VALIKKO

The Homesman – Saattaja

The Homesman kertoo tarinan kierouksista kiinni saadusta George Briggsista (Tommy Lee Jones), joka joutuu saattelemaan mielipuolisia naisia Nebraskasta Iowaan parempaan mielenterveyden hoitoon 1850-luvulla. Uudessa paikassa heillä oli parempi mahdollisuus hoitoon metodisti papin vaimon Altha Carterin (Meryl Streep) hoivassa. Briggin hellään huomaan ja huolenpitoon naiset saattaa ryhmää vetävä entinen opettajatar Mary Bee Cuddy (Hilary Swank), joka sai tehtävän vastuulleen paikalliselta papilta Downilta (John Lithgow). Mukana matkalla parempaan huomiseen ovat Maryn kolme holhokkia Arabella Sours (Grace Gummer), Theoline Belknapp (Miranda Otto) ja Gro Svendsen (Sonja Richter).

Perinteisen westernin sijasta, jossa esitellään suo-kuokka-ja-jussi -tyyliin missä vaan selviytyvää lännen pioneeria The Homesman kertoo tarinan heistä, joiden henkinen pinna ei lännessä olevia hankaluuksia kestänyt. Elokuvaa voi pitää kunnianosoituksena villin lännen pioneereille ja heille, jotka eivät kestäneet kovaa elämää. Luvassa matkalla kohti parantolaan kohdataan luonnon oikkuja, intiaanihyökkätyksiä ja yksinäisyyttä. Valkokankaalla nähdäänkin aikansa road-trip, joka tarjoaa 1850-luvun tyyliin siihen kuuluvia esteitä ja hidasteita.

Ohjauspuikoissa pyörii Mr. Tommy Lee Jones, joka tekee elokuvassa kaksinkertaisen työn. Ja mielestäni hän onnistuu tässä suhteellisen hyvin. Ohjaajana Mr. Lee Jones ei kallistu liikaa dramatisoinnin puolelle, vaikka nessupaketti mukana ei haitannut lainkaan. Myös kaikille ne, joiden mielestä Mr. Jones käsittelee naista valkokankaalla hieman ala-arvoisesti, voivat elokuvan myötä todellakin muuttaa mielipiteensä. Naisten ja heidän ahdinkonsa kuvaaminen on kaunista, koskettavaa ja naisen arvoa ylläpitävää.

Elokuva perustuu Mr. Glendon Swarthouthin (1918 – 1992) saman nimiseen novelliin vuodelta 1988, joka olisi nyt mielenkiintoista lukea elokuvan näkemisen jälkeen. Miehen kirjalliselle tuotannolle on tyypillistä ihmisluonnon julmuuden ja rohkeuden kuvaaminen tavallisten ihmisten keskuudessa. The Homesman teoksen elokuvaversiossa nämä molemmat piirteet ovat hyvin esillä.

Haastava matka sivilisaation pariinwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
The Homesman on tarina järkistustä, rakkaudesta ja mielipuolisuudesta villissä lännessä. Matka sivistyksen pariin sisältää yllätyksiä yllätyksien jälkeen ja kuvaa siinä samalla hyvin ihmismielen luonnetta. Mielisairauden piirteistä huolimatta elokuva saa myös painoarvonsa lännen pioneerien työn rehellisellä kuvaamiselle, jota ilman sitä ei varmaankaan olisi olemassa. Suosittelen Homesman-elokuvaa kaikille, jotka haluvat kurkistaa historian kirjoissa taaksepäin ja miettiä omaa selviytymisvimmaa vastaavissa tilanteissa. Homesman vaikuttaa antavan rehellisen kuvan arjen ongelmista ja niiden pakokeinoista.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

People like to talk about death and taxes, but when it comes to crazy, they stay hushed up.

Osastot: Draama, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa