VALIKKO

The Croods – Croodit

THE-CROODS-Poster2

The Croods-elokuvassa ylisuojelevainen luolamies Grug (Nicholas Cage) joutuu sanomaat hyvästit rakkaalle kotiluolalleen ja kivisille kotikonnuilleen paikallisen maanjäristyksen vuoksi. Hän pakkaakin vaimonsa Uggan (Catherine Keener), poikansa Thunkin (Clark Duke), tyttärensä Eepin (Emma Stone) ja perheen mummon (Cloris Leachman) mukaansa ja suuntaa kohti uutta kotipaikkaa pakon edessä. Matkan aikana perheen isän tehtävät tulevat Grugille selväksi Eepin ihastuessa muukalaiseen Guyhin (Ryan Reynolds) ja Grug joutuu kohtaamaan muitakin uusia ajattelutapoja, jotka eivät kaikki sovi yhteen hänen kovin vanhanaikaisen ajattelunsa kanssa.

The Croods on tervetullut poikkeus animaatioiden joukossa katsojan matkalla kohti esihistoriallisia aikoja. Sillä tähän asti valkokankaalta käsin menneisyyttä ovat voitokkaasti valloittaneet lähinnä Ice Age-filmisarjan kumppanit vuodesta 2002 lähtien. Murahtelevia esihistoriallisia hemmoja on toki ollut aiemminkin tarjolla muun muassa Kivisten ja Sorasten elokuvissa (The Flintstones – 1994, The Flintstones in Viva Rock Vegas – 2000), draaman puolella (B.C. 10.000 – 2008) ja komedian puolella (Year One, 2009). Joten kaiken tämän keskellä perhettään suojelemaan pyrkivä luolamies Grug vaikuttaa ihan järjelliseltä hemmolta ja oivalta uudelta tuttavuudelta, jonka seikkailuja kohti uusia ulottuvuuksia voisi katsoa uudestaankin. Elokuvakin sen todistaa, ei ole luolamies-isän homma sieltä helpommasta päästä.

The-Croods-2013-Movie-Image-3

Tämä miellyttävyyden tunne Croodeja kohtaa voi johtua osittain siitä, että se on pitkästä aikaa ensimmäinen animaatio missä ei vastapuolella ole sitä pahista, vaan pelkkä luontoäiti. Mannerten mullistuksessa on kyllä sitten riittävästi toimintaa koko Croodien klaanin aktivoimiseksi ilman kilpailevaa kivikautista heimoa tai juonia punovaa vastapeluria. Toinen Croodien eduksi laskettava teema animaatiossa on muutoksen pelon kohtaaminen. Uutta ja tuntematonta kohti ei ole aina helppo mennä, mutta se joskus se todellakin kannattaa. Ja kunnon perinteisen road-trip teeman tavoin, sen matkan aikana opitaan uusia piirteitä niin itsestään kuin muistakin.

url-2

Kivikaudella ja fossiileille sydämensä menettäneet eivät ehkä ihan saa vastinetta rahalleen. Mutta eläimien luomisesta vastanneet joukot DreamWorks Animationilla ovat ottaneet taiteellisen vapauden hyvin käyttöön. Lentävät piraijat ja kilpikonnalinnut sopivat hyvin mammuttien, sapelihammastiikereiden ja apinoiden joukkoon. Niiden uskottavuus on myös riittävän hyvä animaation elämyksellisyyden kannalta. Mielenkiintoisia virikkeitä kannattaa aina hakea historiasta, itse pällistelen niitä usein Lontoon luonnonhistoriallisessa museossa. Mutta nyt sain pällistellä koko sydämen autuudesta Croodien värikästä ja taiteellista visuaalista tarjontaa. Menneisyydessä ei ehkä ihan ole ollut samoja värejä ja muotoja, mutta se ei kyllä animaatiosta nauttimista haittaa.

1

Mikään ei tietenkään voi mennä vikaanwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
kun onnellinen ja tasapainoinen kivikautinen perhe lähtee maailman ensimmäiselle road-tripille matkalla kohti parempia metsästysmaita. Ja tähän ideaan perustuukin sitten koko elokuvan hauskuus ja viihdearvo katsojille. Kaikki kun menee päin prinkkalaa, tavalla tai toisella, mutta siitä huolimatta saadaan se kuuluisa onnellinen loppu. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on sanottava, että Croodit täyttää lupauksensa freesimmästä otteesta perhe-elämän esittelystä valkokankaalla. Luvassa oli riittävästi jännitystä, tiukkoja paikkoja, upeita maisemia sekä moraalista opetusta siitä, että perhe on paras – joskin erittäin joustavalla määritteellä. Suosittelen leffaa kaikille kivikaudesta ja mannerlaattojen liikkumisesta kiinnostuneille. Mutta ennen suurempaa innostusta, on hyvä muistaa, että kyseessä ei ole mikään opetusleffa, vaan perheanimaatio. Minulla ainakin oli hauskaa ja jännitystä rintakehässä vaikka muille jakaa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Film Review The Croods

P.s. Mikäli kaipaat leffakokemukselle lopputöräystä, istu ihan loppuun asti. Ja mikäli vakuutuit DreamWorks Animationin uusimmasta tulokkaasta jäät varmaan yhtä mielenkiinnolla kuin minä odottamaan heidän seuraavia tuotoksiaan kuten rallikuskin urasta haaveilevan etanan tarinaa (Turbo), Madagaskarin pingviininen omaa elokuvaa (The Penguins of Madagascar) tai Lohikäärmeen treenausopasta osaa 2 (How to Train Your Dragon 2).  Toivottavasti Croodien perhe-elämä saa jatkoa ja pääsee osaltaa Kung Fu Pandan ja Shrekin kaltaisten animaatioklassikoiden joukkoon. Ja tämä ei ole mikään aprillipila.

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa