VALIKKO

The Hitman’s Bodyguard – Palkkamurhaajan turvamies

Kuvahaun tulos haulle hitman's bodyguard poster

AAA-luokan turvamies Michael Bryce on valunut uransa hohtokausista todella alas ja saa nyt uuden keikan entiseltä heilaltaan, Interpolissa työskentelevältä, Amelialta. Hänen tulisi toimittaa vanha vihollisensa salamurhaaja Darius Kincaid Haagiin oikeudenkäyntiin todistamaan Valkovenäjän diktaattoria Vladislav Dukhovich vastaan. Miehillä on riittävästi yhteistä menneisyyttä toistensa vihaamiseksi, mutta he joutuvat pakon edessä yhdistämään voimansa. Sillä Dukhovich tekee kaikkensa estääkseen Kincaidin oikeuteen pääsyn.

Tämän toiminnallisesti tiiviin komedian on ohjannut Mr. Patrick Hughes (mm. The Expendables 3) on todellakin saanut vauhtia ja vaarallisia tilanteita Mr. Tom O’Connorin (mm. Fire with Fire) käsikirjoitukseen. Ehkä ohjaaja on saanut vaikuttteita Expendables-rainoista, sillä ruumiita kertyy tasaiseen tahtiin. Mutta samaan aikaan vaikuttaa myös siltä, että hän on antanut pääosissa oleville näyttelijöille suhteellisen vapaat kädet ilmaista itseään tuttujen maneerien kautta. Leffassa kuullaan riittävästi yli oman tarpeen motherfucker-ilmaisua. Ehkäpä Mr. Jackonilla on klausuuli, joka mahdollistaa hänelle tämän verbaalisen tykityksen ihan milloin vaan pahiksena tai hyviksenä olemisen keskellä. Mr. Reynolds on vakuuttava perinteisessä läpän heitossa ja pärjää huumorissa hyvin Mr. Jacksonille. Ms. Hayek puolestaan esittää koko repertuaarin latinaista temperamenttia, kun taas Ms. Yungille jää lähinnä tehtäväksi nätiltä näyttäminen. Naisten asema ja oleminen jää pieneksi tässä rainassa, kun miehet koheltavat kohti Haagia.

Aiheena eri parien yhdistyminen yhteistä vihollista vastaan ei ole mikään uusi idea. Mutta käsikirjoittaja Mr. O’Connor on silti saanut puristettua tähän jotain uutta ja mielenkiintoista. Joka tapauksessa Hitman’s Bodyguard sopii hyvin muiden samanlaisten elokuvien (mm. 48 Hours; Mr.&Mrs. Smith; Nice Guys) ja ainakin pääpari on asteellisemmin tasa-arvoisempi kuin herrat Kevin Hart ja Dwayne Johnson elokuvassa Central Intelligence. Tahtoo siis sanoa, että jos edeltävät elokuvat nappasivat kiinni, saivat nauramaan ja nauttimaan leffasta, niin samanlaista elokuvailoa on odotettavissa myös tästä rainasta. Perinteisten kliseiden lisäksi leffa kuitenkin ilottelee sisäsyntyisillä vitseillä ja laulukohtauksilla. Ne ovat niin selviä, että kaikki kyllä onnistuvat varmasti bongaamaan ne. Ne ovat omalta osaltaan vaikuttavia elokuvahistoriallisesti, sillä niin piikkisuoria viittauksia jaellaan Kevin Costernin ja Whitney Houstonin tähdittämän Bodyguardin suuntaan.

Kotisoffapsykologin näkökulmasta The Hitman’s Bodyguard -raina ei mene kovin paljon pintaa syvemmälle. Sillä on toki omat hyvät hetkensä oikeiden jakamisessa, oman käden oikeuden toteuttamisessa sekä siinä, kuka oikeasti on se kaksikon pahis. Mutta näitä ei jäädä liikaa pohtimaan, vaan pikemmin lisätään elokuvan ruumiiden määrää ja vauhdin hurmaa. Tämä on osaltaan sääli, sillä leffaan menijät varmasti myös nauttisivat siitä ihan kunnolllisestakin / syvällisemmästäkin juonesta. Tätä ilmeisesti on sitten tarjolla muun muassa elokuvissa Hell or High Water ja Wind River, kunhan ne nyt ensin pääsevät Suomen valkokankaille asti.

Hengissä Haagiinwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
hinnalla millä hyvänsä. Tämä ei välttämättä ole helppoa, kun todistaja on palkkamurhaaja ja hänen perässään on itsepäinen diktaattori. Mutta muuten leffa on suhteellisen perinteinen road-trip, jossa hyvinkin erilainen matkakaksikko kasvaa luottamaan toisiinsa. Valkokankaalla on menoa ja meinikiä, mutkia otetaan suoraksi, kaikki ei ole ihan uskottavaa. But who cares. Leffa viihdyttää, tarjoaa näyttelijöiden omia maneereita huumorilla ja itsekritiikillä. Se on aika paljon, kun niin uskaltaa tehdä. Leffalle olisi sopinut hieman syvällisempikin juoni, mutta kesän loppumetreillä tämäkin toimii. Suosittelen rainaa kaikille kevyen kesähuumorin ja suorasukaisen toiminnan ystäville. Leffa on oikeasti hauska, vaikka itse kikattelin suurimman osan letkeistä kohtauksista. Tämän sietää katsoa uudestaan, koska silloin voisi keskittyä vielä paremmin yksityiskohtiin ja läpän heittoon.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Salma Hayek, Elodie Yung, Joaquim De Almeida, Kirsty Mitchell, Richard E. Grant.

Kesto: 1 tunti 58 minuuttia

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa