VALIKKO

The Martian – Marsilainen / Yksin Marsissa

Jatketaan avaruuden valloitusta The Visit: An Alien Encounter -elokuvan teemassa. Tällä kertaa se on sitten vain ihminen Marsissa. Tutkimusretkellä Marssin pinnalle NASA:n astronautti Mark Watney joutuu eroon kollegoistaan aurinkomyrskyn vuoksi. Myrskyn temmellyksessä Markin kommunikaatioyhteys rikkoutuu ja loppu miehistö olettaa hänen kuolleen sekä lähtee paluumatkalle maahan ilman häntä. Mark huomaa pian olevan yksin Marsissa ja ryhtyy eloonjäämiskamppaluun, rakentamaan yhteyttä maahan ja odottamaan potentiaalista paluulentoa joka olisi noin neljän vuoden kuluttua.

Marsilainen on ohjaaja Mr. Ridley Scottin neljäs sci-fi elokuva. Aiempia yhteyksiä aiheeseen ohjaaja on vakuuttavasti esitellyt leffoissa Alien (1979), Blade Runner (1982) ja Prometheus (2012). Ja vaikka kyseessä ei tässä rainassa olekaan mikään avaruuden hirviön kohtaaminen tunnelma on tiivis alusta loppuun asti. Erityisesti itselleen uskollisesti ohjaaja rakentaa tunnelmaa musiikin avulla. Ohjaajan valitsema musiikki on yleensä klassista ja mies on oppinut luottamaan hovisäveltäjiinsä, joita ovat Jerry Goldsmith (Alien, Legend), Vangelis (Blade Runner), Hans Zimmer (Thelma & Louise, Gladiator, Hannibal) tai Marc Streitenfeld (A Good Year, Body of Lies, Robin Hood, Prometheus). Marsilaisen musiikista on vastannut tällä kertaa enemmän kuitenkin mission kapteenin Lewisin läppäriltä löytyneet 1970-luvun klassikot kuten Turn the Beat Around, Hot Stuff ja Rock the Boat.

Tämän lisäksi hän vaikuttaa vihdoinkin alkaneen luottamaan näyttelijöihinsä, kuuntelemaan heidän ehdotuksiaan ja pitämään fokuksen näyttelemisessä ja sitä kautta hahmojen rakentumisessa / piirteiden syventämisessä. Tästä inhimillistymisestä huolimatta ohjaaja on edelleen uskollinen omalle ohjaustyylilleen, joka tarkoittaa hyvin hidasta etenemistä ennen toimintaa, yksityiskohtien painottamista, ääripäissä olevaa valaistusta todella kirkkaasta todella pimeään sekä maiseman käyttämistä osana tarinankerrontaa. Näiden peruspiirteiden lisäksi katsoja voi yrittää bongailla elokuvasta muita ohjaajan tavaramerkkejä, joita ovat tekoäly. Tässä leffassa se on kyllä mielestäni enemmän taustalla, sillä Marsissa aikaa viettävä astronautti ei rupea keskustelemaan läppäreiden kanssa. Ohjaajan elokuvissa on myös hyvin voimakkaita naishahmoja, eikä Marsilaisen pääosassa olevasta Matt Damonista huolimattaleffa tee tästä poikkeusta. Ohjaajan töille tyypillisistä piirteistä Marsilaisesta ehkä eniten poissaolollaan loistaa isä-poika suhteen käsittely, jossa poika yleensä päättyy tappamaan isänsä tai todistamaan tämän kuoleman. Perheeseen liittyy myös se, että poika ei yleensä näe äitiään, mihin elokuva hienovaraisesti ehkä vihjaa paluulipun mahdottomuutta pohtimalla.

Ohjaaja on myös tunnettu siitä, että hän ei tee hauskoja filmejä. Viihdyttäviä ne toki voivat olla, mutta eivät taatusti mitään komediapläjäyksiä. Osin Yksin Marsissa sopii tähän, mutta samalla on myönnettävä, että kyllä leffassa nauraakin saa (vaikka taisin olla ainoa elokuvassa takarivissa kikatellut). Rannalle jääminen ei sinänsä toki ole huvittavaa, mutta Watheyn nerokkuus ja oivallukset elämän haltuun ottamisesssa tekevät siitä riemukkaan. Yksin Marsissa on mielestäni ohjaajan lempein ja ystävällisin teos katsojia kohtaan. Joten jos et hemmon aiemmista leffoista (mm. Gladiator, Exodus: Gods and Kings,  Thelma & Louise ja Hannibal) ole kovin lämmennyt suosittelen silti Yksin Marsissa leffan katsomista. Yllätyt taatusti myönteisesti.

Elokuva perustuu samnimiseen ”The Martian” nimiseen Mr. Andy Weirin novelliin. Elokuvan innoittajana toiminneen novellin julkaisutapa on mielenkiintoinen. Mr. Weir julkaisi omia kirjoituksiaan nettisivullaan vuosia ennen Marsilaisen läpimurtoa ja myi Marsilaisen lukuoikeutta Kindlessä 99 sentillä ennen kuin Crown Publishing Group osti sen oikeudet ja julkaisi teoksen vuonna 2014. Teoksessa Mr. Weir pyrki mahdollisimman todenmukaiseen kuvaukseen olemassa olevan tekniikasta, sen käyttämisestä Marsista ja mahdollisista elinoloista paikan päällä. Taiteellisista vapauksista huolimatta elokuvan jälkeen on helppo ymmärtää miksi kirjaa suitsutettiin aikoinaan aikansa yhdeksi parhaista sci-fi novelleista. En tiedä voiko samaa sanoa miehen seuraavassa kirjasta, joka on sci-fi teemassa paneutuu enemmän perinteiseen linjaan avaruuden muukalaisiin ja aika-matkoineen. Mutta sen tiedän, että nyt on pakko päästä lukemaan Watneyn elämästä kirjan sivuilta ja toivoa, että sieltä löytyy samanlainen sarkastisen humoristinen päähenkilö kuin nyt valkokankaalla nähdään.

Mr. Matt Damon tekee valkokankaalla hyvää työtä. Vaikka katsojalla voikin jäädä hämärän peittoon se, mikä Watneyn hermostoa tikittää niin samalla hän saa kuitenkin nauttia sarkastisen optimisesta roolisuorituksesta. Leffaa on osin mainostettu sloganilla macgyver Marsissa ja ihan pikku vinkkinä sen mukaa voin suositella ilmastointiteipin pakkaamista mukaan kaukomatkoille. Varsinaista dialogia ei leffassa paljon ole, toki sitten maan pinnalla ja Areksessa, mutta Watneyn keskustelee lähinnä videon ja kirjoittamisen kautta. Mutta ehkäpä juuri tätä vloggaamista voi pitää tavallaan Watneyn Wilsonina ja järjen äänessä pitämisessä.

Apollo 13 tapaa Cast Awaynwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Marsilainen voisi hyvinkin olla dokumentti siitä, millaista on elää Marsissa. Niin elokuvassa kuin kirjassa käytetty tekniikka on olemassa ja tekee siten tarinasta uskottavan sekä auttaa katsojaa samaistumaan yksin rannalle jätetyn astronautin tilanteeseen. Yksin Marsissa on erilainen ohjaajan Mr. Scottin elokuva, joka kaiken selviytymiskamppailun keskellä jättää katsojan hyvälle päälle. Tämä on hyvä valinta Finnkinolta kuukauden elokuvaksi ja soisinkin sille runsaasti katsojia. Alussa olevan reiän paikkauksen jälkeen leffan ei pitäisi enää edes kammottaa verestä huonoja fiboja saavia ihmisiä. Leffa esittelee hyvin miten kekseliäs astronautti, marsilainen Robinson Crusoe, selviää hengissä ilmastointiteipin ja kekseliäisyyden avulla. Suosittelen elokuvaa kaikille ikärajan (K12) puitteissa. Itse suuntaan nyt kirjan etsimisen pariin, varmasti uudelleen katsomaan leffaa jossain vaiheessa ja haaveilemaan siitä omassa dvd-kirjastossani.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Matt Damon, Jessica Chastain, Michael Peña, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Kate Mara, Donald Glover, Chiwetel Ejiofor

 

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Sci-fi
Henkilöt: , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa