VALIKKO

The Company You Keep – Ikuiset liittolaiset / Pitämäsi seura

The Company You Keep - poster #1

FBI:n viimeinkin onnistuessa vangitsemaan Sharon Solarzin (Susan Sarandon) hänen entinen radikaaliystävänsä saa uutta ajateltavaa. Tähän asti Jim Grant (Robert Redford) on elänyt hiljaista elämää tyttärensä Isabelin (Jackie Evancho) kanssa. Paikallisen lehden poliittisentoimittajan Ben Shephardin (Shia LaBeouf) löydökset eivät kuitenkaan auta asiaa, sillä hän väittää Grantin omaksuneen uuden henkilöllisyyden Nick Sloanin tilalle, joka oli myös vaikuttava jäsen poliittisessa radikaalissa järjestössä Weather Undergroundissa 1970-luvulla. Tästä alkaa kissa ja hiiri leikki, jossa koitetaan todistaa yhtä ja näyttää toista. Mukaan sotkeutuu todellisia entisiä aktivisteja ja virkavaltaa yhä pakenevia ihmisiä.

Jos elokuvan tarinalle pitäisi esittää vain yksi päähenkilö sen esille nostaminen muodostuisi haasteelliseksi. Ikuiset liittolaiset ei kerro vain Jimin tarinaa, vaan elokuvan mukana myös Benin elämässä tapahtuu mielenkiintoista muutosta. Tämän lisäksi Mr. Redfordin tiimi on onnistunut hyvin roolituksessä pienempiinkiin osiin. Mukana valkokankaalla on vaikuttavaa väkeä, muun muassa Terrence Howard (The Ledge), Chris Cooper (The Bourne Identity, The Company Men), Nick Nolte (48 Hours, The Prince of Tides, Ganster Squad, Parker), Richard Jenkins (The Visitor, Killing Them Softly, Jack Reacher), Sam Elliot (Butch Cassidy and the Sundance Kid, The Big Lebowski, Ghost Rider) Stanley Tucci (The Devil Wears Prada, Lovely Bones, Burlesque) ja Julie Christie  (Doctor Zhivago, McCabe & Mrs. Miller, Away from Her) ja Anna Kendrick (Up in the Air, 50/50, ParaNorman, Pitch Perfect).

The company you keep -elokuva perustuu Mr. Neil Gordonin samannimiseen kirjaan vuodelta 2003. Valkokankaalla ohjaaja Mr. Robert Redford suorittaa kuitenkin kaksijakoisen työn, näyttelemällä yhden pääroolin ohjauksen lisäksi. Ohjauksen puolella miestä ei voi kuin kiittää kauniisti. Elokuva etenee hyvin omalla painollaan ja tiiviinä pakettina eteenpäin. Mukaan on saatu tasaisesti tämä perinteinen kissa-ja-hiiiri-kisaaminsen. Sen lisäksi elokuvassa käsitellään sujuvasti radikaalien aatteiden vaikutusta ihmisten elämään ja sen pohdintaa, mikä oikein on sallittua toimintaa ja mikä ei. Tätä meidän kaikkien olisi hyvä pohtia tässä ja nyt, miten oma toimintamme vaikuttaa elämäämme tulevina vuosina. Menneisyyttään ei pääse karkuun,  joten olisi hyvä elää se viisaasti.

Oikeassa elämässä poliittinen radikaaliryhmä Weather Underground Organization (WUO) sai alkunsa Michiganin yliopistossa 1969. Se vastusti aktiivisesti Yhdyvaltojen hallituksen toimia ja pyrki yhteisön tasavertaisuuteen lähinnä räjäyttelemällä julkisia rakennuksia annettuaan niihin ensin varoituksen siitä. Nimensä organisaatio sai Bob Dylanin laulusta Subterranean Homesick Blues, jossa lauletaan ’You don’t need a weatherman to know which way the wind blows.’

Radikaalit ryhmittyvät ovat mielenkiintoinen, mutta haastava elokuva-aihe. Niitä ei pullahtele valkokankaalla samaan tahtiin kuin muita katsojien huomiosta kisaavia leffoja. Sen sijaan niiden asiallinen / mielenkiintoinen esittely ehkä auttaa avaamaan ja ymmärtämään niiden ajattelutapaa, jotka viihtyvät näissä ryhmissä. Tällaisia elokuvia toivoisi lisää. Tämä siitäkin huolimatta, että näin asiallisesti esitettynä ne eivät ehkä houkuttele suuria massoja katsomaan niistä tehtyjä elokuvia. Riittävä etäisyys ja mukana olleiden ihmisten kasvu aikuiseksi tai edelleen aatteelleen uskollisena pysyminen auttaisi kuitenkin varmaan katsojia ymmärtämään paremmin, missä oikein mennään ja minkä  takia on toimittu niinkuin on. Tätä kaikkea on löydettävissä myös Ikuiset liittolaiset -elokuvasta.

Tasaista jännittävää tuotostawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
jossa yksikään rooli ei nouse toisen ylitse. Tämä on vaihteeksi ihastuttavaa katsottavaa, koska nyt kaikilla on tasaisesti valkokangasaikaa ja vaikuttavuutta. The Company You Keep – Ikuiset liittolaiset on nimensä veroinen poliittinen trilleri, jossa esitetään vaikeita kysymyksiä ja koitetaan löytää niihin vastauksia ilman adrenaliinivirtausta ja kaahaavia autoja. Leffa etenee rauhallisesti ilman suurempaa ahdistuksen tunnetta eteenpäin, mutta tuo vastauksen kaikkiin niihin kysymyksiin, mitä katsojan mieleen voi leffan aikana nousta. Se on enemmän kuin pakomatkalla olevan miehen pyrkimys asioiden selvittämiseen, mutta tämä selviää vain katsomalla elokuva. Suosittelen elokuvaa erittäin mielelläni kaikille niille, jotka haluavat nähdä hyvässä tahdissa etenevän trillerin, joka herättää kysymyksiä valkokankaan tahtiin myös katsojan päässä. Tätä oli ilo katsella.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa