VALIKKO

The Angry Birds Movie – Vihaiset linnut -elokuva

Elokuva vie meidät saarelle, jolla asuu yksinomaan onnellisia, lentotaidottomia lintuja – tai lähes yksinomaan. Tässä paratiisissa vihanhallintaongelmista kärsivä Red, vauhdikas Sakke, räjähdysaltis Pommi sekä hiljainen Tero ovat Matildan vetämällä vihanhallintakurssilla. He ovat aina olleet kirjaimellisesti outoja lintuja. Mutta kun saarivierailulle saapuu salaperäisiä vihreitä possuja heidän johtajansa Leonardin avulla, näiden erilaisten lintujen tehtäväksi jää selvittää, mitä possut oikein juonivat.

Ja tässä kohtaa täti sitten saa olla vihainen. Ennen leffaan menoa nuori seuralaiseni halusi olla ”se pinkki tyttö-lintu” enemmän kuin mitään muuta. Daamille tämä sallittakoon, mutta kun näiden tyttölintujen olemassaolo valkokankaalla oli rajattu aikalailla munimiseen ja murehtimiseen Matildaa lukuunottamatta, niin höyry alkoi nousta päästä. Kyllä sen Redin, Saken ja Pommin seikkailuihin tai sinne vihanhallintakurssille olisi mahtunut mukaan myös joku pieni ja pippurinen tipukin. Ja sitä kautta olisi näille naispuolisille nuorille katsojille saatu myös sitä esikuvaa vihanhallinnasta, seikkailuista ja riskien ottamisesta. Kaikki ne ovat mielestäni munimista ja murehtimista parempia vaihtoehtoja.

Tätä pihinää ja puhinaa ei hillitse edes se, että neiti 5-vee totesi heti elokuvan jälkeen ”aivan mahtava elokuva” ja ”mä maltoin istua melkein koko ajan paikoillani”, joten leffaa voi todellakin suosittaa myös perheen pienemmille. Homma etenee kiitettävään tahtiin, mutta rakentaa myös ennen toiminnallisia osuuksia kunnolla lentotaidottomien lintujen persoonallisuutta. Ja ennen kaikkea myös me aikuiset, jotka emme ole vihaisista linnuista mitään aiemmin ymmärtäneet pääsemme myös hyvin kärryille siitä, mikä tämä kähimöinti oikein on lintujen ja possujen välillä. Tämän lisäksi leffa toki kiittelee maksaneita aikuisseuralaisia esittelemällä mielenkiintoisia viittauksia muihin tunnettuihin elokuviin. Tässä kohtaa lienee syytä tunnustaa, että neiti 5-veen äiti bongaili niitä kuitenkin enemmän kuin minä. Se taas jätti pohtimaan sitä, että kumman meistä oikein pitäisi pitää tätä leffablogia.

Vihaisten lintujen ja Rovion maailmanvalloituksesta on toki kulunut aikaa vuosiaaaa (vuodesta 2009), ainakin joidenkin mielestä. Mutta siitä huolimatta oli ihastuttavaa, että eilispäivän uutisena pidettty peli on päässyt valkokankaalle oman elokuvansa turvin. Tässä kohtaa pitää kiittää Roviota siitä, että sen maailmanmenestyksestä on saatu aikaiseksi animaatio, joka toimii myös omana itsenäisenä kokonaisuutenaan. Visuaalisesti Angry Birds on kaunista katsottavaa ja yksityiskohtiin keskittynyttä kekseliäisyyttä. Leffan juonta ei ehkä kokonaan muista salista poistuttuaan, mutta sen visuaalinen tykitys jää kyllä mieleen joidenkin vitsien ohella. Animaatio onkin tehty muutamia poikkeuksia lukuunottamatta Kanadassa. Käsittääkseni vain Mahti-Kotkan visio omasta itsestään on kotimaista käsityötä. Se kuitenkin sopii hyvin elokuvan tyyliin.

Nyt saa olla syyllä iloinenwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
tai vihainen lintu. Animaatio on kuitenkin selvästi odotettua parempi, vaikka se ei kovin syvällisellä juonikuviolla pääsisikään loistamaan. Dialogi loistaa hyvin poissaolollaan animaatiosta, mutta slap-stick-komediaa on sitten sitäkin enemmän. Ei leffassa toki hiljaa hissutella, mutta keskinäistä vuorovaikutusta on yllättävän vähän. Kaiken sen keskellä leffa kuitenkin onnistuu välittämään sanoman siitä, että muut tulisi hyväksyä puutteineen ja erikoisuuksineen. Tämä silläkin kustannuksella, että välillä on hyvä oikeasti vetää se herne nenään ja antaa mennä vaan. Asian näkeminen lastenleffassa ei ole kovin tyypilistä, mistä Angry Birds-elokuvalle täytyy nostaa hattua. Visuaalisesti leffa on kaunista katsottavaa ja uskoisikin Angry Birds -fanien saavan tästä leffasta itselleen pitkäksi aikaa iloa. Suosittelenkin sitä heille sekä meille muille, jotka haluamme tietää mistä tässä kaikessa oikein on kyse.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa