VALIKKO

The Equalizer 2 / The Equalizer II / EQ2 – Tasaaja 2 / Oikeuden puolustaja 2

Aiheeseen liittyvä kuva

Eläkkeelle jäänyt agentti Robert McCall kuluttaa aikaansa uber-kuskina ja kuuntelee siinä samalla ihmisten ongelmia. Oikeudentaju on kuitenkin jäljellä samoin pienten keikkojen heittäminen ihmisten pelastamiseksi. Yhden sellaisen hänelle tarjoaa hänen ystävänsä DIA-agentti Susan, joka lähtee selvittämään Brysseliin yhdessä kollegansa Dave Yorkin kanssa paikallisen agentin murhaa. Matka ei pääty Susanin kannalta hyvin, joten McCall puolestaan lähtee selvittämään murhaajaa ja hakemaan oikeutta edesmenneelle ystävälleen.

Omankädeoiikeuden jakaaja on saanut arvoistaan jatkoa. Tosin ihan ensimmäisen leffan veroiseen yllätysmomenttien jakeluun ei päästä, mutta se ei haittaa. Mr. Denzel Washingtonia on kiva katsella valkokankaalla ja pahistakaan ei arvaa ihan yhtä nopeasti kuin esimerkiksi Mission Impossible Fallout -rainassa. Ja sen jälkeenkin leffa on vielä asiallista seurattavaa.

Ohjauksessa on jatkanut Mr. Antoine Fuqua. Miehelle on varmasti ollut apua edellisen rainan ohjaamisesta, sillä nyt ote on mennyt selvästi myös enemmän kerronnallisen kuvauksen suuntaan, selvempäää tarinankerrontaan ja aina yhtä vakuuttaviin toiminnallisiin kohtauksiin. Mutta yhtä kaikki lopputulos on kaunista katsottavaa ja jotenkin sitä toivoo edelleen jatkoa tälle oma-aloitteiselle oikeudenjakajalle. Omalla tavallaan Equalizer muistuttaa Mr. Jack Reacheriä, paitsi tämä hemmo asettunut paikoilleen, eikä kierrä maata etsimässä itseään tai hankaluuksia. Ohjaajan lisäksi elokuvan parissa jatkoi myös Mr. Denzel Washington tehden siitä samalla ensimmäisen leffan, missä hän näyttelee jatko-osassa. Nähtäväksi jää, tuleeko sarjaan kolmatta osaa.

Equalizer 2:n antaa McCallin jatkaa työtään omankädenoikeuden jakanana. Olipa kyseessä sitten nuoren miehen oikeille raiteille saattaminen, ystävän murhan kostaminen tai vanhuksen sisaruksen löytäminen. Edellisen Equalizerin tavoin tässäkin rainassa siis löytyy näitä sivujuonia, mutta ne ovat lyhyitä ja ytimekkäitä, eivätkä pahemmin sotke päätarinaa. Päätarinassa (Susanin kuoleman selvittämisessä) kaipasin sitten enemmän noita hidastettuja / etukäteen ajateltuja toimintakohtauksia. Toki ne eivät enää olleet mikään uusi yllätysmomentti, mutta yhtä-kaikki-aina-niin-viihdyttäviä. Ja tässä oikeudenjakamisessa hän sentään myös yrittää antaa vastustajilleen vaihtoehdon selvitä kohtaamisesta hengissä, ikävä kyllä he eivät sitä juurikaan käytä.

Mielenkiintoisesta oli myös seurata miten Mr. Washington toi oman uskonsa valkokankaalla esille. Olisi kiva tietää, lukeeko hänen sopimuksessaan kristinuskon näkyminen elokuvassa, tai jotain vastaavaa. Näistä merkeistä moraalinen pohdinta, hyvän ja pahan vertailu ovat sieltä näkyvämmästä päästä valkokankaalla. Mutta mukaan on saatu myös hienovaraisia viitteitä kristillisyydestä, jotka voivat kyllä livahtaa ohitse ilman tarkkasilmäistä bongailua. Nyt sitten voisi kysyä, mitä tekemistä kristillisyydellä on näinkin välivaltaisen elokuvan kanssa. Paljonkin, sillä eihän Raamattu mikään iltasatukirja ole, vaan ainakin Vanhan Testamentin puolella välillä melkoisen raadollinenkin. Leffassa Raamatulla ei kuitenkaan oikeuteta McCallin toimintaan, vaan pikemminkin viitteet toimijan uskonnollisuuteen ovat muualta luettavissa. Toki on myönnettävä, että samaan aikaan raina on aika kaksijakoinen: sitä tuodaan moraalisia valintoja esille, mutta sen jälkeen isketään vastustajaa lättyyn. Leffa on siis valinnut linjan väkivalta myy. Ja sen menestymisen kannalta se lienee on ollut hyvä valinta. Jos se olisi painottanut enemmän anteeksiantoa tai toisenkin posken kääntämistä valkokankaalla ei olisi nähty Equalizeria ensimmäisessä paikassa eikä tässä toisessakaan.

Omankädenoikeuttawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
sekä ohjausta parempiin elintapohin. Mielenkiintoisesti The Equalizer 2 jatkaa entistä tahtiin McCallin omankädenoikeuden jakamisessa, maailman paremmaksi tekemisessä, mutta samalla se ohjaa miehen nuorta tuttavuutta parempiin valintoihin. Vielä, kun hemmolla on tulevaisuutta hänen tulisi käyttäytyä paremmin ja tehdä nitä oikeita valintoja. McCallilla niitä itsellään ei tunnu olevan kovin paljon. Tosin hän antaa kohtaamilleen ihmisille mahdollisuuden valita oikea tie, mitä nämä kyllä harvemmin käyttävät hyväkseen. Siis elokuva, joka pullistelee väkivaltaa, tappamista ja kostonkierrettä kehoittaa samaan aikaan sen katsojaa käyttäytymään toisin. Tässähän jää ihan miettimään, että pitäisikö tuntena syyllisyyttä leffan katsomisesta tai hidastettujen toimintakohtauksestan kaipaamisesta. Olipa sitten niin tai näin, niin Equalizer 2 kyllä antaa vastinetta rahoille ja jättää katsojan tuntemaan oikeuden tapahtumista monellakin eri taholla. Suosittelen elokuvaa kaikille Mr. Denzel Washingtonin ja The Equalizerin ystäville.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Denzel Washington, Pedro Pascal, Ashton Sanders, Melissa Leo, Bill Pullman, Orson Bean

Kesto: 2 tuntia

Osastot: Jännitys, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys, Väkivalta
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa