VALIKKO

The Peanuts Movie – Tenavat elokuva

Tenavien elokuvassa seikkailevat kaikki tutut hahmot Jaska Jokusen ja hänen koiransa Ressun johdolla, jota Kaustinen aina avittelee silloin tällöin. Mukana on Adameus ja hänestä haaveileva Tellu, suuresta kurpitsasta haaveileva Tellun pikkuveli Eppu, Jaska Jokusesta haaveileva Piparminttu-Pipsa ja Jaska puolestaan huokailee pienen punatukkaisen tytön perään. Yhtä aah-ooh-huokailua siis luvassa, eikä linjaa myöskään riko Maisa, joka tottelee kärsivälliesti Piparminttu-Pipsaa. Haaveilun lisäksi tapahtumia toki on luvassa jokaiselle hahmolle tyypilliseen tapaan, mutta mitään yhtänäistä juonta koko elokuvan ajaksi näistä ei rakenneta ellei mukaan sitten lasketa tätä yhtänäistä haaveilua kohteen vain vaihtuessa.

Sarjakuvan tavoin Tenavat-elokuvassa ei aikuisia näy eikä kuulu. Vaan asioiden esittämisen painoarvo on annettu tenaville. Tästä huolimatta elokuva sopii mielestäni hyvin myös aikuisille elokuvan esittämän yhteiskuntakritiikin ja pohdinnan kautta. Sarjakuvan muotoon sarjaa piirtänyt ja kirjoittanut Mr. Charles M. Schulz totesi tenavien huumorien olevan arvokasta ja tämä on mielestäni hyvin siirtynyt myös valkokankaalle. Arvokasta on myös se, miten animaatio on välttänyt esityksessään 2000-luvun piirteitä. Poissaolollaan loistavat digitaaliset laitteet ja aiheet. Sen sijaan puhelinkeskusteluja käydään yhä lankapuhelimen turvin, lapset käyvät kirjastossa ja niin edelleen. Tämä some-vapaa maailma voi olla hyvinkin yllätyksellistä nuoremmille katsojille, mutta siitä huolimatta elokuvasta varmasti löytyy piirteitä, joihin on helppo samaistua. Ainakin leffasaliin mukanani raahaamat neidit 4-vee ja 6-vee katsoa tapittivat valkokankaan tapahtumia kiitettävän keskittyneesti, vaikkakin neiti 4-veen mielestä leffasalin tuoli taisi olla välillä paljon jännempi asia kuin valkokankaan tapahtumat. Leffan loputtua nuoret daamit olivat kuitenkin tyytyväisiä näkemäänsä ja tämä täti elokuvavalintaan.

Perhe-elokuvat ovat haasteellisia. Tenavat ovat tästä hyvä esimerkki. Miten tehdä raina, joka viehättää uusia tuttavuuksia ja samalla palvelee heidän vanhempiaan nostalgian merkeissä. Ja tämä pitäsi tehdä tavalla, joka tarjoaisi jotain uutta ja mielenkiintoista tuttujen hahmojen parissa. Hmm.. Tenavat yrittää parhaan kykynsä mukaan vastata tätän, mutta matka maaliin on jäänyt kesken. Yrityksestä on kuitenkin kiitettävä Tenavien tahtiin Blue Skyes Studiota, joka tuo jotain lapsuuden turvallista koheltamista valkokankaalle uuden teknologian turvin. Studion animaattorit ovat todella tehneet parhaansa, sillä niin autenttisen tuntuista jälki valkokankaalla on verrattuna aiempiin Jaska Jokunen -elokuviin (A Boy Named Charlie Brown (1969), Snoopy, Come Home, 1972, Race for Your Life, Charlie Brown, 1977 ja Bon Voyage, Charlie Brown and Don’t Come Back!!, 1980).

Elokuvan turvallisuus yllättää sen taustajoukon vuoksi. Ohjauksesta on vastannut Mr. Steve Martino (Ice Age: Continental Drift) ja käsikirjoituksen on kynäillyt kasaan Charles M. Schultzin poika Graig yhdessä oman poikansa Bryanin ja käsikirjoittaja Mr. Cornelius Ulianon kanssa. Tämä toki mahdollistaa hahmojen pysymisen ajattoman uskollisena alkuperäisille innoittajilleen, mutta olisin luullut sen myös kannustavan kokeilemaan siipiä ja luomaan jotain uutta tuttuun tarinaan. Sen sijaan animaatioon on koottu parhaita paloja aiemmista Jaska Jokusen esityksistä, jolloin sarjaa lukenut katsoja tietää lähes ennalta kaiken mitä valkokankaalla tulee tapahtumaan. Vaihtelu oikeasti virkistäisi tai edes sen uuden luominen. Tämäkin siitä huolimatta, että Mr. Brian Schultz totesi dialogin pysyvän uskollisena Tenaville sanasta sanaan. Sillä muutenhan kyseessä ei olisi enää Tenavat.

Yhtä huokailua ja uudelleen yrittämistäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
mutta ehkäpä juuri siinä piilee Jaksa Jokusen suosio. Kaikista takapakeista huolimatta hän jaksaa yrittää aina vaan uudestaan ja uudestaan ja uudestaan.... Tällä tavalla hän jopa onnistuu joskus yllätttämään itsensä ja muut. Mutta siihen sitten jääkin tämän elokuvan yllätysmomentti. Leffa palaa niin varman päälle kuin mahdollista. Tämä tietenkin voi johtua lakisääteisistä asioista, mutta siitä huolimatta olisin toivonut jotain uutta ja mielenkiintoista tähän elokuvaan nuorille ja vähän vanhemmmille ihmisille esitettäväksi. Animaatio on toki visuaalisesti kaunista katseltavaa ja hyvinkin nostalgista, mutta sen avulla ei yksistään edetä kovin pitkälle. Tenavat-elokuva kärsii yllätyksettömyydestä ja jonkinasteisesta tylsyydestä. Se ei toki kuitenkaan pilaa lasten kokemuksia ja aikuiset fanitkin saavat sitä tuttua höttöä, mutta jotain jäin silti kaipaamaan. Emmekö me mene elokuviin kokeaksemme jotain uutta ja ainutlaatuista? Sitä Jaska Jokunen kumppaneineen ei ikävä kyllä tässä tarjoa. Tästä huolimatta suosittelen elokuvaa kaikille lapsille, lapsenmielisille ja Jaska Jokusen ystäville.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Be yourself. No one can say you’re doing it wrong.

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa