VALIKKO

The Big Wedding – Yhdet häät ja kolme anoppia / Isot häät

 

The Big Wedding -elokuva keskittyy häihin nimensä mukaisesti ja kulissien ylläpitämiseen. Kulisseja yrittävät ylläpitää eronnut pariskunta Don Griffin (Robert DeNiro) ja hänen ex-vaimonsa Ellie (Diane Keaton) yhdessä adoptoidun poikansa Alejandro (Ben Barnes) ja tulevan miniänsä Missyn (Amanda Seyfried) kanssa. Asiaa mutkistaa omalta taholtaan Donin nykyinen vaimoke Bebe McBride (Susan Sarandon) ja Alejandron biologinen äiti Madonna Soto (Patricia Rae), joka osallistuu nuoren parin häihin mukanaan hyvinkin konservatiiviset näkemyksensä perheestä ja avioliitosta. Mukana seuraa myös Alejandron vapaamielinen sisko Nuria (Ana Ayora), joka tulee tutustumaan veljensä sisaruksiin Lylaan (Katherine Heigl) ja Jarediin (Topher Crace). Avioliiton satamaan kaikkien näiden kulissien pystyssä pitämisen keskellä paria yrittää satella Isä Monighan (Robert Williams), joten luvassa on varmasti ikimuistoset häät, mikäli sinne alttarille asti päästään kuulemaan papin suorittamaa avioliittoon julistamista – you may kiss the bride.

Elokuva on hollywoodlandian uusiotuotos ja erittäin löyhä sidos ranskalaisesta elokuvasta Mon frére se marie – My bother is gettin married (2006). Nykyinen versio on selvästi amerikkalisoitu – ikävä kyllä. Perusjuonen ollessa kuitenkin sama, se idyllinen kuva, mitä ranskalaisesta perheestä aikoinaan välittyi jää todellakin nyt olemaan vain hyvien näyttelijöiden vuoksi. Valkokankaalta loistaa pinnallisten ratkaisujen hakemisen sen sijaan, että siellä näkyisi ranskalaisille elokuville yleensä se tyypillinen koominen satiiri kiusallista tilanteista ja sosiaalisista eroista. Niitä yritetään toki nytkin valkokankaalle kyllä ujuttaa, mutta aika kehnolla menestyksellä ja lyhyillä viittauksilla.

Sen sijaan amerikkalaistuneessa versiossa valkokankaalla on tarjolla enemmän kotielämään liittyvää draamaa, perhesalaisuuksia, yksityisiä salaisuuksia, seksiä, valheiden verkko ja sen vaikutusta (lähes) kaikkien elämään. Yllättäen tästä sekametelisopasta kuitenkin muodostuu ihan katsottava kokonaisuus, josta varmasti suurin kiitos kuuluu sinne appi-anoppi-roolituksien suuntaan. Mr. De Niro ja daamit Keaton sekä Sarandon loistavat taidoillaan jättäen nuoremman polven komiikan hallitsijoista daamit Heiglin ja Seyfriedin sekä herrat Barnesin ja Gracen nuolemaan sananmukaisesti näppejään. Tämä voi tulla yllätyksenä niille, jotka lähtevät elokuviin katsomaan nuoremman sukupolven valkokankaalla vakuuttamista. Tarina vaikuttaa kuuluvan vanhemmille elokuvan elokuvan asti sen loppuun asti. Ja suotakoon niin, sillä heidän paristaa vaikuttaa lähtevän myös ne mojovimmat naurut perhesalaisuuksien avautumisien myötä.

The Big Wedding -elokuvan käsikirjoittaja-ohjaaja Mr. Justin Zackman on varmasti tunnetumpi kirjallisista taidoistaan, kuin ohjaajan kyvyistään – ainakin vielä toistaiseksi. Miehen meriittilistalta löytyykin muutaman vuoden takainen The Bucket List (2007), joten mielenkiinnolla odotan mitä lisää Mr. Zackmanilta on luvassa tulevaisuudessa. Ehkäpä seuraavassa työssä mennään kuitenkin hieman hiljaisemmalla tahdilla eteenpäin, että katsoja ehtii sulatella kaikkea sitä mitä valkokankaalla tapahtuu. Nyt kiivaassa tahdissa alttaria kohti kulkiessa hahmoihin tutustuminen jäi pinnalliseksi samoin kuin mukana olevan satiirin hyödyntäminen satunnaiseksi. Tunnustusta ohjaajalle on kuitenkin annettava siitä, että hän pystyy pitämään koomisen kokonaisuuden kasassa muutamia peruslapsuksia lukuunottamatta.

Sukujuhlien kantaäitiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
jossa kaikki salaiset perhesalaisuudet paljastuvat mielenkiintoisella tavalla. The Big Wedding on hauska, koominen ja jossain määrin satiirinen elokuva naimisiin menemisen ideologista - tai oikeammin siitä, miten kaiken pitää olla niin täydellistä H-hetkellä. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, kun lähes jokaisella osallistujalla on ne omat salaisuutensa, joilta muita koitetaan varjella. Ohjaaja Mr. Zackman on tehnyt hauskan, nopeasti etenevän elokuvan joka tarjoaa pakollisia nauruja, mutta ei välttämättä pääse ranskalaisen innoittajansa tasolle. Ehkä hyvä näin, sallittakoon eurooppalaisen satiirin pysyä eurooppalaisena. Elokuva arvioinnin näkökulmasta The Big Wedding -elokuvasta on kuitenkin helppo pitää. Perinteisen liian valmiiksi pureskellun vaihtoehdon sijasta se tarjoaa mielenkiiintoisia juonen käänteitä (lue jaymmärrä: salaisuuksien paljastumisia) matkalla kohti avioliiton satamaa. Loppu on kyllä ennalta arvattavissa ja helposti koottavissa matkalla sinne, mutta matka tästä huolimatta on vallan huvittava. Ja niissä merkeissä The Big Wedding tarjoaa kyllä iloa ja onnellisuutta koko leffalipun edestä. Itse kävin katsomassa sen äitini kasnsa, joka piti sitä hieman liian nopeatempoisena. Tämäkin on vallan totta, sillä leffa etenee sutjakkaa tahtia, mutta se ei suuremmin haittaa vaikka nyt henkilöhahmoihin tutustuminen jäi pinnalliseksi, niin kokonaiskuva aukeni kuitenkin kiitettävästi. Suosittelen leffaa kaikille viileää leffasalia kaipaaville, perhesalaisuuksista kiinnostuneille sekä tietenkin hää-hömppä-ihmisille. The Big Wedding tiivistää kivasti pari häitä edeltävää päivää tavalla, joita ei kuitenkaan toivoisi ihan omissa häissään tapahtuvan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Häät valkokankaalla ovat olleet innoituksena useammalle eri elokuvalle. Tästä joukosta voi sitten poimia niitä omia suosikejaan. Suurimmassa osassa näitä elokuvia pyritään kohti alttaria tai sen tosirakkauden löytämistä mitä mielenkiintoisemmin keinoin. Suosittelen listaa kaikille avioliiton asemaan purjehtimisesta pitäville ja niille, joiden mielestä sitä on myös mielenkiintoista seurata.

 • Father of the Bride (1991)
 • Four Weddings and a Funeral (1994)
 • Muriel’s Wedding! (1994)
 • Birdcage (1996)
 • My Best Friend’s Wedding (1997)
 • The Wedding Singer (1998)
 • Runaway Bride (1999)
 • The Wedding Planner (2001)
 • Monsoon Wedding (2001)
 • My Big Fat Greek Wedding (2002)
 • In-Laws (2003)
 • Weddings Crashers (2005)
 • Wedding Date (2005)
 • The Corpse Bride (2005)
 • Licento to Wed (2007)
 • Made of Honor (2008)
 • What Happens in Vegas (2008)
 • 27 Dresses (2008)
 • Mamma Mia (2008)
 • Rachel Getting Married (2008)
 • Sex and the City (2008)
 • The Proposal (2009)
 • Bride Wars (2009)
 • Bridesmaids (2011)
 • Barcholerette (2012)
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa