VALIKKO

Teenage Mutant Ninja Turtles – Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat

Kaupunki tarvitsee sankareita. Pimeys laskeutuu New York Cityn ylle kun Silppuri kätyreineen Foot Clan-joukon kanssa pitää ohjaksissaan koko kaupunkia poliisivoimista aina poliitikoihin asti. Tulevaisuus näyttää synkältä, kunnes viemäreistä kantautuu vastaus asukkaiden rukouksiin. Kilpikonnanelikon, Donatellon, Michelangelon, Raphaelin ja Leonardon seikkailut keskittyvät New Yorkiin, jonka viemärissä heidän tukikohtansa sijaitsee. Apua he saavat nelikon jäljillä olevasta TV-toimittajasta April O’Neilistä (Megan Fox) ja hänen kameramiehestään Vernin Fenwickistä (Will Arnett). Tämä onkin tarpeen, sillä samurai-Silppuri yhdessä ohjaajansa Eric Sacksin (William Fichtner) tarjoaa lopullista vaihtoehtoa kilpikonnista eroon pääsemiseen.

Teinimutanttiniljakilpikonnien synty sijoittuu raskaan työpäivän päälle. Niiden tekijät herrat Kevin Eastman ja Peter Laird istuivat iltaa, katselivat televisiota ja piirtelivät paperille jotain aikansa kuluksi. Tämä ajan kuluksi piirrelty kaksijalkainen kilpikonnahahmo sai nimen teini-ikäinen mutanttininjakilpikonna ja niin tarina oli valmis alkamaan. Joten ei muuta kuin piirustuslehtiö nyt siihen telkkarin viereen ja omia aivotuksia paperille laittamaan. Päässäsi voi olla hyvinkin seuraavan suursarjan idea.

Ja nyt sitten pikkuvinkkinä perheen isommille ihmisille, jos heillä on vaikeuksia muistaa kuka oikein on kuka. Ryhmän johtaja on Leonardo, joka pitää elokuvissa sinistä huivia. Leonardo on myös tunnollisin taistelutekniikoiden harjoittaja ja siten myös niiden taitavin tekijä. Hän käyttää aseenaan katana-miekkaa. Raphael / Rafaello / Rafael on puolestaan kilpikonnista vahvin ja pitää tappelemisesta. Hänen huivinsa väri on punainen ja aseena hänellä ovat sai-tikarit. Michelangelo on kilpikonnanelikon vitsimaakari ja rakastaa pitsaa. Hänen huivinsa väri on elokuvissa oranssi. Michelangelon aseena ovat nunchakut. Nelikon viimeinen ja viisain (ainakin elektroniikan suhteen) on Donatello, joka pitää violettia huivia. Donatellon aseena on bō-sauva. Mestari Tikku / Särö on kilpikonnat viemäristä löytänyt rotta. Tikku on ninjutsun mestari ja myös opettanut näitä taitoja mutanttigeenejä päälleen saaneille kilpikonnille. Itse koen helpompana muistaa kilpikonnat pitämällä mielessä kuka hallitsee minkin aseen, sillä valkokankaan ja television välillä heidän huivinsa vaihtavat väriä. Teinimutanttininjakilpikonnien tunnetuin vastus on Silppuri, joka pitää yllään muinaisjapanilaista samuraihaarniskaa. Tämän tiivin tietopaketin avulla perheen isompienkin pitäisi pystyä keskustelemaan sujuvasti asialle enemmän omistautuneen pikkuväen kanssa.

Suosittu kilpparinelikko sai aikoinaan runsaasti esiintymistilaa televisiossa. Siitä tehtiin useampi televisiosarja, joita näytettiin vuosina 1987 – 2012. Käsitykseni mukaan se pyörii edelleen jollakin kanavalla, eikä nyt nähty elokuva ainakaan tee sille haittaa katsojalukujen mahdollisena vähentymisenä. Valkokankaalla kilpparit nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 1990 (Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat). Tämä sai pian jatkoa vuosien 1991 (Teinimutanttininjakilpikonnat 2: Mönjän salaisuus) ja 1993 (Teinimutanttininjakilpikonnat 3) jatko-osista. Sitä seurasi parin vuoden tauko TMNT (2007) elokuvaan ja Turtles Forever (2009) ja nyt ollaan täällä. Loppua tuskin näkyy, sillä kilpparinelikko on kuitenkin suhteellinen sympaattinen ja siten varmasti uusia katsojia koko ajan houkutteleva.

Vauhdikas paluu valkokankaallewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja New Yorkin asukkaiden suojelemiseen. Kilppareiden seikkailut uppoavat varmasti omaan kohdeyleisöönsä, mutta muille asiaan vihkiytymättömille elokuva voi olla pienoinen pettymys. Toki luvassa on sitä perinteistä pellit ja mutkat suoraksi toimintaa ja huumorinkukan viljelyä, mutta siitä huolimatta elokuva jää särmäänsä vaille. Tämän uupumisen huomaaminen voi olla kyllä myös hyvä merkki ja siten huomauttaa katsojalle, että on sitä ennenkin maltillisemmin pärjätty ja siitä on hyvä aina välillä ottaa maistiaisia.Näin rauhallisissa merkeissä voisin jopa suositella elokuvaa ikärajaa nuoremmille ihmisille. Kilppareiden parista on hyvä aloittaa tutustumisensa toimintaleffoihin. Joten kuten kirjoitin, elokuva sopii hyvin kohderyhmälleen. Suosittelenkin sitä teini-ikäisten ninja-mutantti-kilpikonnien ystäville. Me muut voimme käydä katsomassa uusimman päivityksen suositusta nelikosta ja ihmetellä heidän valkokankaan valloitusta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
2 Comments

2 kommenttia artikkeliin “Teenage Mutant Ninja Turtles – Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat”

  1. Seregi sanoo:

    Hyvä arvostelu! Muutamia sanoja on kuitenkin jäänyt puuttumaan tekstistä eli muista oikolukea 🙂

    • Outi sanoo:

      Totta, vaikka kuinka koitin tihrustella tekstin läpi, sinne jäi edelleen painovirhepapanoita. Koitin korjailla suurempia, kiitoksia huomauttamisesta 🙂

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa