VALIKKO

The Nice Guys – Kivat kaverit

1970-luvun Los Angelesissa yksityisetsivänä toimiva Hollan March saa työparikseen mutkia suoriksi vetelevän Jackson Healyn etsimään kadonnutta Ameliaa sekä selvittämään taide-elokuvan kohtaloa. Heidän tutkimuksensa johtavat salaliiton ja kieroilun jäljille, jonka jäljet johtavat suoraan sylttytehtaalle. Mielenkiintoinen parivaljakko päättää selvittää tapauksen, koska he ovat periaatteessa kivoja ihmisiä.

Elokuvan on ohjannut Mr. Shane Black, joka on tunnettu myös Tappava Ase-elokuvien käsikirjoittajana. Aiempaa ohjauskokemusta mies on hankkinut elokuvien Kiss Kiss Bang Bang (2005) ja Iron Man 3 (2013) parista. Kiss Kiss ei minua vakuuttanut, mutta Iron Man 3 oli kyllä tosi hauska kokemus, joten odotukset olivat korkealla myös tässä elokuvassa. Ja omalla tavallaan The Nice Guys ei tuota pettymystä, vaan kulkee suhteellisen laadukkaasti alusta loppuun. Leffan tunnistaa myös Mr. Shane Blackin tuotokseksi, tarjolla on muutakin kuin sitä perinteistä räiskintää ja 1970-lukua kuvataan tavalla, joka jättää katsojan pohtimaan ohjaajan oivalluksia eri asioiden kuvaamisessa.

Leffa on toki pullollaan on-linereita, typeröistä käyttäytymistä, 1970-luvun diskomusiikkia ja huoletonta elämää, joka ei aina ole ihan helppoa. Tämän kaiken viattomuuden taakse kuitenkin kätkeytyy väkivaltainen (kaikki ikärajoituksensa todellakin ansainnut) raina, jossa pilke silmäkulmassa vedätetään, tullaan vedetetyksi ja laitetaan niitä mutkia suoraksi erilaisten apuvälineiden avulla. Mutta kaiken rinnalla The Nice Guys on myös hyvä esimerkkielokuva hemmojen välisestä ystävyydestä, joka onnistuu myös yllättämään omituisilla juonenkäänteillään. Leffassa saa nauraa, nauttia hyvästä musiikista ja nopeatempoisesta juonesta. Kaikki hyvän kesäleffan kriteerit siis on kasassa.

Elokuvan pääosassa pyörivä kaksikko herrat Russell Crowe ja Ryan Gosling saavat katsojan napattua nopeasti mukaansa vaikka heidän keskinäisen yhteistyön aloitus ei mennyt ihan oppikirjan mukaan. Mr. Crowe esittää joidenkin mielestä itseään. Hieman kulahtanutta tähteä, joka on muuttunut hänelle asetettujen odotuksien mukaiseksi henkilöksi. Uskallan olla tästä kuitenkin eri mieltä, toki tämä leffa ei ole mitään rakettitiedettä, mutta en osaa kuvitella ketään muuta yhtä vakuuttavaa nyrkkiraudan puristelijaa tähän rooliin. Mr. Gosling puolestaan jatkaa valloitustaan niin fyysisen kuin verbaalisen komiikan puolella suhteellisen onnistuneesti. Miesten esityksessä komedia jotenkin onnistuneesti kohtaa aggression. Tämä on oikeasti taitolaji, varsinkin kun siitä tehdään vielä viihteellistä ja oikeasti huvittavaa. Molemmat miehet ovat taitavia oman äijämeininkinsä esittämsiessä ja dialogin paukuttamisessa eteenpäin. Miesten välinen keskustelu ei nyt ihan välttämättä vie selvitettävää asiaa eteenpäin, mutta on sitten sitäkin antoisampaa seurattavaa.

Pintaraapaisusta syvällisempään asiaanwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
The Nice Guys on mielenkiintoinen elokuva, joka täyttää kaikki kesäleffan kriteerit. Sujuvan juonen lisäksi sitä vie eteenpäin 1970-luvun musiikki ja hyvä näyttelijätyö. Toki leffa on väkivaltainen, välillä vähän liian pehmoileva tähän nähden ja hyvinkin hauska – vaikka ei varmasti kaikkien mielestä. Ainakin minä sain treenailla naurun voimalla vatsalihaksia leffan aikana. Suosittelen sitä kaikille herrojen Russell Crowe ja Ryan Gosling elokuvien ystäville, sekä heille, jotka haluavat sukeltaa 1970-luvun musiikin ja vaatetuksen maailmaan. Onneksi ainakin vaatteissa on menty tästä eteenpäin, vaikka muoti tunnetusti kierrättää itseään. Joka tapauksessa The Nice Guys viihdyttää, kiihdyttää ja ratkaisee siinä samalla kadonneen ihmisen arvoituksen, ottaa kantaa väkivaltaa vastaan ja luonnonsuojelun puolesta. Soisinkin sen löytävän runsaasti katsojia kaiken maailman kevyempien ja juonellisesti ohuempien räiskintärainojen keskellä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Russell Crowe, Ryan Gosling, Angourie Rice, Matt Bomer, Margaret Qualley, Keith David, Kim Basinger, Beau Knapp, Ty Simpkins, Jack Kilmer

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Väkivalta
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa