VALIKKO

Sully

Kuvahaun tulos haulle sully poster

90-vuotta lähestyvä Mr. Clint Eastwood ei sitten osaa pysyä kameran toiselta puolelta poissa, onneksi. Mies ei ehkä enää halua opetella vuorosanoja ulkoa ja laittaa sitä kautta karismansa peliin, mutta puheet ohjaustöiden lopettamisesta ovat onneksi muuttuneet kaukaisiksi ajatuksiksi. Tällä kertaa valkokankaalla meitä ilahduttaa tarina US Airwaysin lennon 1549 kapteenista Chesley ”Sully” Sullenbergerista. Elokuva perustuu kapteeni Sullenbergerin omaelämänkerralliseen teokseen: Highest Duty: My Search for What Really Matters (2009) ja ohjaaja näyttää sen mukana olevansa yhä ajan hermolla tiiviillä kerronnalla.

Sully on siinä mielessä mielenkiintoinen elokuva, että katsojat tietävät elokuvan lopun jo ennen sen alkamista. Ohjaaja Mr. Eastwood onkin ollut tässä kohtaa taitava pitämään jännitystä yllä kaikesta huolimatta, eikä elokuva ole pelkkää Hudson-jokeen laskeutumista. Mutta ainakaan tällä kertaa häntä eivät ole lopputulokseen ohjanneet hollywoodlandian odotukset onnellisesta lopusta vaan lentoturmaselvitykset vievät elokuvaa kiitettävällä tavalla eteenpäin. Sully onkin varmaan juuri sen vuoksi mielenkiintoinen, että se näyttää mitä tiedotusvälineiden takana kulisseissa tapahtui. Onnettomuustutkintalautakunnalla on oma tekninen mielipiteensä asiasta ja Sullyllä omansa. Elokuva keskittyykin aika hyvin näiden kahden mielipiteen kohtaamiseen ja sen pohtimiseen tekikö kapteeni oikein laskeutuessaan Hudson-jokeen.

Kuvahaun tulos haulle sully film

Valkokankaalla herrat Tom Hanks ja Aaron Eckhart tekevät vakuuttavat työtä koneen laskeutumisesta vastanneina henkilöitä ja kuulustelun alaisina, kun lentoturmalautakunta pohti miksi kone ei lentänyt kentälle, vaan laskeutui jokeen. Kummankin miehen työ on tasaista, uskottavaa ja avaa katsojalle niitä ovia, mitä julkisuuden takana oikein oli. Itse asiassa sitä leffan jälkeen toivoisi aina olevansa yhtä taidokkaan kaksikon käsissä ilmassa ollessaan peltipurkin sisällä. Tämä laadukkuus ei yllätä, sillä Mr. Hanks osoittaa jälleen olevansa palkkatilinsä arvoinen riittävän karismaattinen ja luotettava näyttelijä. Mr. Eckhart jää ikävä kyllä hieman kapteeninsa ja viiksiensä varjoihin, mutta on myös vakuuttava omassa sivuroolissaan. Mies on kaikin puolin hyvä näyttelijä ja toivoisin hänelle lisää vastaavia rooleja, sillä häntä voisi myös jollakin asteella pitää Mr. Hanksin perillisenä ”matti-meikäläisten” turvallisena ja taidokkaana esittäjänä.

Kuvahaun tulos haulle sully film

Oikeassa elämässä kapteeni Sullenbergerin suorittama pakkolasku ylitti uutiskynnyksen myös Suomessa. 15. tammikuuta vuonna 2009 US Airwaysin New Yorkista lähtenyt lentokone teki pakkolaskun Hudsonjokeen vain viisi minuuttia lähtönsä jälkeen. Syitä pakkolaskuun on spekuloitu paljon ja yhdeksi on esitetty lintuparveen lentämistä pian nousun jälkeen. Olipa niin tai näin, niin kone menetti tehonsa kummastakin moottorista. Malli kestää yhdellä moottorilla lentämisen, joten kapteenilla oli vaihtoehdot todella vähissä. Kukaan lentokoneessa olleesta 155 henkilöstä ei kuollut. 78 loukkaantui lievästi ja näistäkin suurin osa johtui kylmettymisestä. Mikäli kyseinen kone kiinnostaa ja edessä on reissu Charlotteen, suosittelen piipahtamista Pohjois-Carolinan ilmailumuseossa, jossa kone on näytillä.

Kuvahaun tulos haulle sully film

Mielenkiintoinen tarina kulissien takaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Sully ei keskity vain Hudon-jokeen laskeutumiseen vaan kertoo enemmän siitä, mitä onnettomuustutkintalautakunnan kokouksissa tapahtui. Se nostaa esille myös lennosta vastuussa olevien henkilöiden toiminnan, ajatukset ja laskun jälkeisessä tunnetilassa elämisen. Tuon on pakko jollakin asteella vaikuttaa elämään. Katastrofeista pitävät saavat toki omat kiksinsä, sillä veteen laskeutumista on kuvattu useasta eri näkökulmasta ja eri ihmisten kokemana. Mutta painopiste elokuvassa on Sullyn toiminnan oikeuttamisella. Tässä kohtaa on tarpeellista sanoa kiitokset hyvälle kapteenille: Kiitos. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka pitävät hitaasti rakennetusta jännityksestä, joka ei lopahda kesken tutusta tarinasta huolimatta. Sully pitää katsojansa kiinni penkissä ja pakottaa pohtimaan tietotekniikan ja inhimillisen osuuden merkitystä merkittävissä päätöksissä. Ilman inhimillistä tekijää olisimme usein kusi sukassa ja sukat jalassa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Anna Gunn, Laura Linney, Holt McCallany, Jamey Sheridan, Jerry Ferrara

Kuvahaun tulos haulle sully film

Osastot: Draama, Jännitys, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa