VALIKKO

The Equalizer – Oikeuden puolustaja

Aiemmasta ammatistaan irtisanoutuneen erikoisagentin Robert “Bob” McCall’s (Denzel Washington) elämä soljuu hitaasti ja turvallisesti rautakaupassa eteenpäin, kunnes hän päättää antaa oman käden oikeuden puhua. Toisten ihmisten hätä keskeyttää hänen parhaat-kirjat -listan läpilukemisen ja hän päättää palata entiseen väkivaltaiseen elämäntapaansa pelastaakseen samassa paikallisessa kuppilassa hengailevan Terin (Chloe Grace Moretz) prostituutiolta. Edessä onkin muutaman hemmon hengiltä päästäminen ja sitä kautta venäläisen mafian ja sen ’siistijän’ Teddyn (Marton Csokas) perään saaminen.

Toimintafilmin kannalta The Equalizer on mielenkiintoinen. Siinä Robertin aseeksi käy mikä tahansa käteen osuva asia. Tosin oikeuden puolustamista auttaa, jos on töissä paikassa, joka myy kodin kunnostusvälineitä. Ja niiden avulla Robert on sitten eritäin tehokas pahisten kasaan ja kuriin saattaja. Robertin roolissa heiluva Mr. Washington myös jättää taidokkaasti muut näyttelijät varjoonsa. Tämä on todella sääli, sillä oikeuden nyrkkien kohteena oleville olisi toivonut hieman enemmän valkokangasaikaa ja laajempaa itsensäilmaisua. Mutta toisaalta elokuva kertoo oikeudenpuolustaja Robertista, joten suvaittakoon tämä nyt sitten. Tämä voi osaltaan vaikuttaa siihen, että elokuva voi tuntua enemmän tyylikkään väkivallan kuvaukselta (onko sellaista oikeasti olemassa) kuin tarkoitukselliselta toiminnalta.

Ohjaaja Mr. Antoine Fuqua on yrittänyt tehdä hieman erilaisen toimintaelokuvan. Tai näin ainakin voi kuvitella elokuvan alun perusteella. Mutta sitten mieleen ponnahtaa Jack Reacher, jossa myös yksinäinen susi laittelee oikeutta kohdilleen omin keinoin ja asein. Ohjaajan elokuvallinen CV on lähes täynnä väkivaltaa, joten uuden näkökulman / esitystavan etsiminen ei sinänsä yllätä. Jos miehen tyyli miellyttää suosittelen katsastamaan hänen muita elokuviaan: Training Day (2001), Brooklyn’ Finest (2009) ja Olympus Has FallenOlympos on valloitettu (2013). Niihin mahtuu mukaan tavallisemman arjen kuvausta pikkukuppiloista, takapihoista ja tietenkin sen sankarin nousua kaiken mahdottomuuden keskeltä.

Jack Reachin merkeissä voi myös pohtia mikä on saanut Mr. Washingtonin ryhtymään oikeudenpuolustajaksi. Toki mies varmasti on saanut taaloja taskut täyteen, päässyt elokuvassa toteuttamaan kristillistä ristiretkeä oikeuden puolesta ja saanut mahdollisuuden päästä sarja-elokuvatuotantoon kiinni. Onko tämä viimeisin niistä todellisin syy. Siinä missä Mr. Tom Cruisen ympärille rakennettiin Jack Reacher -mentaliteettia ja Mr. Liam Neeson on liitetty Taken-elokuviin ilman viimeistä loppunumeroa, niin onko The Equalizer ainoa mahdollisuus Mr. Washingtonille päästä rymistelemään The Expendables-elokuvan ulkopuolella? Ja niin paljon kuin pidänkin miehen työstä tässä elokuvassa, niin toivon, että The Equalizer ei aloita miehelle toimintasankarielokuvien sarjaa. Please, uusia ideoita kehiin myös vanhemmille näyttelijöille. Elokuvan loppu kuitenkin jättää kaiken mahdolliseksi… joten odottevaksi jää miten tässä oikein käy.

Television parissa aikaansa viettäneet muistanevat 1980-luvulta sellaisen sarjan kuin ’Kutsukaa McCall’, joka on toiminut innoittajalle nyt nähtävälle elokuvalle. Siinä entinen CIA-agentti Robert McCalla antoi oikeutta sitä tarvitseville. Sarja tuli tunnetuksi myös siitä, että sekoitti taidokkaasti realistista väkivaltaa, yksityisetsivistä kertovia ohjelmia sekä agentti-elokuvia. Aikamoinen paketti vedettäväksi läpi televisiossa.

Varjoissa olevan miehenwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
lukuhetken kesketys voi johtaa kohtalokkaisiin tekoihin. Tai näin ainakin The Equalizer-elokuvassa, missä Bob päättää korjata muutaman vääryyden maailmasta. Elokuvassa brutaaliin ja hyvin väkivaltaiseen loppuun pääseminen ei vain tahdo päästä kunnolla käyntiin, vaan sitä pehmeää pohjustusta käydään ja käydään ja käydään yhä vaan läpi alkumetreillä. Tästä huolimatta tämä ei tunnu luppoajalta, vaan sitoo katsojan juoneensa kiinni ja jollakin asteella myös ymmärtämään Robertia toimiensa takana. Elokuva hengittää Mr. Washingtonin tahtiin ja antaa hänelle mahdollisuuden olla se supersankari, jonka rooliin mies ei ollut vielä kunnolla päässyt uransa aikana. The Equalizer-rainassa on muutamia käsittämättömiä sivujuonia, joidenkin tarina tuntuu jäävän kesken sekä pahikset tulevat ja menevät ilman kiintopistettä. Siis ohjaajan yrityksestä huolimatta aika hyvin normaalia toimintaleffaa seuraava malli. Suosittelenkin elokuvaa kaikille Mr. Washingtonin elokuvien ja hitaasti kiihtyvän toiminnan ystäville, joita kiinnostaa tietää miten vaarallinen paikka rautakauppa oikeasti on. Kaiken tämän muun lisäksi elokuvalle on annettava tunnustusta siitä, että todella pitkäääään aikaan en ole kuullut veripisaroiden litisevän ja lotisevan näin vaikuttavasti. Yök.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Toiminta/äksönpläjäys, Väkivalta
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa