Mutta ainakin se viittaisi siihen, että Wolverine muistaa jotakin. Wolverinen tarinaa voi tällä muistin menetyksellä ja satunnaisella paluulla varmasti jatkaa vuosia. Pala sieltä, toinen täältä, kalikka päähän, muisti pois ja homma jatkuu taas alusta. Ja tämä toteutuu varsinkin nyt, jos katsoja malttaa hieman viipyä lopputekstien jälkeen elokuvassa. Lentokentillä vaikuttaa aina tapaavan mielenkiintoisia ihmisiä.

Joten nyt nähty Wolverine-elokuva ei voi todella ainakaan pahentaa miehen muistin tilannetta, vaan toivottavasti tuo siihen jotain uutta ja mielenkiintoista uuden rakkauden lisäksi. Tähän elokuvaan ohjaaja Mr. James Mangold on yrittänyt saada realismin tuntua tavalla, jossa ei heilu mukana satametrisiä ulkoavaruuden liskoja (olisikohan tämä jotenkin yhdistettävänä pihlajanmarjaisena kommenttina Avengersiin??). Mr. Mangoldin mukaan elokuvia eteenpäin vieviä voimia ovat rakkaus, katkeruus, menetys, kosto, masennus ja sisäisten demonien kohtaaminen. Tuosta listasta voi sitten jokainen vapaasti valita sen oman näkökulmansa. Ainakin ohjaaja on ollut tyytyväinen siihen, että hänen ei tarvinnut tässä elokuvassa luoda hahmoa, vaan Wolverine oli jo valmis sellaisenaan sopeutumaan uusiin seikkailuihin ja jatkamaan omaa tarinaansa X-Men: The Last Stand -elokuvan jälkeisissä maisemissa.

Kuolemattomuuden hinnan vauhdikasta pohdintaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
The Wolverine saa mahdollisuuden päästä kuolemattomuuden rististään eroon, mutta humaani mutantti kun on, niin hän ei halua sitä samaa taakkaa muille kannettavaksi. Elokuvassa pohditaankin kaiken vauhdikkaan toiminnan ja ninja-taitojen esittämisen keskellä juuri kuolevaisuuden merkitystä ja hintaa. Tämä ei tarkoita, että leffa menisi pelkäksi lässyttämiseksi, vaan yhteenottoja on luvassa ihan riittävästi jännitystä tuomaan koko leffan ajaksi. Jollakin tapaa Wolverine myös palaa alkujuurilleen, joten uudet elokuvat tuovat varmasti lisää vauhdikkaita elämyksiä hänen elämäänsä. The Wolverine -elokuvaa on kehuttu paremmaksi kuin edellistä X-Men Origins: Wolverine -rainaa, mutta mielestäni molemmat ovat hyviä ja vauhdikkaita ja suosittelenkin niitä kaikkien tämän mutantin ystäville. Rymistelyä, lihasten pullistelua ja mutanttisia taitoja on esillä koko popcorn-leffan edestä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa