VALIKKO

The Place Beyond the Pines – Paikka mäntyjen takana

Tiedosto:The-place-beyond-the-pines.jpg

The Place Beyond the Pines -elokuva vie katsojan takaisin samoihin draamallisiin kaarteisiin mitä Mr. Goslingin aiemmat elokuvat ovat viime aikoina tarjoilleet. Perheen näkökulmasta yhtenäisyyttä on löydettävissä Blue Valentine (2010) elokuvaan ja ajotaitojen puolesta taas Drive (2011) -rainaan. Luvassa on tällä kertaa törmäyskurssille joutuvaa toimintaa ja draamaa kahden eri sukupolven näkökulmista.

Elokuvassa Luke Glanton (Ryan Gosling) moottoripyörä-stunttiajaja saa kuulla olevansa pienen lapsen isä. Entinen tyttöystävä Romina (Eva Mendes) todellakin yllätti Luken tässä kohtaa. Tämä yllätys isyys saa miehen kantamaan vastuuta perheensä taloudellisesta turvallisuudesta, joka tapahtuu lain järjestystä rikkomalla. Luke saa peräänsä paikallisen poliisin Avery Crossin (Bradley Cooper), jolla on omat haasteensa vaimonsa Jenniferin (Rose Byrne) kanssa.

http://cdn.pastemagazine.com/www/articles/The-place-beyond-the-pines.jpg?1364578584

Ohjaaja Mr. Derek Cianfrance jatkaa tämän elokuvan myötä yhteistyötä Mr. Goslingin kanssa. Ja yllättäen miesten toinen yhteinen elokuva, on hyvin ensimmäisen (Blue Valentinen) tyylinen. Tummasävyinen, monikerroksinen tarina on nyt saanut toimintakohtauksia mausteekseen, mutta sama tyyli kuitenkin yhä havaittavissa – joskin ehkä hieman kevennettynä versiona. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että elokuva on kuitenkin tarina isistä ja pojista ja sukupolvia ylittävistä tekojen vaikutuksista. Hyvä on muistaa myös se, että traileri lyttää mielestäni leffan suhteellisen kiitettävästi. Elokuva on paljon kiinnostavampi mitä traileri antaa ymmärtää, joten älä anna sen masentaa itseäsi.

http://uk.web.img2.acsta.net/r_640_600/b_1_d6d6d6/medias/nmedia/18/95/48/86/20461543.jpg

The Place Beyond the Pines eroaa valtavirran massatuotannosta edukseen hyvin. Se on suhteellisen synkkäsävyinen ja jonkinverran raskassoutuinen, mutta kulkee siitä huolimatta kiitettävän nopeasti eteenpäin koko kestonsa ajan. Näyttelijäsuoritukset valkokankaalla ovat hyviä, siis todella mahtavia kaikissa kolmessa tarinassa. Herrat Gosling ja Cooper tuovat omaan elokuvalliseen repertuaariinsa lisää uskottavuutta, samoin heidän jälkikasvuistaan vastanneet herrat Dane DeHaan ja Emory Cohen. Vaikuttava on myös sivuosassa oleva Mr. Ben Mendelsohn Lukea auttavana korjaamon pitäjänä. Elokuva kuuluu kokonaan eri ikäisten miesten vaikutuksille toisiinsa.

http://cdn1.screenrant.com/wp-content/uploads/Dane-DeHaan-and-Emory-Cohen-in-The-Place-Beyond-the-Pines.jpg

Poikkeuksellisesti tässä kohtaan pidättäydyn marimasta ja tyydyn yhdessä daamien Byrne ja Mendes kanssa tuskailemaan takavasemmalla. Isien synnit  ja piirteet jatkuvat seuravassa sukupolvessa tavalla, joka on mielenkiintoista nähtävää. Tässä ei naisilla ole paljon sananvaltaa. Sananvaltaa ei elokuvassa ole paljon muuten näyttelijöilläkään ohjaajan luottaessa henkilöhahmojen riittävän karismaan ja näyttelijöiden ilmaisutaitoihin. Ja hyvä niin. Nyt on vältyttä turhalta papatukselta ja annettu eleiden ja olojen puhua puolestaan. Tämä voi tuntua hyvältä varsinkin niiden keskuudessa, jotka eivät omassa arjessaan turhia juttele, vaan puhuvat vain asiaa. Miksi sitä turhaa popottamaan, kun asian voi ilmaista muutenkin.

Kiehtova draamawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka pitää katsojan hyvin penkissä kiinni, kun elokuvan ajatuksesta saa otteen. The Place Beyond the Pines ei varmaankaan kerää, ikävä kyllä, mitään suuria massoja taakseen. Tämä on todella harmillista, sillä kyseessä on poikkeuksellisen antoisa, joskin raskasmielinen, elokuva, joka erottuu hyvin massatuotannosta edukseen. Elokuva on kiehtova, hyvin ohjattu ja taitavasti näytelty. Voiko sitä enempää vaatia, jos samalla hyväksytään, että se ei ole mikään popcorn-leffa. Osa juonenkäänteistä jää toki hieman keskeneräisiksi tai ilmassa roikkumaan, mutta ne eivät aiheita suurempaa päänsärkyä edes salista poistumisen jälkeen. Leffan pituutta olisin myös hieman karsinut tai ainakin muodostanut sinne jonnekin lisää draamankaarteita, mutta raina toimii kyllä näinkin. Suosittelen leffaa kaikille, jotka haluavat massatuotannon keskellä käydä katsomassa hyvin tehtyä elokuvaa. Anna itsellesi hetki aikaa saada siitä kiinni, niin olet kokemassa jotain, joka ei varmasti jätä kylmäksi.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

http://www.filmofilia.com/wp-content/uploads/2013/03/THE-PLACE-BEYOND-THE-PINES-Bradley-Cooper.jpg

Osastot: Draama, Leffat
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa