VALIKKO

The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared / Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann – Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi

http://www.studiocanal.com/media/films/2658d070/lineup_a66_100YOM_1Sheet_Art%203.jpg

Ikkunasta karanneen satavuotiaan seikkailut perustavat ruotsalaisen Mr. Jonas Jonanssonin samannimiseen kirjalliseen tuotokseen vuodelta 2009. Kirja oli menestys niin kotimaassa kuin ulkomailla ja elokuvan näkemisen jälkeen voi hyvin yrittää ymmärtää, että miksi. Mikäli elokuva miellytti suosittelen etsimään käsiin myös Mr. Jonanssonin seuraavan kirjan ’Analfabeten som kunde räkna’ (The Analphabet Who Knew How to Count – Analphabet, joka osasi laskea). Se kertoo etelä-afrikkalaisesta naisesta, joka kääntää maailman laelleen.

Elokuvassa Allan Karlssonille (Robert Gustafsson) valmistellaan 100-vuotisbileitä vanhainkodissa. Mr. Karlsson ei näistä juuri perusta vaan päättää karata paikalta. Sattumusten kautta hänen käsiinsä päätyy laukullinen huumerahaa, jonka takia vaarin perässä on pian poliisi ja huumehemmot. Elokuva ei niinkään keskity pelkästään tähän jahtiin vaan myös Allanin aikaisempaan elämään ja hänen kohtaamiinsa ihmisiin. Niiden joukosta löytyvät muun muassa presidentti Harry S. Truman, Franco ja Stalin sekä joukko merkittäviä tapahtumia, jotka varmasti suurin osa katsojista tunnistaa. Mutta suurin osa elokuvan charmista nousee siitä moukan tuurista, joka Allania odottelee maailman eri nurkilla.

Moukan tuurinwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
mainio osoitus. Satavuotiaan karkumatka esittelee hyvin Allanin aiempaa elämää tavalla, joka saa haaveilemaan niin kirjan lukemisesta kuin elämän elämisestä. Valkokankaalla nähdän hyviä esimerkkejä siitä, mistä kaikesta sitä voi itsensä löytää, jos vain pitää räjäyttelystä ja arjen mukana roikkumisesta. Vauhtia ja huumoria löytyy sopivissa määrin, jottta leffa jaksaa innostaa loppuun asti ja siinä välillä voi muistella mitä kaikkea historian tunneilla on oikein tullut opittua. Suosittelen elokuvaa kaikille, joiden mielestä moukan tuuria ei ole olemassa - anna Allanin todistaa sinut vääräksi. 100-vuotiaan karkumatkan seuraaminen on verkkaisen hyväntuulista ja ihastuttavaa ja suon sille kaikki ne (nuoretkin) katsojat, jotka leffateatteriin päätyvät.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa