VALIKKO

The Sorcerer’s Apprentice – Noidan oppipoika

The Sorcerer’s Apprentice – Noidan oppipoika

Noidan oppipoika elokuva on fantasia (onko oikein muita vaihtoehtoja) elokuva, joka kuulemma hyvin löysästi perustuu vuonna 1797 tehtyyn Johann Wolfgang von Goethen runoon Der Zauberlehring. Kyseisessä runossa/lorussa noidan oppipoika luulee olevansa viisaampi kuin oikeasti on ja käyttäessään taitoja, mitä hänellä ei vielä oikeasti ole, saa aikaan aikamoisen sotkun. Onneksi mestari saapuu paikalle korjaamaan tilanteen. Hmm….. tältä pohjalta ei kovin moni kuitenkaan taitaisi suunnata elokuvateatteriin. Joskin on myönnettävä elokuvassa olevan samaan viittaavaa (ne ahdistuvat pistorasiat kyllä olisi voinut jättää pois)…

http://www.youtube.com/watch?v=9VZllR44gdA

Kuten edellä todettu, elokuva sitoutuu hyvin löyhästi (todellakin HYVIN löyhästi) tähän ideaan. The Sorcerer’s Apprentice –elokuvassa noitamestari Balthazar Blake (Nicolas Cage) yrittää estää modernia maailmaa joutumasta osaksi zombien syntymäpaikkaa, mitä taas toivoo hänen arkkivihollisensa, toinen mestarinoita Maxim Horvath (Alfred Molina). Luvassa on taitojen mittelyä titaanien taistelun tapaan. Blake ei kuitenkaan pysty pelastamaan maailmaa yksin, vaan tarvitsee apua ja siksi ”hankkii” itselleen oppipojan Dave Stutlerin (Jay Baruchel). Dave saa pikakurssin taikuuteen ja hokkuspokkus-juttuihin sekä ryhtyy yhdessä Balthazarin kanssa estämään pahuuden tekojen toteutumista.

Kuulostaako tutulta? Hmm… Harry Potter? Ehkäpä…. Kick-Assin Big Daddy ja Hit-Girl… Sinne pain… Oli niin tai näin, elokuva toimii myös itsestään ja suo siten kaikille taikatempuista välittäville hienoja efektejä. Ne efektitkin sitten ovat tosi hienoja (olin otettu, vaikka pupuja ei hatusta kiskottukaan) ja modernissa maailmassa kun eletään, niin jokainen voi sitten kotonaan miettiä, että miten paljon niissä oli mukana myös modernia tiedettä. Älkää kuitenkaan koittako niitä kotona.

Nicolas Cage osaa olla ristiriitainen luonnenäyttelijä, samoin kuin roolien valitsija. Tuntuu, että hänellä on selkeä joko-tai onnistuminen näissä valinnoissa ja onneksi ne ovat alkaneet kallistua viime vuosina sinne onnistuneiden valintojen suhteen. Kick-Ass elokuvassa suoritus Hit-Daddy:n nahoissa oli loistava jatko viime vuoden Bad Lieutenant roolille. Ja nyt tämä, odotukset olivat kovat ja ne täyttyivät. Kiitos Mr. Cage. Mr. Cage pitää hallussaan valkokangasta charmillaan ja totaaliselle omistautumisellaan noitamestari rooliin. Olisi oikeasti kiva olla hänen oppipoikanaan /-tyttönään. Sitä voisi vaikka oikeasti oppia jotain, muun muassa näyttelemisestä.

Toinen kiitettävä suoritus löytyy Alfred Molinan takaa. Rooli vallanhimoisena Maxim Horvarthina jatkaa hänen pahisteluun, mistä päästiin nauttimaan jo Prince of Persia: Sands of time elokuvassa. Mestarinoidan rooli eroaa reilusti toisesta hänen kesän elokuvastaan, The Education:sta. Siinä hän näyttelee tiukkapipoista isää (mikä tietenkin joidenkin mielestä on suoraan verrattavissa ilkimyksen rooliin). Vaikuttaakin siltä, että elokuva The Sorcerer’s Apprentice, Noidan oppipoika, kantaa pitkälle juuri edellä mainittujen herrojen Mr. Cagen ja Mr. Molinan roolisuoritusten varassa.

Kolmas pääosassa heiluva hemmo, Jonathan ”Jay” Baruchel ottaa (ainakin yrittää ottaa) tässä elokuvassa yhden askeleen lähemmäksi vaikuttavampia elokuvia. Tämän kesän katsojat varmasti muistavat hänet ”moodelin” = man poodle:n roolista elokuvassa She’s Out My League. Haasteena hänelle kuitenkin olisi askeleen ottaminen kohti vakavampaa näyttelemistä ja siihen fysiikkanörtin näytteleminen tai alushousuissa juoksentelu ei riitä.

Mr. Cage ja Mr. Molinawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
kantavat elokuvaa niin ammattitaidollaan kuin charmillaankin eteenpäin. Mutta kun se ei riitä, niin silloin tarina on välillä tosiaan kuin siellä fyssan tunnilla istuisi (eikä ne todellakaan olleet lempituntejani) ja odottaa vaan seuraavaa katsojaa tiukemmin kiinni pitävää kohtausta. Paljon erikoistehosteita (totta-kai) mielestäni olisi voinut olla lisää, mutta samaan hengenvetoon on todettava, että ne olisivat varmaankin sotkeneet tätä mestari-oppipoika teemaa taustalla. Ikäraja K11 on vallan sopiva tälle leffalle, itse voisin jopa alentaa sitä, sillä ei se nyt niiiiiin väkivaltainen ollut ja pussailutkin oli ihan kivoja, joista varmasti alle 11-vuotiaat myös selviytyisivät. Pohdin pitkään lopullisia pisteitä ja nyt tässä kyllä näkyy raskaalla kädellä Mr. Cagen ja Mr. Molinalle annetut pisteet. Ehkäpä se mieli olisi pitänyt säätää vähän nuoremmalle tasolle korkeampien pisteiden antamiseksi. Nyt kuitenkin näin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Leffa muuten kannattaa katsoa sitten ihan tappiin. Jerry Bruckheimerille, alias Mr. Blocbuster:lle, tyypillisesti siellä on vielä aasinsilta mahdollisiin tuleviin noidanoppipoika jatko-osiin. Kuitenkin toisin kuin National Treasure (huhujen mukaan kolmosta pykätään kasaan) ja Pirates of the Caribbean (tässäkin seuraava on jo tulossa) kokonaisuuksissa, tällä ei ollut niin sanottua alaotsikkoa, joten avoimeksi jää sen mahdollinen nimi: Noidan oppipoika jatkaa opintojaan?? Grimholdin salaisuus??

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa