VALIKKO

The Walk – Kävely

http://i.imgur.com/3AKWDXX.jpg

The Walk -elokuva osoittaa sen, että sinnikkyys palkitaan ja esittelee meille Philippe Petitin, joka on päättänyt kävellä nuoralla World Trade Centerin kaksoistornien välillä – ilman lupaa. Valkokankaalla nähdään miten tämä oli mahdollista, tavataan ihmisiä jotka häntä auttoivat ja saavutetaan todellisen korkean paikan kliimaksi. Leffa hakee vauhtia miehen nuoruudesta ja häntä innoittaneesta mentorista Papa Rudystä ennen kuin siirtyy naiskauneuden voimaan Annien ja muiden Philipin tapaamien ihmisten kautta. Heistä erityiseen asemaan nousevat Jean-Lous, josta tulee Philippen virallinen valokuvaaja, korkeita paikkoja pelkäävä nerokas Jeff ja kaksoistorneissa työskentelevä Barry. Lisää tukea omaan yritykseensä Philippe saa myös myyntimieheltä J.P.:ltä sekä hänen ystäviltään Albertilta ja Davidilta. Yhdessä tämä joukko käy lähes mahdottomaan yritykseen toteuttaakseen Philippen suuren haaveen.

Ohjaaja Mr. Robert Zemeckis on tunnettu ennen kaikkea hyvin visuaalisista elokuvista, jotka hellivät erikoistehosteita. Näistä oivia esimerkkejä ovat Back to the Future -elokuvat (1985, 1989, 1990), A Christmas Carol (2009) ja Flight (2012). Ohjaaja on saanut osansa kritiikistä erikoistehosteiden rakastamisessa, koska joidenkin mukaan tämä tapahtuu hyvän tarinan kustannuksella. Tästä saa sitten jokainen katsoja olla omaa mieltään. Itse pidän The Walk -elokuvaa hyvänä esimerkkinä tasapainosta näiden välillä. Toki en käynyt katsomassa sitä 3D:nä (pelkään riittävästi korkeita paikkoja), mutta tästä huolimatta leffa oli silti riittävän mielenkiintoinen niin erikoistehosteellisesti kuin tarinallaisestikin. Tosin on toki myönnettävä, että odotin vielä huimempia juttua Mr. Zemeckiseltä.

On toki myönnettävä, että ohjaaja Mr. Zemeckis etenee reippaaseen tahtiin ja kävelyn pohjustamiseen käytetään lähes kaksi kolmasosaa elokuvan ajasta, mutta kun lopulta päästään itse asiaan ohjaaja todellakin saa katsojan tuntemaan itsensä olemaan korkealla. Samoin hänellä on taito sytyttää uskaliaisuutta / rohkeutta yksinkertaisissa asioissa ja saada katsoja kokemaan nuorallakävijän tavoin hänen läpi käymiään tunteitaan. Ohjaaja on löytänyt juuri oikeat kuvauskulmat autenttisuuden kuvaamiseen, mutta mitään muuta häneltä ei oikeastaan voisi odottakkaan.

Omaksi haasteekseen elokuvanautinnon taholta nousi pääroolissa olevan Mr. Joseph Gordon-Levittin ranskalainen aksentti. Se oli alkuun todella huvittavaa kuunneltavaa. Mutta kun tästä pääsi ylitse, saattoi alkaa nauttia miehen näyttelijäntaidoista, joiden avulla hän vakuuttaa olevansa kyvykäs, karismaattinen ja riittävän hullu moiseen suoritukseen. Näyttelijän ammattitaidosta kertonee myös paljon se, että ranskan puhumisen lisäksi (opetteli kuulemma puhumaan sitä täydellisesti – oho) Mr. Philippe Petit opetti hemmon myös oikeasti kävelemään nuoralla kahdeksan päivän intensiivisen kurssin aikana.

Ranskalainen nuorallakävelijä ja sirkustaitelija Mr. Philippe Petit (1949 – ) tuli kuuluisaksi käppäilemällä nuoralla elokuussa 1974 New Yorkissa World Trade Centerin kaksoistornien välillä. Tämä laiton nuorallakävely kesti noin 45 minuuttia, jonka aikana Petit ylitti talojen välisen kuilun useita kertoja. Nuoralta poistumisen jälkeen Petit pidätettiin välittömästi, mutta kaikista syytteistä häntä kohtaan luovuttiin, kun mies suostui esiintymään lapsille Keskuspuistossa. Omalla tavallaan Mr. Petitin laiton teko toi kaksoistorneille niiden paljon tarvitsemaa myönteistä julkisuutta.  Nyt valkokankaalla nähty kaksoistornien välillä kävely vaati kuuden vuoden tarkan suunnittelutyön ja useita vierailuja New Yorkissa tornien parissa.

Mr. Petitin nuorallakävely inspiroi elokuvan lisäksi aikoinaan kirjallisuutta. Mr. Mordicai Gerstein kirjoitti aiheesta lastenkirjan The Man Who Walked Between The Towers (2003) ja ohjaaja Mr. James Marsh teki aikoinaan dokumentin Petitin kävelystä. Dokumentti Man on Wire (2008) voitti parhaan dokumentti Oscar-palkinnon vuonna 2009. Dokumentti perustuu Mr. Petitin itse kynäilemään samannimiseen teokseen, joten faktat lienee olleet paikoillaan paremmin kuin hyvin ja nyt hollywoodlandia on tehnyt siitä oman versionsa.

Yllättävä yleisön miellyttäjäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
mitä ei äkkiseltään uskoisi, kun pääteema on narulla kävely ja sen valmistelu. Toki paikka on tavallista kotipihaa eksoottisempi, mutta silti. Osin elokuvan myönteinen asenne voi johtua siitä, että se osoittaa mahdottomat unelmat mahdollisiksi ja siten se valaa osaltaan uskoa kaikkiin katsojiinsa. Elokuvaa on kiitettävä siitä, että se ei selittele nuorallakävelyn syitä verbaalisesti, vaan pikemmin näyttää ne. The Walk onnistuu olemaan hauska, teatraalinen ja inhimillinen samaan aikaan, se on aika hyvin ohjaaja Mr. Zemeckisin elokuvalta. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka eivät kärsi korkean paikan kammosta, pitävät Mr. Joseph Gordon-Levittin töistä sekä heille, jotka haluavat nähdä miten mahdottomiin uskominen mahdollistuu joskus. Muut voivat sitten tyytyä ihailemaan elokuvan yleisilmettä ja miettimään sitä, että olisiko siitä saatu vielä enemmän irti jollakin muulla tavoin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Joseph Gordon-Levitt, Ben Kingsley, James Badge, Charlotte Le Bon, Clément Sibomy, César Domboy, Steve Valentine, Benedict Samuel, Ben Schwartz

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa