VALIKKO

The Girl on the Train – Nainen junassa

Kuvahaun tulos haulle the girl on the train film poster

Rachel Watson on eronnut ja itsesäälissä vellova alkoholisoitunut nainen, joka päivittäin kulkee junalla entisen kotinsa ja ex-miehensä Tomin ja hänen uuden vaimonsa Annan asunnon ohi. Ex-miehensä uuden perheen asunnon tarkkailun lisäksi junamatkallaan Rachel katselee kotikatunsa varrella olevaa idyllisen pariskunnan Meganin ja Scottin elämää. Yksi päivä Megan katoaa ja Rachel tietää nähneensä jotain asiaan liittyvää, mutta ei humalatilansa vuoksi muista mitä ja ryhtyy selvittämään sitä Meganin miehen Scottin avulla. Valkokankaalla tätä esitetään kolmen eri naisen näkökulmista, jotka rakentavat tarinaa omista kulmistaan.

Elokuva perustuu Ms. Paula Hawkinsin saman nimiseen novelliin, joka on keikkunut suosikkikirjojen kärjessä viime aikoina pitkään ja hartaasti. Eikä syyttä, Rachelin elämä ja pohdinnat vievät mukanaan hyvinkin yllättävään loppuun, joten oli mielenkiintoista nähdä missä määrin sitä kuuluisaa taiteellista vapautta oli käytetty hyväksi tässä elokuvassa. Ja olihan sitä. Toki ymmärrän, että kaikkea mitä kirjassa on ei saada valkokankaalle mutta silti…. Nyt siellä ovat kyllä tiivistettynä ja hyvin esitettynä ja en osaa oikein päättää edistääkö kirjan lukeminen elokuvasta nauttimista vai ei. Ehkä kuitenkin suosittelen lukemaan kirjan leffan jälkeen. Murhaaja on jo silloin tiedossa, mutta matka sinne loppuratkaisuun on mielenkiitoisempi kuin elokuvassa.

The Girl on the Train viehättää varmasti niitä katsojia, jotka pitivät Gone Girl -elokuvasta. Mukana on samanlaista tiivistä jännitystä, yllättäviä käänteitä ja loppua, jota ei ole nähtävissä ensi metreiltä. Ikävä kyllä se kuitenkin pullahtaa esiin jo elokuvan puolessa välissä. Kirja vei tässä kohtaa voiton kotiin. Joka tapauksessa kolmen erillisen naisen elämä kietoutuu elokuvan aikana toisiinsa yllättävällä tavalla heitä yhdistävien tekijöiden kautta, joista katsoja voi sitten päätellä kuka teki mitä ja kenen kanssa.

Pääosissa pyörivät daamit tekevät hyvää työtä itsenäisiä ihmisinä, mutta Ms. Emily Blunt on ihan omaa luokkaansa. Joidenkin mielestä tällaista esitystä voisi pitää Oscar-pystin kosiskeluna. Mutta olipa niin tai näin, niin Ms. Blunt on vakuuttava niin alkoholistina kuin viinasta eroon pyrkivänä ihmisenä. Samalla tavoin tosin vakuuttaa myös ajatus siitä, että olemme satunnaisten ohikulkijoiden tarkkailun kohteena. Ehkäpä murhatutkinnan kannalta se on hyvä, mutta muuten oma rauha olisi kiva juttu. Ehkäpä sitä varten on keksitty verhot. Nainen junassa on kuitenkin nimensä veroisesti  naisten elokuva, jossa miehet saavat lähinnä statistin roolin. Vaikka elokuvan aihe ei ole sieltä ruusuisemmasta päästä oli mielenkiintoista nähdä näin laadukas naispainoitteinen elokuva. Toivottavasti se osoittaa myös muille elokuvan tekijöille, että aina ei tarvita sitä testosteronia ylitse vuotavina annoksina, vaan naistenkin pohdinnoista, kokemuksista ja havainnoista saa aikaan mielenkiintoisia elokuvia.

Hyytävä psykologinen trilleriwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Joka ei tarjoa yhtään samaistuttavaa hahmoa. Toisaalta vaikka kaikilla valkokankaan hahmoilla on selvästi omat ongelmansa, heillä on myös vahvuutensa nousta niiden yläpuolelle. Tämä sitten tapahtuu enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Jokainen kolmesta daamista tekee selkäpiitä ravistelevan suorituksen jättäen siinä taidokkaat miehet nuolemaan näppejään. Nainen junassa -elokuvasta loistaa poissaolollaan kaiken kattava onnellinen loppu. Sen sijaan se tuo mieleen enemmänkin inhorealistiset dokurikosdraamat, joissa arki näytetään juuri niin likaisena kuin se on. Suosittelen elokuvaa kaikille trillereiden ja rikosdraamojen ystäville. Sekä tietenkin meille, jotka haluamme nauttia hyvästä näyttelijätyöstä ja mielenkiintoisesta juonen rakenteesta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Emily Blunt, Haley Bennett, Rebecca Ferguson, Justin Theroux, Luke Evans, Allison Janney, Édgar Ramírez, Lisa Kudrow, Laura Prepon

Osastot: Draama, Jännitys, Leffat
Kommentit

Vastaa