VALIKKO

The Revenant – Kostaja / Rauhaton sielu

Ohjaaja Mr. Alejandro González Iñárritu ei sitten halua tehdä mitään liian helposti. Miehen tuorein omaelämänkerrallinen (ei kuitenkaan hänen omansa) yrittää saada veren liikkeelle ja katsojan kiinnostumaan elokuvan alusta sen loppuun. The Revenant on suhteellisen hyvin vakuuttava selviytymistarina, joka luo faktat pöytään heti alussa, eikä lähde niitä myöskään sen jälkeen sokerikuorruttamaan. Ohjaaja Mr. Iñárritu saa varmasti taalat takaisin studiolle tästä elokuvasta, vaika sen budjetti ylittyikin reippaasti kuvausten pitkittyessä Kanadassa ja Argentiinassa. Ohjaajan fanit ovat myös varmasti elokuvasta mielissään, sillä niin hyvin se sisältää miehen tunnusmerkkejä pitkistä yhtäjaksoisista otoksista. Puolestaan taas niitä, joita nämä piiiiitkääät yhtäjaksoiset otokset pitkästyttävät ehtivät niiden aikana rauhassa miettiä kauppalistoja.

The Revenant -elokuva perustuu taiteellisin vapauksin Mr. Michael Punken samannimiseen novelliin vuodelta 2002. Se kertoo Hugh Glassin tarinan, joka jätettiin erämaan armoille (= kuolemaan yksin) harmaakarhun hyökkäyksen jälkeen metsästysryhmän jäsenten John Fitzgeraldin ja Jim Bridgerin toimesta. Hemmo ei kuitenkaan kaikkien yllätykseksi kuollut vaan aloitti 200 mailin pituisen matkan takaisin sivistyksen pariin ja asioiden oikealle tolalle laittamiseen. Myös Jumala on läsnä elokuvassa vaikka mitään saarnausta ei selviytymismatkan aikana kuullakkaan. The Revenant -elokuvan osallisille se on vaihtokelpoinen kaikkeen siihen mikä pitää ihmisen elossa ja toiminnassa. Ehkäpä luonnon keskellä talsiminen herättää meissä sen henkisyyyden, joka muuten jää kaiken muun alle piiloon. Toisaalta Jumalan tarjoama armollisuus on kaukana siitä kostonhimoisuudesta, mitä Glass tuntee tovereitaan kohtaan hänen hengittäessään Hammurabin lakia ja pitäessä koston mahdollisuuden Luojansa kädessä.

The Revenant täyttää usean elokuvafriikin unelmia. Se on samanaikaisesti western, draama, selviytymistarina, historiallinen tarina, osoitus sisusta ja selviytymisen tahdosta sekä kaiken lisäksi siinä on mukana asiansa osaavia näyttelijöitä (muun muassa Mr. Tom Hardy). Tässä kohtaa lienee on paras kuitenkin mainita, että pääosaan on pestattu karhuntaljassa tallustelemaan Mr. Leonardo DiCaprio. Laajasta ja nimekkäästä näyttelijäjoukosta huolimatta Glass tekee matkaansa yksin (eihän se muuten olisi selviytymistarina) vastanäyttelijänään vain armoton luonto, joka ei juuri ihmisyyttä arvosta. Ja tätä kauttta elokuvalta ei myöskään ole odotettavissa mitään massiivisen syvällistä dialogia.

Mr. Tom Hardy on mielestäni kuitenkin ehdottomasti elokuvan mielenkiintoisin hahmo. Miehen roolityö antaa hänelle mahdollisuuden katuvan ja moralisoivan raukkiksen kuvaamiseen. Tätä on ilo katsella. Mr. Hardyn osaamisen lisäksi on toki hehkutettava Mr. Leonardo DiCapriota, jolle mikään ei ole helppoa tässä elokuvassa. Vakavasti vammautuneena hänen ilmaisukeinokseen jää muriseminen ja äriseminen suureksi ajaksi elokuvaa. Mr. DiCaprio on roolistaan Oscar-ehdokkaana parhaasta miesnäyttelijän roolista. Jos hän sen nappaa, niin se on raavittu sananmukaisesti kasaan maata pitkin myörittynä sekä äristessä, öristessä ja huokaillessa. Tämän lisäksi katsojana jäin pohtimaan sitä, että miten suuri ensiapulaukku hemmon käytössä on oikein mahtanut olla, vai oliko kaikki sittenkin erikoistehosteita? Joka tapauksessa miehen nimen löytäminen eri elokuvakisojen ehdokaslistalta ei yllätä yhtään. Sen sijaan vuosittaista yllätystä kylläkin tarjoilee se tapa, jolla Mr. Leonardo DiCaprio onnistuu välttelemään voittoa vaikka hänen henkensä riippuisi siitä. Ja nyt se kriittinen kysymys Oscareita ajatellen: onko elokuvassa kyse vain katsojien kalastelusta vai uudenlaisesta elokuvan tekemisestä? Toki ohjaaja ja pääosan esittäjä ovat molemmat nimekkeitä ja taitavia alansa ammattilaisia. Valkokankaalla nähdään verta, hikeä ja kyyneleitä, jotka voidaan sekoittaa pyrkyriyteen matkalla Oscareihin. Mutta samaan aikaan olisi hyvä kuitenkin muistaa, että The Revenant ehkä vie kuitenkin omalla osuudellaan elokuvia kohti realistisuutta ja uudenlaista Dogma-ajattelua.

The Revenant -elokuva porskuttaa eteenpäin testosteronin avulla. Valkokankaalla vilahtelee muutamia naisia, mutta niistä ei saa riittävästi pontta tarinalle, jossa miehiset voimat jylläävät. Maskuliinisuuden voimaa korostaa varmasti entisestään julma luonto ja todella villi länsi, jossa tappaminen on arkipäiväistä. Leffa ei sovikaan kovin herkkähipiäisille, sillä verta ja väkivaltaa on tarjolla ylitse oman tarpeen. Näiden kohtausten ulkopuolella maisema on kuitenkin kaunista katseltavaa, jota kokenut kuvaaja Mr. Emmanuel Lubezki osaa hyödyntää loppuun asti. Ja tämä taito on tullut varmasti tarpeen sillä ohjaaja Mr. Iñárritu halusi elokuvansa hyödyntävän vain luonnonvaloa.

Oikeassa elämässä Mr. Hugh Glass (noin 1780-1833) oli amerikkalainen uudisasukas ja metsästäjä. Vuonna 1822 hän oli yksi osallinen kenraali William Henry Ashleyn retkikunnassa, joka pyrki nousemaan Missouri jokea pitkin turkiskaupan merkeissä. Elokuussa 1823 harmaakarhu hyökkäsi hänen kimppuunsa Etelä-Dakotassa. Retkikunnan johtaja Ashley ei uskonut Glassin selviytyvän hyökkäyksestä ja jätti kaksi vapaaehtoista John Fitzgeraldin ja Jim Bridgerin paikalle todistamaan miehen kuoleman ja hautaamaan hänet. Glass ei vain otanut kuollakseen. Päivienkuluessa saattojoukon pinna lyheni entisestään, kun Glass vain pihisi edelleen hengissä ja he päättivät ottaa miehen aseistuksen ja jättää hemmon odottamaan kuolemaansa rauhassa. Retkikunnan johtajalle Fitzgerald ja Bridger kertoivat kuitenkin Glassin kuolleen. Vakavista vammoistaan huolimatta Glass jäi henkiin ja ryömi/käveli kuuden viikon ajan sivistystä kohti mielessään tilien tasoittaminen John Fitzgeraldin ja Jim Bridgerin kanssa. Asiasta enemmän kiinnostuneet voivat klikata itsensä tänne.

Tahto elääwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja pysyä hengissä voisi olla myös elokuvan nimi. Mutta nyt mennään tällä. The Revenant on visuaalisesti vakuuttava selviytymistarina, joka kuitenkin jättää inhimillisen näkökulman kulman taakse. Se ylistää luonnon ylivoimaa samalla kun se kertoo yhden ihmisen kamppailusta sitä vastaan. Ohjaaja Mr. Iñárritu tuntuu palaavan tämän elokuvan myötä takaisin juurilleen synkkämielisten leffojen pariin Birdmanin parista. Leffa etenee hitaasti mutta varmasti kohti loppuaan, jossa Jumala rankaisee tai vapauttaa. Joka tapauksessa ennen sitä aika moni pääsee hengestään. Revenant on tavallaan pitkä kuin nälkävuosi ja kiivaampaan toimintaan tottuneille sen pariin heittäytyminen voi olla haasteellista. Mikäli kuitenkin saa vaikuttavien maisemien katselusta ja luonnon armottumuutta vastaan käydystä selviytymistaistelusta kiinni leffa miellyttää varmasti katsojaansa. Suosittelen sitä kaikille hidastempoisten elokuvien ystäville.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter, Domhnall Gleeson, Forrest Goodluck

Osastot: Draama, Leffat, Väkivalta
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa