VALIKKO

The Big Sick – Iso sairas

Kuvahaun tulos haulle the big sick film

Pakistanilasisyntyinen Kumail Nanjiani tapaa terapeutiksi opiskelevan Emilyn yhden stand-up keikkansa jälkitunnelmissa. Kipinät lentelevät ja romanssi kolkuttaa nurkan takana. Kipinät lentevät myös Kumalin kotona, missä hänen äitinsä yrittää järkätä poikaansa yhteen pakistanilaisen tytön kanssa tämän tahdon vastaisesti. Emilyn sairastuttua äkillisesti Kumal joutuu kohtaamaan niin omat tunteensa, vanhoilliset vanhempansa kuin Emilyn vanhemmatkin.

Elokuvan käsikirjoituksesta ovat vastanneet Mr. Kumail Nanjiani ja hänen vaimonsa Ms. Emily V. Gordon. Tarina perustuu taiteellisin vapauksin heidän omaan romanssiinsa. Ohjauksesta on vastannut Mr. Michael Showalter (mm. Hello, My Name Is Doris), jolla ei ole siipiensä alla kovinkaan paljon maailmaa nähneitä elokuvia. Mutta The Big Sick korjaa varmasti tilanteen. Tällaisia oman elämän ryysyistä-rikkauksiin, altavastaajasta voittajaksi, rakkaus voittaa kaiken -elokuvia on varmasti enemmän kuin kymmenen tikkua laudalla. Joten mikä tekee tästä katsomisen arvoisen? Ennenkaikkea sen arkinen kuvaus romantiikan risukoista ja oman navan ajattelusta (niin yksilön kuin perheenkin näkökulmasta). Se ei kikkaile erikoisuuksilla, vaan antaa mielikuvan, että juuri tuollaista voisi omassakin elämässä sattua. Ja sitä kautta varmasti tarjoaa heille, jotka osaavat nauraa itselleen viihdyttävää aikaa leffasalissa.

Nauramisen merkeissä katsojan sietokykyä tosin koetellaan hieman stand-up-komiikan merkeissä. Harvoissa elokuvissa väännetään vitsiä terroristeistä, ISIS:tä tai Forrest Gumpist. Myös X-files saa osansa, mutta sitä on saanut myös monissa muissakin rainoissa. Vaikka raina ei olekaan lähtökohdiltaan poliittinen, saa esittelee kuitenkin tilanteita, joissa olemme olleet ja pohtineet varmasti omaa asennettamme. Stand-up-komiikan merkeissä nyt on ainakin mahdollisuus nauraa näissä kohdissa itselleen ja rasistiset kommentit hyvin selvittävälle Kumalille. Mr. Nanjianin lisäksi tilaa oman komiikkansa esittämiselle ovat saaneet myös Bo Burnham, ”Aidy” Bryant ja Kurt Braunohler. Toivottavasti oikeassa elämässä heidän stand-up-keikkansa ovat antoisampia. Näistä olen kuullut / nähnyt aiemmin vain Bo Burnhamia (kiitos Yle-Areena) ja mies osaa kyllä viihdyttää ihan koko rahan edestä.

Kaiken kaikkiaan leffalle on lavakoomikoiden rinnalle kuitenkin nostettava hattua ja kiitosta näyttelijöiden tasaisesta ja taitavasta suorituksesta. Vaikka pääosassa olikin yllättävä rakkaustarina kaikkine kiemuroineen, niin jokainen valkokankaalla vilahtava hahmo saa sen oman aikansa, eikä välttämättä jää kovinkaan paljon takavasemmalle. Ehkäpä juuri tämä tekee elokuvasta elämänmakuisen tavalliselle tallaajalle. Arki on tätä, eikä sitä pääse karkuun. Tällaisella rehellisyydellä ja ihmisten elämän arkisella kuvaamisella leffa uhittelee omalla tavallaan muille lajityyppinsä elokuville. Toivottavasti leffa saa joskus ansaitsemaansa jatkoa ja meillä olisi mahdollisuus päästä seuraamaan Kumalin äidin ruokapöytä keskusteluja ja lisää eri kulttuurien välisiä erovaisuuksia.

Arki on omalla tavallaan kaunistawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja omista kokemuksista nousee jälleen mielenkiintoisia elokuvia. The Big Sick omaa toki taiteelliset vapautensa, mutta kulttuurien välisestä kolahduksesta olisi varmasti saanut enemmänkin irti. Toisaalta ymmärrän kyllä, että stand-up koomikko Kumail Nanjiani on halunnut tämän elokuvan myötä saada lisää faneja itselleen omassa tyylilajissaan. Kaiken kaikkiaan The Big Sick on hyväntuulinen, elämänmyönteinen ja arkista rakkautta sekä perheen merkitystä korostava raina. Leffa yllätti erittäin myönteisesti, vaikka kompastelikin joissakin kohdin. Suosittelen rainaa kaikille kevyttä syysleffaa kaipaaville. Omalla tavallaan sillä on onnellinen loppu, vaikka se jättääkin paljon kysymyksiä ilmaan. Loppupeleissä sillä ei kuitenkaan ole paljon merkitystä, sillä Emilyn ja Kumalin seurassa viihtyy yllättävän hyvin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Kesto: 2 tuntia

Näyttelijät: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter, Ray Romano, Anupam Kher, Zenobia Shroff, Adeel Akhtar, Bo Burnham, Aidy Bryant, Kurt Braunohler, Vella Lovell, Myra Lucretia Taylor, Jeremy Shamos, David Alan Grier, Shenaz Treasurywala, Linda Emond.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Romanttista hömppää
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa