VALIKKO

Swiss Army Man – Monitoimityökalu

Kuvahaun tulos haulle swiss army man poster

Myrskyn merkeissä pienelle saarelle haaksirikkoutunut Hank on aikeissa tehdä itsemurhan, kun huomaa rannalla ruumiin. Eloton, joskin mielenkiintoisia ominaisuuksia omaava, kroppa tarjoaakin yllättävän vapaalipun ihmisten ilmoille meren halki ja Hank päättää ottaa täastä uudesta kumppanistaan Mannysta kaikki irti. Tästä selviytymisreissusta tuleekin hyvin mielenkiintoinen, koska Manny toimii Hankin ”euroopan pelastajana = monitoimityökaluna”.

Elokuva oli tosi hauska ja koskettava. Tosin on myönnettävä, että en kyllä leffaan mennessä tiennyt yhtään mitä voi odottaa leffalta, jossa on piereskelevä ruumis ja voiko elokuvalta oikeasti odottaa yhtään mktään. Mutta näköjään voi. Pidin loistavana vetona Mannyn kanssa kommunikointia. Se oli siinä määrin uskottava, että jäin miettimään, että kumpi herroista on sitten oikeasti kuollut Hank vai Manny. Selviytymistarinan lisäksi elokuva käsittelee syvällisiäkin asioita tavalla, joita ei usein valkokankaalla tapaa, enkä nyt puhu masturboinnista. Onnittelut myös tästä. Joskin tunnustan myös sen, että jos piereskelevä ruumis vesillä ei tehoa sinuun, niin koko loppu leffa voi olla myös yhtä suurta kärsimystä. Tästäkin huolimatta leffa on varmasti katsomisen arvoinen ja omien rajojen ylittäminen aina välillä tarpeen. Siinä näytöksessä missä minä olin, taisin olla ainoa ääneen nauranut tyyppi. Joten todellakin toivoisin elokuvakatsojien hieman relaavan tässä kohtaa. Leffa todellakin on hauska.

Käsikirjoittaja-ohjaajat herrat Dan Kwan ja Daniel Scheinert osaavat napata katsojan mukaansa tässä kevyessä hauskassa draamassa, jossa Mannyn kroppa näyttää tietä kotiin ja pitää Hankin hengissä. Ja vaikka asia on todella absurdi, niin omalla tavalla se on ihanaa, koska leffa myös osoittaa, että niitä mielenkiintoisia ja koskettavia elokuva-aiheita on perinteisten supersankari ynnä muiden teemojen lisäksi. Lisää tälläistä hervotonta menoa ja meininkiä, jossa kuitenkin on ollut hyvä maku mukana – ainakin joissakin kohtaa. Ainostaan lopun olisin muuttanut, mutta on kyllä vaikea sanoa, että millaiseksi, mutta jotain grande finalista jäi nyt uupumaan. Muuten mahtava leffa.

Toki myönnän myös sen, että en ylläty yhtään jos-kun raina tulee taistelamaan vuoden surkeimman elokuvan tittelistä. Se kyllä johtuu silloin vain katsojien huumorinpuutteesta. Sen sijaan vuoden surkeimman miesnäyttelijän tittelin ainakin osittain voisin kaataa Mr. Daniel Radcliffen niskaan. Toki hemmo tekee parhaansa, pystyy tilisaldonsa perusteella valitsemaan millaisen roolin tahansa, mutta jäin miettimään sitä, että olenko koskaan nähnyt häntä aidosti onnellisena. Miehen naamavärkki näyttää siltä, kuin hän olisi pikkuisen surullinen koko ajan. Se myönteinen perusvirne, jolla tämän daamin saisi hurmattu uupuu totaalisesti. Joten on todella vaikea sanoa, oliko Manny onnellinen vai ei elokuvan loppuessa. Samaan aikaan Mr. Radcliffe kuitenkin pitää elokuvaa enemmä hengissä kuin Mr. Dano, joka tekee sitä mitä osaa parhaiten. Olennaista lienee kuitenkin on myös se, että herrojen keskinäinen kemia toimii loistavasti.

Omaperäinen, oivaltava, herkkäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja monta muuta ihanaa adjektiivia, jotka voi laittaa tämän leffan nimen perään. Swiss Army Man -raina on taatusti erilainen, ei uppoa kaikille katsojille, loukkaa joidenkin mielestä vainajia ja niitä elossa olevia. Mutta kun heittää tämän moralisoinnin olan yli voi alkaa nauttimaan elokuvasta, jossa tunnu olevan päätä tai häntää paitsi ihmisten ilmoille pyrkimisen. Mutta sekin jää välillä toissijaiseksi asiaksi, kun Mannyn tehtävänä on pitää Hank hengissä. Swiss Army Man ei ehkä ole perinteinen road-trip-raina tai mikään bromance-leffa, mutta kyllä se silti hienosti osoittaa sen, että kaveria ei jätetä riippumatta siitä oletko kuollut vai ei. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka nauttivat sekopäähuumorista, haluavat kokeilla omia rajojaan tai etsivät sitä hieman erilaista rainaa. Tämä raina sopisi mielestäni hyvi kisaamaan myös niistä vuoden parhaimmista elokuva-pysteista, sillä niin tuoreen erilainen se on, hyvällä tavalla.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Paul Dano, Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead

Osastot: ???, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa