VALIKKO

The Disaster Artist – Tuho taiteilija

Kuvahaun tulos haulle the disaster artist film poster

1900-luvun loppupuolella Tommy Wiseau haluaa toteuttaa taiteellisia lahjojaan. Koska kukaan ei halua palkata häntä valkokankaan sankariksi mies päättää tehdä itse oman elokuvansa yhdessä ystävänsä Greg Sesteron kanssa. Edessä onkin The Room -elokuvan kokoon kirjoittaminen, ohjaaminen ja sen pääosassa näytteleminen. Tavoitteet ovat korkealla ja sinne myös tähdätään hinnalla millä hyvänsä. Elokuvassa avataan niin kaverusten välistä ystävyyttä kuin The Room -elokuvan tekoa.

Alkuperäisen elokuvan juoni on yksinkertaisen helppo ja siitä voisi jopa kehitellä mielenkiintoisen draamankin. Siinä pankkiirina toimiva Johnny (Wiseau) suunnittelee avioliittoa Lisan kanssa. Lisa on kuitenkin enemmän kiinnostunut Johnnyn ystävästä Markista (Sestero). Kolmiodraama on valmis. Taito lienee ollutkin siinä, mistä tästä aiheesta on saanut aikaiseksi sujuvan katastrofaalisen elokuvan. Rakkaudesta ja ystävyydestä kertovassa elokuvassa mikään ei toimi normaalilla tavalla. Eikä asiaa varmastikaan auta päättömät sivujuonet tai henkilöt, joilla ei ole mitään tekemistä Johnnyn tai Markin kanssa. Sen dialogi on myös ihan omaa luokkaansa, mikä tulee hyvin esille nähdyistä pätkistä.

Mutta kun on sitä taiteellista paloa, vimmaa ja halua esiintyä niin tässä yksi versio tuloksesta. Ja sen kaiken takana oli Mr. Tommy Wiseau, joka ohjasi, käsikirjoitti, tuotti ja näytteli elokuvan pääosan. Hän sai kulumaan siihen reilut kuusi miljoonaa dollaria. Ja kun se ei vielä riittänyt, niin mies mainosti sitä 5000 taalaa kuussa maksavalla mainostaululla vuosikausia. Mr. Wiseaun elokuva The Room (2003) ei ihan Oscareihin asti päässytkään, vaikka sitä näytettiin vaaditut kaksi viikkoa kahdessa eri elokuvateatterissa, niin se on tehnyt historiaa omalla tavallaan. Eikä vain siinä, että leffateatterin edessä muistettiin mainita ”Ei rahoja takaisin”. Kovin montaa Oscar-leffaa ei näytetä vuosi vuoden jälkeen tai niistä ei puhuta yhtä syvällä tunteella kuin The Roomista. Joten vaikka leffasta ei tullutkaan sellaista draaman kaarta kuin Mr. Wiseau varmasti suunnitteli, niin sitäkin enemmän the Room on ilahduttanut katsojia vuosi vuoden jälkeen. Se on kehittänyt itselleen yhtä intohimoisen fanijoukon kuin The Rocky Horrow Picture Show.

Ihmisiä kiinnostavat yhteisölliset kokemukset. Ja sen kohteeksi on myös The Room päässyt. Elokuva keräsi suosiota ensiksi puskaradion kautta, mutta pian kömpelö elokuva sai uskolliset kannattajansa ympäri maailmaa. Omalla tavallaan leffan tenhoa lisää se, että kukaan ei oikeasti tiedä (paitsi Mr. Wiseau itse) tähtäsikö ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja-näyttelijä johonkin dramaattiseen shakespearilaiseen tuotokseen vai halusiko hän tehdä tämän koomisen satiirin. Olipa niin tai näin, niin elokuvan outous ja kömpelyys tekee siitä omalla tavallaan surkean, mutta rakastettavan. Se ei todellakaan tarjoa tuttua peruskauraa katsojalle, vaan vetää mattoa jalkojen alta säännöllisesti.

Ohjauksesta on vastannut Mr. James Franco ja hyvin hän onkin hommansa tehnyt. Käsikirjoituksesta ovat vastanneet herrat Scott Neustadter ja Michael H. Weber. Taiteellisena innoituksena on toiminut The Room -elokuvassa näytelleen Mr. Greg Sesteron ja Tom Bisselin kirjoittama kirja The Disaster Artist (2013) sekä tietenkin itse kulttimaineeseen noussut elokuva. Ja tässä kohtaa on myönnettävä, että alkuperäinen elokuva olisi oikeasti tosi kiva nähdä. Että voisi ihan omin silmin todeta, onko se niin surkea kuin annetaan ymmärtää. Ja mitä näitä palasia leffan aikana esitetään, niin siltä se kyllä vaikuttaa. Joten nyt täytyy järjestää kaleria tavalla, joka mahdollistaa Helsingissä järjestettäville Night Vision -festivaaleille osallistumisen. The Roomia on näytetty siellä keväisin vuodesta 2012 lähtien.

Näyttelijät ovat tehneet hyvää työtä surkean elokuvan esittämisessä. Pääroolissa ollut Mr. James Franco palkittiin suorituksestaan Kultaisella maapallolla. Oscareihin tie ei kuitenkaan auennut, mikä joidenkin mukaan voi johtua pinnalla olevasta me-too-kampanjasta. Mr. Francolla kun kuulemma on ollut ongelmia tällä alueella. Mutta se ei miehen roolisuoritusta valkokankaalla himmentänyt.

Kuvahaun tulos haulle the disaster artist film

Hemmoa on kiitettävä siitä, että hän ei tee pilkkaa Wiseausta, vaan pikemminkin saa katsojan välittämään tästä oudosta linnusta. Ja se on paljon, kun pääosassa heiluu hahmo, joka on todella täysin käsittämätön. Toisessa merkittävässä roolissa on Dave Franco, joka nostaa näyttelijän taitojaan hyvin esiin isoveljensä siipien alta. Lapsenkasvoisesta teinistä on kuoriutumassa uskottava erilaisten hahmojen tulkitsija. Mukana valkokankaalla nähdään myös monia muita tuttuja naamoja. Mutta painopiste on Francon veljeksissä ja ihan syyllä. Heidän keskinäinen nokittelunsa sekä ystävyyden kuvaus on kaunista katsottavaa. Muissa rooleissa olevat tukevat lähinnä elokuvan tekoa.

Ohjaaja ansaitsee kannuksensa myös siinä, että se ei pilkkaa alkuperäistä The Room -elokuvaa tai Mr. Wiseuta sen takana. Sen sijaan se painottaa suhteellisen onnistuneesti taiteen tekemiseen liittyvää intohimoa, siihen liittyvää hylkäämisen tunnetta ja riittämättömyyttä. Kaupungissa jossa kaikki ovat kauniita / komeita, on vaikea päästä huipulle, olipa lahjakas tai ei. Mutta lahjakkuudesta / lahjattomuudesta huolimatta mikään luonnonvoima ei pysäytä Mr. Wiseauta, kun hän on päättänyt tehdä elokuvan. Ja tätä samaa vimmaa sitä toivoisi itselleen edes jossain määrin.

Valkokankaan valloittajaksiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
vaikka väkisin. Ja jos ei muuten, niin sitten teen oman leffan. Onnea ja menestystä vaan siinä. The Disaster Artist elokuva avaa hyvin ystävyyden merkitystä sekä luovan taiteen tekemisen vimmaa. Kun on se oma näkemys, niin silloin voi olla vaikea nähdä kokonaiskuvaa mistään. Tämä on kai perinteinen riksi omaelämänkerrallisten teosten luomisessa. Omassa päässä pyörii paljon, mutta lukija ei näe niitä yhteyksiä. Ja jos niitä ei saa kunnolla auki, lopputuloksena voi olla The Room. Raina on kaikin puolin viihdyttävä. Se etenee nopealla tahdilla elokuvamaailmassa ja leffan tekemisen vaikeuksissa. Se onnistuu olemaan hyväntahtoinen, lämmin ja jopa luomaan myötämielisiä tunteita Mr. Wiseauta kohtaan. Suosittelen sen katsomista ihan kaikille ikärajan mukaan. Pinnalle pääseminen ei ole aina helppoa, eikä yleisö tule aina ymmärtämään sinua. Mutta sitäkin merkittävämpää on tehdä sitä, mille tunnet tunteenpaloa lain sallimissa rajoissa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: James Franco, Dave Franco, Alison Brie, Seth Rogen, Ari Graynor, Josh Hutcherson, Jacki Weaver, Zac Efron

Kesto: 1 tunti 44 minuuttia

P.s. Jos istut leffan ihan loppuun, niin voit nähdä The Room -elokuvan tyylisen loppukohtauksen. Siinä oikea Mr. Wiseau sekoittaa katsojan pakkaa oikein kunnolla. Ainakaan minulle ei ole vielä selvinnyt kyseisen kohtauksen merkitys. Mutta toisaalta, sitä samaa merkityksen hakemista ovat varmasti kaikki The Room -elokuvan nähneet myös hakeneet.

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa