VALIKKO

Tag -Hippa / Kiinni jäit

Kiinni jäit! elokuvan juliste.

Kirjava joukko ystäviä ovat leikkineet hippaa pienestä pitäen. Toukokuu on omistettu tälle lajille ja se, joka jää hipaksi, joutuu sitten elämään myötähäpäessä koko seuraavat 11 kuukautta. Tänä vuonna Hoagie on päättänyt koota porukan kasaan Jerryn nappaamiseksi. Tähän asti Jerry on ollut lyömätön pakotaidossaan, mutta nyt Hoagie, Bob, Jerry, Chilli ja Sable aikovat korjata tilanteen. Apua kummallekin puolelle antaa Hoganin Anna-vaimo ja Jerryn tuleva morsmaikku Susan. Onnistuvatko miehet tavoitteessaan, vai jääkö tämä todellakin heidän viimeiseksi hipakseen.

Taiteellisin vapauksin on jälleen saatu valkokankaalle mielenkiintoinen aihe leikin riemusta. Ja hyvä niin. Leffan periaatteellista sanomaa leikkimisen merkityksestä on kiva katsoa ja kuunnella. Varsinkin, jos ymmärtää pitää leikin leikkinä, eikä minään alokas-leirinä merijalkaväensotilaille. Samaan hengenvetoon voi todeta, että hauskoja elokuvia olisi myös varmasti paljon vähemmän, jos aikuiset käyttäytyisivät ikäänsä vastaavalla tasolla. Ja en viittää tässä nyt yksin Mr. Adam Sandlerin tuotantoon. Mutta takaisin rainaan, jos tunnistat itsessäsi niin sanotun kukkahattu-tädin piirteitä, leffa ehkä kannattaa jättää väliin. Tai sitten sitä suuremmalla syyllä rynnätä katsomaan se ja hieman löyhäämään kehää pään ympärillä. Ja jos ei muuta, niin tästä pääset lukemaan aihetta innoittaneen artikkelin Wall Street Journalista. Ja tästä pääset toteamaan, että muutkin ovat jo menettäneet sydämensä (ja kukkaronsa) tälle pelille.

Tag etenee kiitettävän hyvin. Sillä on omat puutteensa, mutta ne nyt voi antaa anteeksi kesäleffan merkeissä. Olisi ollut kiva tietää enemmän hemmojen menneisyydestä, edellisistä Jerryn nappausyrityksistä ja miesten omista persoonista. Nyt mennään pinta raapaisusta pinta raapaisuun tarjoten katsojalle ratkaisua, että he ovat ystäviä hipan kautta. Leffan lopulla on enemmän kotisoffapsykologinen näkökulma, missä todetaan pelin toki pitävän miehet nuorena, mutta tarkoitus ei ole vain välttää hipaksi joutumista, vaan leikkimistä mukana. Hippana olo voi olla myös hauskaa ja tämä hauskuus yhdistää miehiä toisiinsa. Ilman hippaa olisi vaikea ymmärtää, mikä heitä oikein pitää yhdessä. Valkokankaalla porukka nimittäin vaikuttaa enemmän yksilöiltä, kuin vanhoilta kaveruksilta, jotka pitävät yhteytttä toisiinsa myös toukokuun ulkopuolella. Ystävyyden osoitusta olisi kaivattu lisää valkokankaalle.

Ohjauksesta on vastannut ensikertalainen Mr. Jeff Tomsic, joka on aiemmin tehnyt uraa lyhytelokuvien ja televisiosarjojen parissa. Miehellä on silmää toiminnalle, takaa-ajokohtauksille ja fyysisen komedian esittämiselle. Sen sijaan syvällisemmän dialogin haltuun otto ja esittäminen takkuaa jonkin verran, mutta varmasti kokemus opettaa tässä lisää. Toisaalta Tag ei ole mikään draamaelokuva, enkä uskoisi kenenkään menevän elokuviin leffaa katsomaan, jos valkokankaalla pohdittaisiin hipan eri ulottuvuuksia. Kyllä meitä enemmän kiinnostaa enemmän tämä: ”ota kiinni mandariini, jos saat……!”

Leffa sitten kannattaa istua ihan loppuun, jos haluaa nauttia Mr. Rennerin lauleskelusta ja ennen kaikkea muiden hipassa mukana olleiden näyttelijöiden naamanväänteistä. Välillä tuntui, että tämä oli koko leffaa parempi kokemus. Tämä siitäkin huolimatta, että leffalle on nostettava hattua hyvän tilannekomiikan ja nokkelan dialogin esittämisestä. Samoin myös Mr. Rennerille, joka onnistui murtamaan molemmat kätensä kolmantena kuvauspäivänä. Leffa saatiin kuvattu vihreän kipsin avulla ja digitaalisella muokkauksella. Jollakin kierolla tavalla voisi myös ajatella, että tämä murtuma selittäisi Mr. Rennerin / Hawkeyen poissaolon Avengers: Infinity War -elokuvasta. Sitä on vaikea suihkia jousipyssyllä kipsit kummassakin kädessä.

Hippawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Hippa ei ole vain hipaksi joutumisen välttelyä, vaan myös hippaleikissä mukana olemista. Tällä kertaa miesporukka on päättänyt opettaa tämän jalon asian Jerrylle, joka on koko ikänsä onnistunut välttelemään hipaksi joutumista. Aikaa on muutama päivä ja kaikki keinot sallittu, no lähes. Valkokankaalla on enemmän vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kuin varsinaista ystävyyden hehkutusta – mitä olisin kaivannut enemmän. Mutta nyt mennään näin. Takaa-ajokohtaukset on kuvattu hyvin, leikissä mukana olleet ovat olleet kekseliäitä ja katsoja saa nauttia hyvästä kesäviihteestä. Suosittelen leffa kaikille kevyestä toiminnasta pitäville. Tämän jälkeen sitä toivoisi, että leikkisi itsekin enemmän.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Ed Helms. Jon Hamn, Jake Johnson, Hannibal Buress, Jeremy Renner, Isla Fisher, Annabelle Wallis, Leskie Bibb, Rashida Jones

Kesto: 1 tunti 45 minuuttia

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa