VALIKKO

Tanna

Valkokankaalla tavataan Vanuatan Julia ja Roomeo. Yakel-heimon nainen Wawa on rakastunut päällikön lapsenlapseen Dainiin. Ikävä kyllä Wawa on vain luvattu Imedin heimon miehelle vaimoksi heimojen välisten konfliktin ratkaisemiseksi. Haasteellista heimolle ei ole vain Wawan rakastuminen Dainiin vaan myös sen vaikutus Yakel-naisten valintoihin tulevaisuudessa. Edessä onkin karkumatka kiukkuisten heimopäälliköiden Chief Charlien ja Chief Mikumin edestä ja siinä samalla vastuun ottaminen omasta tulevaisuudestaan tavalla, joka ei miellytä kaikkia.

https://www.youtube.com/watch?v=sc3j_FHzzmc

Ohjaajat herrat Bentley Dean ja Martin Butler ovat tehneet oivallista työtä ottaen huomioon heidän lähtökohtansa. Dokumentteihin erikoistuneet miehet halusivat tehdä fiktiivisen elokuvan, käyttää ihmisiä jotka eivät ole ikinä näytelleet tai edes nähneet elokuvaa ja juonikin oli vielä kateissa elokuvaa aloittaessa. Ja sitten tähän kaikkeen piti saada vielä rahoitus. Kameran edessä olevat ihmiset ovat todellakin ensikertalaisia, joten he päätyivät esittämään itseään. Ja kameran takana puolestaan vaikutti lähinnä kaksi ihmistä: Mr. Dean käsikameran pitämässä ja Mr. Butler kannattelemassa mikrofonia. Ja koska ohjaajien kulttuurinen tuntemus ei ollut riittävän syvää he päättivät myös luopua tarkasta käsikirjoituksesta. Sen sijaan mukana olleiden ihmisten kanssa käytiinkin päivittäin keskusteluja siitä, kuinka he käyttäytyisivät normaalisti aina kyseisessä tilanteessa. Minua ei yllättäkkään, että mukana olleet vanatuliaiset kokivat elokuvan ehkä omammakseen kuin ohjaajat. Mukana olijoista heijastuu ylpeys omasta elintavastaan ja kulttuuristaan.

Tannan esittämä juoni poikkeuksellisesta rakkaustarinasta vaati oman osuutensa elokuvan suunnittelussa. Vanutussa pikku saarien asukkaiden keskuudessa oli ennen muinoin (ja kai nykyäänkin osittain) tapana päätyä avioon järkisyiden kautta. Rakkausavioliitto oli jotain ennenkuulumatonta. Ohjaajien tutustuessa paikallisväestöön ja keskustellessa päälliköiden kanssa kävi kuitenkin ilmi, että tällaisia rakkausavioliittojakin toki oli ollut ja elokuvan teema sai innoituksensa vuoden 1987 tapahtumista.

Elokuvan rakastavaisten löytäminen osoittautui haasteelliseksi. Miespääosassa oleva Dain oli helppo valinta. Hän oli kyläläistensä mielestä porukan komein koko Yakelista. Mutta hänen lemmittynsä löytäminen oli haasteellisempaa. Kukaan kylän tytöistä ei katsonut miestä silmiin, tai uskaltanut tulla häntä paria metriä lähemmäksi. Tästä yhtälöstä ei oikein romanssia rakenneta. Edessä olikin toivioretki viereiseen kylään, missä Wawa uskalsi katsoa silmiin ja tuli sitä kautta valituksi pääosaan. Edessä oli kuitenkin vielä Yakelin päällikön Charlien lupa, missä hän antoi Dainille luvan fyysisen läheisyyden osoittamiseen julkisesti. Pitäen tämän mielessä pääparin keskinäistä kemiaa ei voi kuin ihailla.

Kokemus Yakel-alkuperäiskansan parissa jätti ohjaajat myönteiselle päälle. He ymmärsivät elämän monimuotoisuuden paremmin, yksinkertaisuuden merkityksen sekä yhteisöllisyyden vahvuuden. Kaikki tämä on sellaista, mikä olisi hyvin toteutettavissa myös omissa piireissämme. Joten tervehdi vain sitä naapuriasi ja käy kysymässä apua ruohonleikkurin käynnistämiseen. Jostakin se ystävyyden rakentaminen on aloitettava. Ja Tanna kyllä osoittaa hyvin, että ei siihen paljon tarvita. Keskinäisen ystävyyden / rakkauden osoittaminen onnistuu pieninkin elein samoin kuin tilien tasoittaminenkin. Mutta ennenkaikkea elokuva osoittaa, että rakkauden voima vaikuttaa olevan aika samanlainen ympäri maailmaa.

Visuaalisesti Tanna on kaunista katsottavaa. Se kuvattiin paikan päällä ja meille tietämättömille kerrottakoon, että pieni Tannan saari löytyy Vanuatalta. Se on yksi noin 80 pienestä saaresta lounaisella Tyynellämerellä. Asukkaita siellä on noin 30 000. Saaren kaakkoisrannikolla sijaitsee toimiva tulivuori Mount Yasur. Rakkaustarinan rinnalla kauniit maisemat vievät mukanaan ja tarjoavat samalla uskoa siitä, että luontoa on todellakin osattua kunnioittaa edes jossain päin maailmaa. Kuvaukset tulivuoren maisemista ovat omaa luokkaansa ja saavat todellakin pohtimaan luonnon monimuotoisuutta ja voimakasta valtaa ihmiseen nähden. Tuonne haluaisin matkalle nauttimaan kaikesta vehreydestä ja ainutlaatuisuudesta mitä Tannan luonto tarjoaa.

The Power of Lovewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
vai sittenkinkö yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta? Vanatuan Roomeon ja Julian tarina ei taatusti jätä ketään kylmäksi vaan tarjoaa sekä niitä ilon että surun hetkiä. Elokuva etenee verkkaiseen kotikutoiseen tahtiin, mutta ei jätä katsojalle epäselväksi, että mitä tässä oikein tapahtuu. Vaikka loppu onkin tiukassa kulttuurissa arvattavissa, matka sinne on todellakin katsomisen arvoinen ja siinä samalla voi jopa oppia jotain itsestään. Suosittelen Tannaa kaikille ikärajan puitteissa. Se ei pullistele erikoistehosteilla, nokkelalla dialogilla tai seksi-myy-asenteella, vaan sen sijaan pyrkii esittämään rakkautta kauniilla tavalla sekä muuttamaan elämää rauhanomaisin keinoin. Toista näin suloista ja surullista elokuvaa ei ole vielä tänä vuonna tullut nähtyä, joten nessuja on hyvä varata mukaan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Mungau Dain, Marie Wawa, Marceline Rofit, Chief Charlie Kahla, Albi Nangia, Lingai Kowia, Dadwa Mungau, Linette Yowayin, Kapan Cook, Chief Mikum Tainakou

 

Osastot: Draama, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa