VALIKKO

The Good Postman – Hyvä postimies

Kuvahaun tulos haulle the good postman

Pienessä bulgarialaisessa Golyam Derventin kylässä Turkin rajaa vasten on edessä pormestarin vaalit. Äänioikeutettuja on noin 40 lähinnä eläkeikäistä immeistä. Pormestarin paikasta ovat kiinnostuneita istuva pormestari Vesa, joka ei kylästä juuri suuremmin piittaa. Kylän postimies Ivan, joka toivoisi kylän vastaanottavan syyrialaisia pakolaisia ja siten elävöittävän sitä sekä paluusta kommunismiin ja internetyhteydestä haaveileva Halachev.

Paperilla leffan juoni ei varmasti kovin paljon hurraa-huutoja herättele. Mutta sen ohjaaja suomalaisbulgarialainen Mr. Tonislav Hristov (Rules of Single Life; Love and Engineering) on onnistunut silti tekemään koskettavan fiktiisen dokumentin. Kampanjoinnin yhteydessä Ivan oppii, että pienillä teoilla on suuret vaikutukset. Sekä Halachev saa kaipaamaansa tukea vanhoja aikaja haikaavilta kyläläisiltä. Kyllä silloin kaikki oli paremmin. Pienen kylän poliittista vaalitaistoa on mielenkiintoista seurata, sillä näillä esillä olevilla kahdella ehdokkaalla on hyvin erilaiset näkemykset pakolaispolitiikkaan. Ja lopputuloksen tullessa sitä oikeasti oli surullinen siitä, että ihminen joka välitti kotikylästään sekä sen asukkaista ei päässyt heitä enempää auttamaan. Näin kunnallisvaalien alle tämä laittoi pohtimaan myös omaa äänestyskäyttäytymistä (äänestetty on, tee sinäkin samoin) ja toivomaan sitä, että äänestämäni ihminen ajattelee Tampereen parasta eikä vain palkkioiden kuittaamista.

Pakolaiset ja pakolaistulvat ovat saanet viime aikoina tilaa valkokankaalla (Fire at Sea, Toivon tuolla puolen, Le Havre, The Good Lie, The Land Between) eikä loppua tälle varmasti näy. Samaan aikaan maailmanpolitiikka kaatuu yhä äärioikeistomaisempaan suuntaan (Amerikka amerikkalaisille, Suomi suomalaisille ja elokuvassa Bulgaria bulgarialaisille). The Good Postman antaa äänen pienen kylän bulgarialaisille, jotka omin silmin näkevät mitä tarkoittaa olla pakolainen. Tai joilla on ahdingossa elämisestä omakohtaista kokemusta. Samalla se paljastaa ennakkoluuloja kukkaron suulla elämisestä ja siitä, miten loppupeleissä ystävällisyys sekä auttamishalua vievät asioita suuntaan jos toiseen. Oman asenteen muuttamiseen pakolaisten / maahanmuuttajien / apua tarvitsevien auttamiseen voi mennä kyllä useampi vuosi. Mutta elän siinä toivossa, että seuraava sukupolvi on nykyistä viisaampi ja humaanimpi.

Mr. Hristov ja käsikirjoittaja Mr. Lubomir Tsvetkov saivat innoituksensa fiktiivisen dokumentin tekemiseen uutispätkästä, missä kaksi vanhaa naista kertoi antaneensa pakolaisille ruokaa ja makeisia. Ohjaaja jäljitti daamit ja oppi tapaamisessa heidän aikoinaan paenneen itsekin sotaa. Tästä lähti ajatus The Good Postman -dokumentistä. Ja kun kävi ilmi, että postimies Ivan oli ohjaajan koulukaverin isän tuttu, lumipalloa ei pysäyttänyt mikään. Koko dokumentti on kuvattu noin 15 päivässä, seitsemän ennen vaaleja ja seitsemän vaalien jälkeen. Vaaliteeman lisäksi kaksikko halusi haastateltaviltaan vastauksia kahteen muuhunkin kysymykseen: pakolaisiin ja miten asiat olivat ennen. Ja tämä todellakin osuu ja uppoaa. Koko maailman asioita ei tarvitse käsitellä läpi, vaan kolme kysymystä riittää selvittämään mitä mieltä oikein ollaan. Voi kunpa samaa voisi soveltaa omaankin elämäänsä.

The Good Postman koskettaa myös hyvän kuvauksen kautta. Valkokankaalla nähdään vastakkainasettelua pakolaispolitiikassa niin valtakunnallisella kuin paikallisellakin tasolla. Median luoma kuva pakolaisista voi olla hyvinkin erilainen kuin paikan päälle heitä kohtaavien mielikuva. Sama kaksijakoisuus tuli esille myös pakolaisten auttamisessa. Itsekin hädässä olleet osaavat auttaa paremmin muita, eivätkä raapia siitä omaisuutta itselleen. Ja tämä kaikki on niin sujuvaa arkea, että dokumenttia katseli kuin tapahtumia pihamaalla.

Paikallisvaalien merkeissä maailmanpolitiikkaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Tätä ei uskoisia, jos sitä ei olisi katsonut. Noin 40 asukkaan kylästä nousee kattavia, asiallisia, mielenkiintoisia ja mä-olen-täällä-vain-töissä mielipiteitä muukalaisvihasta, kommunismista, nostalgista ja sosiaalisesta asenteesta pakolaisia ja nykytilannetta kohtaan. The Good Postman dokumentti yllättää todella myönteisesti. Vaikka se vain seuraa muutamaa ihmistä, niin sen sanoma on koskettava ja soisinkin jokaisen katsovan sen. Dokumentti ei vauhdilla ja vaarallisilla tilanteilla kosiskele ketään, mutta sen sijaan jättää kyllä katsojan aivoihin paljon pohdittavaa ja vastaamattomia kysymyksiä. Leffa ansaitsee kaikki mahdolliset kehut ja pojot, sillä niin vakuuttava se todellakin on loppumetreille saakka.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Esiintyjät: Ivan Barakov, Ivan Halachev, Stojan Angelov, VeselinaDimova, Ivan Fransuzov

Osastot: Dokumentti, Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa