VALIKKO

The Adjustment Bureau – Kohtalon valvojat (Hienosäätö toimisto)

Elokuvassa NY:n kongressipaikkaa tavoitteleva Davis Norris (Matt Damon) haluaa muuttaa kohtaloaan ja kohtalo laittaa hanttiin tässä kohtaa. Mietin pitkään, että miten ihmeessä kääntäisi ”adjustment” sanan, sillä sanakirja heitti sille seuraavia ehdotuksia: hienosäätö, sovittelu, asetus, tarkistus, viritys, tarkennus, selvittely ja mikään niistä ei suoranaisesti vastaa kohtalo vainoaa sinua – versiota. Ei käy kateeksi tässä kohtaa rainan otsikon suomentajia. Leffan pointtina on joka tapauksessa se, että Kohtalon virasto on päättänyt meidän kaikkien elämästä etukäteisen suunnitelman mukaan ja siitä suunnitelmasta ei sitten suositella poikkeamista. Norris kuitenkin ihastuu balleriina Elise Sellakseen (Emily Blunt) ja päättää sen jälkeen uhmata kohtaloaan, mistä firman (Bureau) miehet eivät järin pidä ja koittavat palauttaa asiat entisiin uomiinsa tekemällä parin tapaamisesta mahdollisimman hankalaa. Tarinan lopunhan jo melkein arvaa tästä, mutta teema aihe oli uusi ja mielenkiintoinen. Vähän niin kuin viime vuoden alitajunta leffa Inception.

Aihe sinänsä uutuuden viehätyksestä huolimatta ei ole täysin uusi. Vuonna 1946 elokuva A Matter of Life and Death hengitti aikoinaan romanttiikkaa kaikkien sen perään haikailevien päälle ehdottamalla, että yksikin rakkaan puolesta vuodatettu kyynel voi pysäyttää koko maailman. Nyt uudemmassa versiossa The Adjustment Bureau kyse on lähes samasta asiasta. Kyynelen vuodattamisen sijaan kyse on tosi suudelmasta, joka voi muuttaa kaiken. Tosi rakkaus kestää ja muuttaa kaiken. Kirjaimellisesti.

http://www.youtube.com/watch?v=FHVU3fKhsjI

The Adjustment Bureau perustuu löyhästi Philip K. Dickin Adjustment Team nimiseen novelliin. Löysästä yhteydestä huolimatta elokuva on mielestäni hyvin onnistunut tyypillisen dickiläisen paranoidiseen ideaa esittämiseen, että kohtalo ei ole sattumankauppaa vaan ehkä enemmänkin suunniteltu kuin uskommekaan ja ennen kaikkea tähän uskomiseen.

Ohjaaja George Nolfi yrittää myydä elokuvaa varmaankin enemmän scifi tai fantasia-puolen rainana, koska sillä saadaan enemmän katsojia. Mutta vaikka Mr. Damon juoksee leffan aikana varmasti enemmän kuin kaikisssa Bourne-elokuvissa yhteensä, itse pitäisin rainaa enemmän rakkauselokuvana (se tosirakkaus ei kuole-juttu ja kohtaloaan voi kai sittenkin muuttaa). Joten mahdollisia pettymyksiä voi olla luvassa. Jos katsojoa kuitenkin antaa itselleen luvan heittäytyä hyvin rooleissaan pärjäävien Mr. Damonin ja Ms. Bluntin vietäviksi, elokuva todellakin vie mukanaa. Ja se ehkä onkin se lopullinen master plääni.

Ja nyt niitä horoskooppeja lukemaanwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
sekä pohtimaan sitä, että vaikuttaako elämäämme sittenkin jokin ulkopuolinen voima, joka säätelee toimintaamme. Kuinka paljon toimimme itse ja kuinka paljon tiedostamattoman mallin mukaan. Ja onko se oikeasti hyvä juttu, että joku / jokin ohjaa elämäämme…… Elokuva on joka tapauksessa mielenkiintoinen poikkeus siinä kategoriassa missä pohditaan / yritetään maailman pelastamista (ainakin omansa), sillä veri ei suuremmin lennä tai rapa roisku sitä tehdessä. Mahdollista lällyä latausta pelkäävät voivat myös huokaista helpotuksesta, sillä leffan aikana saa oikeasti jännittää kunnolla miten pääparin oikein käy.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Siinä vaiheessa, kun rupeaa pohtimaan alkaako Mr. Damonin naama kulumaan valkokankaalla voi pohtia Mr. Clintwoodin antamaa kommenttia näyttelijästä. Hänen mukaansa Mr. Damon näyttelee mielellään ihan tavallista miestä, näyttää tavalliselta mieheltä ja siten käy vallan hyvin matti meikäläisestä. Ehkä se estää hänen naamaansa myös kulumasta liikaa valkokankaalla. Ainakin itse olin tosi tyytyväinen elokuvan roolivalintoihin.

Osastot: Draama, Jännitys, Sci-fi
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa