VALIKKO

the Paperboy – Postipoika / lehtimies

79672

Vuonna 2012 salamavalot välkkyivät kiivaaseen tahtiin Cannesissa the Paperboy -elokuvan ensi-illan aikaan johtuen sen valovoimaisesta tähtikaarista. Sen jälkeen onkin keskusteltu kiivaasti siitä, onko elokuva mainitsemisen arvoinen vai esittääkö se valkoisen roskaväen camp-huumoria. Katsoja päättäköön ja olkaamme me muut tuomitsematta. Elokuvanautinto on sallittu kaikille sitä hakeville ja sitä haluaville the Paperboy todellakin esittää oman versionsa. Mitään vastaavaa elokuvaa ei olekaan vähään aikaan näkynyt valkokankaalla, joten jo siinä mielessä the Paperboy on tutustumisen arvoinen elokuva.

Elokuvassa reportteri Ward (Matthew McConaughey) ja hänen pikkuveljensä Jack (Zac Efron) ryhtyvät selvittämään paikallisen sheriffin murhasta tuomitun miehen Hillary Van Wetterin (John Cusack) syyllisyyttä hänen bimbon tyttöystävänsä Charlotten ’Bessin’ (Nicole Kidman) pyynnöstä. Kaikki mitä kiiltää, ei kuitenkaan ole kultaa ja siinä mielessä lopputulos ei ole kaikkien toiveiden mukainen.

kinopoisk.ru

The Paperboy elokuvan ohjaaja Mr. Lee Daniels on tehnyt jälleen hyvää ja tasaista työtä. Hänen aiempi elokuvansa Precious (2009) herätti myös aikoinaan ristiriitaisia tunteita ja sama linja vaikuttaa jatkuvan Postipoikien kohdalla. Mies seuraa intuitiotaan ohjauksen laajalla kentällä ja saa varmasti tällä tavalla ystäviä filmikelan kummastakin päästä. Tosin siinä missä Precious ehkä saattoi tarjota jonkinlaista toivoa, kehitystä tai onnellista loppua, the Paperboy ei tarjoa mitään näistä katsojalle. Sen sijaan se jättää pohtimaan, että oliko kukaan valkokankaalla esiintyneistä ihmisistä hyvä luonteeltaan (näitäkin siellä mielestäni oli, mutta jätetään kommentit tässä kohtaa sanomatta, sillä myös omien pimeiden puolien esilletuleminen on yksi osa elokuvaa), vai uppoavatko kaikki pahuuden suohon omien synkkien piirteidensä kanssa.

the-paperboy04

Elokuvan jälkeen on helppo olla sitä mieltä, että Ms. Kidman tekee yhden parhaimmista roolisuorituksistaan pitkään aikaan. Viime vuosien elokuvat (Kultainen Kompanssi – 2007, Australia – 2008, NINE – 2009, Just Go With It – 2011) eivät oikein vakuuttaneet, mutta onneksi Rabbit Hole (2009) antoi toiveita paremmasta. Ja nyt ollaan tässä, onneksi. Rooli totaalisen bimbon, Bessin, nahkojen alla sopii hänelle ja rouva on päässyt revittelemään oikein kunnolla. Tätä oli ilo katsella, Bess on yhtä aikaa hauska, seksikäs ja äärimmäisen haavoittuva sekä yllättävän aikuinen. Elokuvan jälkeen on vaikea ymmärtää sitä, miten Oscar-raati on voinut  jättää tämän elokuvan huomioimatta. Kyse ei voi olla seksistä, koska Ms. Helen Hunt on kuitenkin ehdokkaana elokuvasta The Sessions. Ehkä Ms. Kidmanin roolisuoritus pursusi enemmän sellaista seksuaalista voimaa, jota akatemien konservatiivisen raadin oli vaikeampi käsitellä, mene ja tiedä.

the-paperboy-movie-poster-2

Elokuvasta on toki myös annettava tunnustusta sen miesnäyttelijöillekin. Erityisen tyytyväinen olin Mr. McConaugheyn työhön, sillä mies on saanut pidettyä maneerinsa poissa ja esiintyy edukseen, ollen myös lähinnä ainoa todentuntuinen hahmo valkokankaalla. Mr. Efron on myös onnistunut hankkimaan itselleen hieman aikuisemman auktoriteetin High School Musical -elokuvien jälkeen, mutta siitä huolimatta molemmat herrat jäävät Ms. Kidmanin ja Mr. Cusakin varjoihin. Mr. Cusack näyttelee niin petollista miestä sellaisten piirteiden kanssa, että miestä en haluaisi tulla vastaan ikinä – missään, eikä sitä kautta todellakaan jätä yhtään katsojaa kylmäksi.

The_Paperboy_800b

Ei ainakaan liian tavallinen juttu lehdessäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
tai valkokankaalla. Se on sitten varmaan joko-tai. Elokuvalle buuattiin Cannesissa, mutta samaan aikaan on todettava, että leffa etenemisensä aikana tuo esiin sellaisia piirteitä ihmisluonnosta, että moisia ei ihan heti tapaa kadulla kävellessä. The Paperboy leffan esille nostamalta energialta ja asioiden selvittämisen vimmasta ei voi välttyä. Leffa pursuaa jotain, mitä – jää sinun päätettäväksi. Mutta tylsäksi sitä ei todellakaan voi moittia. Ohjaajan käsiala sensaation hakuun näkyy välillä liian hyvin alleviivattuna itse tarinan kustannusella, mutta siitä huolimatta Paperboy on katsomisen arvoinen. Tämä siitäkin huolimatta, että elokuva voi vaikuttaa sekametelisopalta, joka paremman kokin käsissä olisi ehkä tuottanut paremman teoksen. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on kuitenkin todettava, että the Paperboy tarjoaa iholle tihkuvaa väkivallan tunnetta tiheämmin kuin mikään muu leffa pitkään aikaan. Sen draamankulku etenee suhteellisen hyvin ja pitää katsojansa kiinni penkissä loppuratkaisuun asti. Suosittelen kaikille ikärajan ylittäneille ihmisille, paitsi kovin herkkiksille.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Draama, Jännitys
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa