VALIKKO

The Dressmaker – Ompelijatar

Kaivakaa ompelukoneenne naftaliinista ja heittäytykää draama-komedian mukaan Tillyn tahtiin. Dressmaker-elokuvassa Myrtle ”Tilly” Dunnage palaa maailmalta kotimaisemiin pieneen Dungatarin kotikyläänsä huolehtiakseen sairaasta ja mielenterveydeltään heikosta äidistään Mollystä sekä tehdäkseen rauhan menneisyytensä kanssa. Menneisyyden tapahtumat kuitenkin painavat niin Tillyn kuin kaupunkilaisten mieltä ja hän haluaa selvittää niitä omalla tavallaan. Sympatiaa onneksi kuitenkin valuu Tillyn suuntaan muodista kiinnostuneen paikallisen poliisin Farratin ja naapurin urheilullisen miehen Teddyn merkeissä.

Pian vaikuttaakin siltä, että Tillyn luomat vaatteet saavat aikaan samanlaista kaksinaismoraalista luopumistä mitä nähtiin pienessä ranskalaisessa kylässä Chocolat (2000) -elokuvassa, mutta kuten siinä, myös tässä loppu ei ole kaikille onnellinen. Vaan pikemminkin elokuva kaatuu Dogville (2004) rainan suuntaan, missä kaksinaismoralismitodellakin saa paikkansa. Alun tönkköisyydestään ja teatterimaisuudestaan huolimatta ompelijattaren juoni kietoo katsojan aika nopeasti sormensä ympärille, mutta onneksi pysyy Tillyn näkökulmissa selvittäessä sitä, onko hän kirottu vai ei. Oman käden oikeuden hakeminen on kuitenkin hidasta, eivätkä kaikki kaupunkilaiset pidä siitä.

Taidokkaan ompelutaidon ja muodin merkityksen lisäksi ohjaaja Ms. Jocelyn Moorhousen elokuva käsittelee rakkautta, tilien tasoittamista ja luovuutta tavalla, joka on ansainnut sille rinnastuksen Mr. Clint Eastwoodin Unforgiven -elokuvaan. Tosin tällä kertaa luodit ovat saaneet väistyä ompelukoneen tieltä, kun Tilly selvittää menneisyytensä haamuja ja hakee itselleen oikeutta. Ikävä kyllä ohjaaja ei ole vain onnistunut pitämään tätä menneisyyden haamujen esiin kaivamisprosessia suhteellisen laadullisena koko ajan, vaan siinä mennään laidasta laitaan. Tämä ei kuitenkaan katsomiskokemusta haittaa, kun antaa itselleen luvan heittäytyä leffanimun mukaan koko rahan edestä.

Elokuva perustuu Ms. Rosalie Hamin samannimiseen novelliin. Kaikissa daamin kirjoissa merkittävissä rooleissa ovat kosto, juoruaminen, rakkaus, pettäminen, eristäminen, manipulaatio, petos ja pienet yhteisöt. Siis todella kaikki ihmisluonteen ”parhaat” primaaripiirteet. Mikäli elokuva innosti ja teemat kiinnostavat suosittelen suuntaamaan kahden muunkin (Summer at Mount Hope; There Should be More Dancing) Ms. Hamin kirjan pariin. Itse ainakin olin niin otettu tästä rainasta, että ryhdyn lähentelemään bittiavaruutta, jos kirjastosta ei saa lukuapua.

Elokuva on joko hyvin tehty, todellakin koottu kieli poskessa tai sitten siinä mennään kohti pusikkoa ja kovaa. Näyttelijöitä on kuitenkin erityisesti kiitettävä laadukkaasta työstä. Silmäniloa saadaan toki herrojen Liam Hemsworth ja Hugo Weaving avustuksella, mutta naiset ovat ne, jotka nostavat elokuvan elämään. Pääroolissa Singeriä polkeva Ms. Kate Winslet on toki yhtä ihastuttava kuten aina, mutta leffa kuuluu niin totaalisesti hänen äitiään näyttelevälleä Ms. Judy Davisille, joka ei jätä ketään koskettamatta ”hulluna mollynä”. Jos leffasta joku pitäisi erityisesti palkita, se olisi Ms. Davis. Hänen roolisuorituksensa on ihan omaa luokkaa uskottavuudessaan, kujeilevaisuudessaan ja tilien tasoittamisessa.

Menneisyyden tilien tasoittaminenwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Ajatus ompelijattaren arjesta ja vaatteiden ompelusta ei sinänsä ehkä houkuttele ketään muuta kuin muodista kiinnostuneita leffasaliin, mutta ei silti pidä pistää itseään neulalla. The Dressmaker tarjoaa paljon muutakin ja tässä kohtaan mennään kohti taidokasta kaksinaismoralismia niin, että Singerin jalka surraa. Leffa on täynnä kauniita vaatteita, jotka pistävät kuin tikku silmään. Mutta se on myös traaginen tarina lapsen / vanhemman menetyksestä ja siitä, mitä se saa aikaan niin vanhemmassa kuin lapsessakin. Leffaa katsellessa ajatteli jälkipolven olevan vanhempiaan viisaampia, mutta näin ei aina ollut. Ehkäpä tältä osin ja selkään puukottamisen tyyliltään leffa muistutti hyvin paljon Dogville-rainaa, joka teki minuun aikoinaan hyvin vahvan vaikutuksen. Suosittelen elokuvaa kaikille teattereista pitäville, muodin parissa viihtyville ja niille, jotka haluavat nähdä hieman erilaisemman kosto-elää-ja-voi-hyvin tarinan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Kate Winslet, Judy Davis, Liam Hemsworth, Hugo Weaving,

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa