VALIKKO

The Hobbit: The Desolation of Smaug – Hobitti: Smaugin autioittama maa

 

Bilbo Baggingsin (Martin Freeman) matka jatkuu seurueensa kanssa kohti Ereboria. Ensimmäisessä osassa Bilbo yhdessä Thorin Oakenshieldin (Richard Armitage) ja hänen urhean kääpiöjoukkonsa kanssa antaa Galdalfin johdattaa heidät suureen seikkailuun. Toisessa osassa lähes jokainen seurueen jäsen saa sen oman sankarihetkensä valkokankaalla. Vierailtuaan karhumiehen Beornin (Mikael Persbrandt) luota ryhmä jatkaa matkaansa hämähäkkejä täynnä olevaan Mirkwoodiin ja ottavat yhteen haltijoiden johtajan Thanduiltin (Lee Pace) kanssa. Tällä välin Gandalf (Ian McKellen) on omilla reissuillaan selvittämässä asioita Dol Guldurin linnakkeessa. Elokuvan loppupuolella Ereborn saavutetaan ja siinä samalla herätetetään Smaug (Benedict Cumberbatch), joka ei ole vieraista kovin mielissään. Tässäpä tämä keskimmäinen elokuva hieman töksähdellen, että en ihan kaikkea matkalla loppuhuipennukseen kertoisi.

Überfaneilla voi olla tämän hobitin jatko-osan kanssa sulattelemista, sillä mukana on edelleen tuttavuuksia, joita kirjan sivuilta ei ole pongailtavissa. Naispuolista osaamista tässä esittää erityisesti Tauriel (Evangeline Lilly), joka avustaa Bilbon retkikuntaa eteenpäin kohti Ereboria. Uusi tuttavuus on myös Bard the Bowman (Luke Evans), Beorn the Bear (Mikael Persbrandt) ja haltijoiden kuningas Thranduil (Lee Pace), jolla on omat ongelman poikansa Legolasin (Orlando Bloom) kanssa. Itselleni ongelmia ei tässä ollut, vaan keskityin lähinnä nauttimaan haltijoiden taitavasta nuolen ja jousen käytöstä ja vielä jopa suhteellisen pienessä tilassa. Saman tason saavuttamiseksi tässä on muille nuolen virittäjille tavoitetta riittävästi. Yhtä lailla hauskoja pyrskähdyksiä aiheutti örkkien saama kohtelu. Ehkäpä elokuva ei tuntunut nyt yhtä jännitävältä kuin sarjan ensimmäinen osa (An Unexpected Journey), koska nyt luvassa oli 100 ja 1 -tapaa lahdata örkki. Katsojan asenne tähän kaikkeen riippuu varmasti sitten ihan faniuden asteesta. Mutta suosittelisin niiden otsasuonien pullistelun väliin jättämistä ja elokuvasta nauttimista.

Näyttelijäsuoritukset eivät petä tämänkään elokuvan kohdalla. Ei edes uusien tuttavuuksien parissa. Mutta niiden lisäksi pitää osoittaa kiitosta ohjaajan suuntaan, että hän on saanut Smaugista näinkin mielenkiintoisen. Tällä kertaa elokuvan lohikäärmeellä on selvästi oma persoonansa ja on vaikea kuvitella ketään muuta sitä tulkitsemaan kuin tulta syöksevää Mr. Benedict Cumberbatchia. Itselläni kirjan lukemisesta on kuitenkin aikaa, joten suotakoon ohjaaja Mr. Peter Jacksonille kaikki ne taiteelliset vapaudet jotka hän haluaa. Sillä nyt ollaan taas samassa vaiheessa kuin lähes vuosi sitten. Sitä viimeistä osaa on odetettava vuoden loppuun asti – niin väärin. Onneksi tässä kerkee sitten rauhassa käydä uudelleen kirjastossa ja perehtyä Hobitin seikkailuihin uudestaan.

Ereborn valloitettuwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Siinä missä Bilbon seikkailut edellisessä elokuvassa olivat ehkä enemmän matkaan käyviä ja örkkejä esittelevä, niin tässä versiossa tyyli on muuttunut hieman. Painopiste on selvästi enemmän sormuksen mahdin esille tulemisessa ja sen vaikutuksessa Bilboon. Tätä vastaan sitä voisi melkein ottaa urakseen Taru Sormusten Herrasta elokuva -trilogian, kunhan vain saisi nuo örkkipelot päästä pois. Joka tapauksessa valkokankaalla Bilbo kumppaneideen on tuonut lisää menoa ja meininkiä seikkailuihin, joista ei puutu jännitystä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Elokuva pohjaakin hyvin lähes koko kestonsa ajan sitä tulevaa taistelua, joka on vastassa vuoden lopulla sarjan viimeisessä elokuvassa. Suosittelen leffaa kaikille Hobitin ystäville ja niille jotka haluavat nähdä Ereborin valloituksen jatkoa. Leffa on toki pitkä ja olisi hyötynyt satunnaisesta tiivistämisestä, mutta yhtä kaikki. Aika se parissa kului sukkelaan, uskalsin pitää silmät auki koko ajan ja nauttia valkokankaan tapahtumista. Voiko sitä elokuvaksi muutetuksi sadulta pyytää yhtään enempää?
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa