VALIKKO

The Legend of Tarzan – Tarzanin legenda

Tarzan yrittää jälleen kerran saada katsojia koukkuun. Tällä kertaa Tarzan on jättänyt viidakon elämän taakseen elääkseen sivistyneesti Lontoossa John Clayton III, Lord Greystokin tittelin turvin yhdessä vaimonsa Janen kanssa. Nyt kutsu on käynyt kuitenkin takaisin kotinurkille Britanin pääministerin ja amerikkalaisen George Washington Williamsin pyynnöstä. Varsinkin jälkimmäinen heistä epäilee belgialaisten kohtelevan kaltoin kongolaisia. Paikan päällä selviääkin, että asiassa on perää. Belgian kuningas Leopold II haluaa omat osuutensa Kongon rikkkauksista ja on lähettänyt paikan päälle oman miehensä kapteeni Léon Romin. Rom puolestaan on tehnyt likempää tuttavutta kongolaisen päällikön Chief Mbongan kanssa. Mikäli Rom toimittaisi Tarzanin hänelle vanhojen kalavelkojen maksuun, Mbonga toimittaisi Romille paikalliset Oparin timantit. Houkutteleva tarjous, vai mitä.

Tämän toiminnallisen osuuden lisäksi elokuva saa omat pohdintansa siitä, miten halukas tai haluton Tarzan on palaamaan alkujuurilleen. Ja onhan tähän syynsä, Mangani apinat tekivät hänestä lopullisen isättömän, vaikka hän saikin laumassa korvaavan äidin Kalasta ja veljen Akutista. Eli lopulta voikin kai kysyä, että saako miehen viidakosta pois tai viidakon miehestä?

Ohjaaja Mr. David Yates on ehkä enemmän tunnettu Harry Pottereiden kuvaamisesta kuin villiin luontoon heittäytymisestä. Ja potterismi jatkuu myös miehen seuraavassa elokuvassa Fantastic Beasts and Where to Find Them, joten ehkä Tarzan edustaa jonkinlaista irtiottoa tässä trendissä. Ohjaaja on myös tunnettu siitä, että hän todellakin rutistaa kaiken mahdollisen ulos fyysisissä ja psyykkisissä kohtauksissa näyttelijöistään. Tarzanin kohdalla tämä lienee osunut Mr. Skarsgårdin omaan nilkkaan, niin hyvään kuntoon mies on trimmattu. Ja vaikka ohjaaja on myös mieltynyt poliittisiin ja sosiaalisiin teemoihin sekä realistimiin elokuvissa (vähemmän toki Pottereissa), niin on helpotuksesta huokaistava, että Tarzanista ne loistavat poissaolollaan lähes kokonaan, mitä nyt orjuutta ja siirtomaiden riistämistä pidetään juonen rinnalla juoksevina tekijöinä. Ja tätä painopistettä tukevat tavallaan valkokankaalle tuodut herrat George Washington Williams ja Léon Rom.

Ja nyt sitten voidaan tietenkin keskustella, että kuka on se oikea Tarzan. Mr. Johnny Weismullerille aikoinaan sydämensä menettäneet tulevat aina nikottelemaan näyttelipä kuka tahansa tätä viidakon sankaria. Valinta osui tällä kertaa Mr. Alexander Skarsgård (todellakin fanitan), mutta en olisi pahasti nikotellut, vaikka valkokankaalla viidakon valtiaana olisi nähty myös joku herroista Tom Hardy, Henry Cavill tai Charlie Hunnam. Janen roolin kohdalla tuskin kuulee samanlaista kitinää, joten studio lienee tehnyt hyvän valinnan Ms. Margot Robbien kohdalla. Taustajoukkoihin jäi tällä kertaa muun muassa daamit Jessica Chastain, Emma Watson ja Sarah Bolger.

Paluu juurille oikeutta puolustamaanwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
on vakuuttava Tarzanin valkokankaalle herättely. Juonellisesti se ei ole mikään monimutkainen labyrintti vaan pikemmin pohjautuu siihen tuttuun ja turvalliseen kaavaan, mistä kaikki Tarzanit vaikuttavat olevan kotoisin. Ja onhan mukana se perinteinen huutokin! Tämän peruskauran ohella se toki esittelee hieman syvällisemmän Tarzanin kuin aiemmat rainat. Erikoistehosteet sopivat hyvin leffaan, ne eivät pääse loistamaan kovinkaan paljon, mutta palvelevat juonta mainiosti. Suosittelen elokuvaa kaikille Tarzanin fanien ystäville, kyllä tätä hemmoa alkaisi taas ihan mielellään seurailemaan valkokankaalta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Alexander Skarsgård, Margot Robbie, Samuel L. Jackson, Christopher Waltz, Djimon Hounsou, Jim Broadbent

P.s. Oma pieni sydämeni sykähti varmaan ensimmäisen kerran Tarzanille sairastaessani sikotautia ja ollessani hoidossa naapurin tädillä. Tädillä oli kaksi poikaa Ari ja Petri, joista Petrillä oli SUURI Tarzan-kirja. Sitä sain salaa katsella, kunhan tätä ei Petrille kerrottaisi. Ehkä asian on nyt kuitenkin aika tulla julki. Ne oli tosi hyviä Tarzan-tarinoita, vaikka lukea en vielä osannut, mutta kuvat kertoivat sitäkin paremmin mitä tapahtui.

 

Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa