VALIKKO

The Town – Kaupunki

Jihaa – Ben Affleck on palannut kameran näkyvämmälle puolelle hyvällä menestyksellä!! Ja okei, myönnetään, hän pyöri filmin aikana myös siellä toisella puolella ohjaten tämän elokuvan. Joten annettakoon myös ansaittu tunnustus siitä, mutta tästä huolimatta se taito, mikä Mr. Affleckilta ehkä puuttuu näyttelijäntaidoissa on moninkertaistettu ohjaajana (*ja niiden ripsien pituudessa – kuola valuu jo…*). Mr. Affleckin edellisestä hyvästä ohjaustyöstä Gone Baby Gone (2007) onkin kulunut jo muutama vuosi, joten tätä on osattu odottaa. Jostain kumman syystä tuntuu siltä, että Mr. Affleck pärjää paremmin ohjaajana kuin näyttelijänä vaikka hän teki hyviä suorituksia 1990-luvulla. Good Will Hunting (1997) ja Armageddon (1998) ovat tosi hienoja suorituksia, mutta sitten saapui 2000-luku. Kaikille ovat varmaan tuttuja sellaiset rainat kuin Pearl Harbour (2001), Daredevil (2002) ja Gigli (2003), jotka keräsivät lähinnä Raspberry palkintoja vuoden surkeimmasta miespääosan roolisuorituksesta. Näistä ajoista on kuitenkin tultu jo pitkälle – onneksi. Viime vuoden (2009) hömppöraina He’s Just Not That Into You, toi varmaan palkkapussin kotiin, mutta todellisempaa näyttelemistä oli havaittavissa jo State Of Play (2009) elokuvassa Stephen Collinsin roolissa. Mitään näistä ei voi kuitenkaan verrata Mr. Affleckin sujuvaan näyttelijätyöhön The Town –elokuvassa.

Elokuvan perusjuoni on hyvin perinteinen: joukko tekee pankkiryöstön – yksi ryöstäjä ihastuu ”sattumalta” panttivankiin – haluaa muuttaa elämänsä naisen vuoksi – tarina. Mutta samaan aikaan se on kertomus elinikäisestä ystävyydestä ja ystävien pettämisestä sekä kissa-ja-hiiri leikistä viranomaisten kanssa. Poikkeuksellisesti elokuvan pahikset tuntuvat hyviksiltä, jota pyrkivät omalla tavallaan ylläpitämään oikeudenmukaista yhteiskuntaa kallistumatta liikaa kuitenkin robinhuudeilemaan. Lapsuudesta yhdessä asti liikkuneet ja vanhempiensa ammatteihin kasvaneet entinen potentiaalinen jääkiekkoilija ja porukan aivot Doug MacRay (Ben Affleck), asefanaatikko James ”Jem” Coughlin (Jeremy Renner), pakoautoihin erikoitunut Albert ”Gloansy” Magloan (Slaine) ja hälytysasiantuntija Desmond ”Dex” Elden (Owen Burke) nostavat rahansa suoraan Bostonissa Charlestownin pankkiholveista eteenpäin pestäväksi paikallisen yrityksen kautta. Yhden keikan yhteydessä he ottavat paikallisen pankinjohtajan Claire Keeseyn (Rebecca Hall) panttivangiksi, johon Doug kehittää romanssin, mistä hänen entinen heilansa Krista Goughlin (Blake Lively) ei erityisemmin innostu. Koita siinä sitten jättää vanhat tavat taakse ja aloittaa uusia, mutta kaikkihan sen tietävät, että se on niin paljon helpommin sanottu kuin tehty varsinkin kun niitä suorituspaineita annetaan joka taholta. Eri motiiveja / velvollisuuksia pukkaa paikasta jos toisesta, oikeasti siinä voi olla aika ankea olla.

http://www.youtube.com/watch?v=bWxEKnf3Krk

The Town rainan käsikirjoittajat (ohjaajan lisäksi tietenkin) ovat tehneet hyvää työtä. Raina kestää kaksi tuntia ja siitä huolimatta filmi pitää otteessaan kiitettävästi. Aika kuluu sujuvasti eteenpäin ja voisin väittää, että lähes kaikki valkokankaalla esitettävä aines on oleellista tarinanalle ja sen etenemiselle. Filmi toimii kuten sen pitääkin, se saa katsojan samaistumaan mukana oleviin ihmisiin ja pohtimaan mitä heille kuuluu, sekä oikeasti välittämään siitä, mitä heille tapahtuu. Voiko rainalta tällöin enempää pyytää. Näyttelijät tekevät hyvää työtä ja varmaa on se, että dialogi tulee osittain elämään elokuvasalien ulkopuolella. Sillä Jemiä näyttelevä Mr. Renner laukoo elämää suurempia totuuksia, jotka kestävät päivänvaloa siellä elokuvasalin ulkopuolellakin. J J

Jokaiselle jotakinwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja kaikki kuitenkin poistuvat tyytyväisenä elokuvateatterista. The Town pitää otteessaan koko esityksensä ajan, yllättää valinnoillaan ja lopullaan. Kuvaa ystävyyttä ja elämän prioriteetteja kauniilla tavalla – se on sitten siitä ihmisestä ittestään kiinni, että saa jotain tehtyä. Toimintaa kaipaavat saavat annoksensa joutumatta olemaan liian suuren lastin alla. Toimintakuvaukset ovat hyvin realistisia, mutta eivät nouse elokuvan pääosaan. Draamaa hakevat saavat sitäkin enemmän pohdintaa kuka ansaitsee ja mitä ja miksi. Henkilöhahmot tulevat iholle ja vievät mukanaan. Elokuva The Town on tehty aikuisille ja se näkyy. Kiitos siitä. Jään mielenkiinnolla odottamaan Mr. Affleckin seuraavaa ohjaustyötä – vaikuttaa siltä, että hän on nousemassa omaksi ainutlaatuiseksi tähdeksi sillä alalla.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Siis voiko näistä rivissä istuvista söpöläisistä olla pitämättä? Jokainen heistähän on kuin joka äidin unelmavävy, vai mitä…

Osastot: Draama, Jännitys, Leffat, Väkivalta
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa