VALIKKO

Star Wars: The Force Awakens – Tähtien sota: Voima herää

Star Wars: The Force Awakens Official Theatrical Poster

Hmmm.. tässä kohtaa on lienee tunnustettava, että nyt sitten tuli korkattu Star Wars -neitsyys. Tähän asti olen onnistunut välttämään elokuvan katsomista isolta valkokankaalta ja kotioloissakin sitä on tullut tuijotettua vain palasina sieltä täältä. Käsitys leffasta oli kuitenkin olemassa ennen leffasaliin tallustelmista, mutta samalla olin todella iloinen, että en kantanut mitään superfani-leimaa otsassani. Ilman fanipohjaa minun on myös vaikea sanoa, että miten leffa suhteutuu edeltäjiinsä, joten jätän sen kommentoinnin muille.

Star Wars: The Force Awakens elokuvassa perinteisen hyvän ja pahan vastarinnan seuraamisen lisäksi päästään ihailemaan lahjakasta pilottia Reytä Jakku-planeetalta, joka yrittää yhdessä Finnin kanssa palauttaa droidin BB-8:n vastarintaliikkeen salaiseen paikkaan. Mutkia tulee matkaan, kun kaikki ei suju ihan suunnitelmien mukaan ja pahan uusi omistaja Kylo Ren haluaa droidin myös itselleen. Se nimittäin sisältää salaisen kartan viimeiden jedin Luke Skywalkerin luokse. Nuori kaksikko saa kuitenkin yllättävää apua Han Sololta ja Chewbaccalta.

Valkokankaalla kassaennätyksiä yrittää nyt rikkoa Mr. George Lucasin luoma eeppinen saaga, joka jatkuu Mr. J.J. Abramsin ohjaamana – 30 vuotta Jedin paluu -elokuvan tapahtumien jälkeen. Leffa toimii hyvin omana kokonaisuutenaan, koska uskon kaikkien kyllä tietävät edeltävien elokuvien päähahmot (Han Solon, prinsessa Leian, Chewbaccan, R2-D2, ja Luke Skywalkerin). Koska uutta katsojakuntaa on kosiskeltava tasapuolisesti oli ilahduttavaa huomata, että Reyn ja Finnin roolihahmoissa on piirteitä Lukeasta ja Han Solosta. Finn, joka on varmasti elokuvan hauskin tyyppi omaa myös suuressa huolehtivaisuudessaan piirteitä C-3PO:sta. Vaikka Finn on valkokankaan hauskin hahmo Star Wars ei ole mikään komedia tai tee hänestä puhtaasti koomista hahmoa, onneksi. Sen sijaan siellä tietä vastarintaliikkeen päämajaan selvittävät ihmiset tuntuvat inhimillisiltä, luotettavilta ja toimivat tietyn asian saavuttamiseksi ja heille toivoo pelkkää hyvää.

Ohjaaja Mr. J.J. Abrams on esitellyt sci-fi taitojaan aiemmin Star Trek rainan parissa, mikä varmasti sai aikoinaan Star Wars -fanien keskuudessa aikaan kylmänväristyksiä. Sillä olihan riskinä, että hemmo muuttaisi tämän klassikon Star Trek tyyliseksi silmänilosaippuaksi ja hauskaksi elokuvaksi. Vaikkakin vaikutti aikoinaan siltä, että ohjaaja yritti enemmän tehdä Star Trekistä Star Warsin kaltaista, eikä suinkaan päinvastoin. Leffa on mielestäni hauska (vaikka ei siellä salissa kovin muu nauraa käkättänyt kuin minä, mutta kuten todettu The Fanipohja puuttuu), omalla tavallaan koskettava, kevyehkö juoneltaan ja täynnä tuttuja arkkityyppejä ja ennen kaikkea sen tunnistaa ehdottomasti Star Wars elokuvaksi. Joidenkin mielestä ehkä jopa siinä määrin, että se tuntuu modernisoituna kopiona vuoden 1977 sarjan aloittaja-leffasta, missä ryhmä tuntemattomia matti meikäläisiä pelastaa galaksin. Mutta totta on myös se, että jos Star Wars haluaa aloittaa uuden elokuvasarjan on tuolloin paras palata alun tunnelmiin.

Vuonna 2012 The Walt Disney Company nimittäin osti Lucasfilmin ja tällä tavalla varmisti omaksi hyödykseen sarjan jatkumisen. Ja lisää onkin luvassa sillä Disneyn lupaamasta kolmesta Tähtien sota -elokuvasta on nyt nähty ensimmäinen. Seuraavat Episodit VIII ja IX ovat tulossa valkokankaille vuosina 2017 ja 2019. Niitä odotellessa. Mukaan odotuslistaan voi tietenkin vielä nimeämättömän Han Solo -elokuvan, jonka itsekin haluaisin nähdä. Ja tottahan se on, että lypsävää lehmää ei kannata tehtaalle viedä. Ei varsinkaan kun Tähtien sota on viidenneksi eniten tuottanut elokuvasarja. Sen edellä ovat vain Taru Sormusten Herrasta -elokuvat, James Bondit, Harry Potterit ja Marvelin Universe. Nostoa listalla voi olla vielä siis luvassa, sillä TSH on saanut sormuksensa tuhottua ja Harry kasvanut aikuiseksi.

Visuaalisesti Star Wars on kaunista katsottavaa. Kuvausryhmä on viettänyt valioaikaa muun muassa Abu Dhabissa, Irlannissa ja lähes kaikkien elokuvien kantapaikassa Islannissa. Toisaalta leffan kanssa ei varmastikaan ole ollut budjettihuolia. Tämä on myös mahdollistanut sen, että valkokankaalla nähnyt omituiset otukset ovat ”aitoja” eivätkä tietokonetrikkejä. Toisaalta materiaalia aiemmista elokuvista lienee ollut runsaastikin tarjolla puvustuksen ja rekvisiitan puolella, joten taaloja on voinut tunkea muualle.

Lukea etsimässä ja galaksia pelastamassawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Uusin Star Wars -elokuva täyttää varmasti kaikki fanin kriteerit vanhojen tuttujen piirteiden esille tuomisessa. Leffa on hyvin tehty, se on viihdyttävä ja sopii siihen tusinapurkkiin, missä muutkin sci-fi seikkailuelokuvat kilpailevat olemassaolostaan. Star Wars -rainan kuitenkin tunnustaa selvästi omaksi leffakseen, mutta yrittäessä miellyttää kaikkia se on menettänyt osan siitä viehätysvoimasta, jota vuoden 1977 saagan aloittanut elokuva oli pullollaan. Toki tässäkin mennään osittain karvapalloelokuvan meiningissä ja esitellään vanhoja tuttuja, mutta jotain aitoa ja uhrautumatonta on poissa. Tässä seikkailussa minua ottaa eniten päähän sen disneystäminen. Se ei nyt ihan selvästi tullut alleviivatuksi lähes jokaisessa kohtauksessa, mutta loppu osoittaa loppumatonta Star Wars elokuvien -sarjaa enkä usko sen olevan kovin hyväksi leffan maineelle. Kassakoneilta ei sitten kysytä mitään. Suosittelen elokuvaa kuitenkin kaikille Star Wars -elokuvien ystäville. Tämä on tuttavallinen paluu menneisyyteen. Ja meille mahdollisille uusille faneille, jotka haluamme nähdä uuden mielenkiintoisen seikkailun avaruuden maisemissa. Valon ja pimeyden vallan kamppailu jatkukoon ja minä ainakin aion liputtaa sen valon puolesta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Peter Mayhew, Adam Driver, Domnhall Gleeson, Oscar Isaac, Mark Hamill, Max von Sydow, Carrie Fisher, Andy Serkis, Lupita Nyong’o’, Anthony Daniels

Osastot: Leffat, Sci-fi, Seikkailu
Henkilöt: , , , , , ,
2 Comments

2 kommenttia artikkeliin “Star Wars: The Force Awakens – Tähtien sota: Voima herää”

  1. Cilo sanoo:

    Oi, ihanaa kuulla, että edes yksi toinen leffanörtti ei ole Star Wars-fanaatikko! I feel you!

    • Outi sanoo:

      Kiitos 🙂 Tässä kohtaa kai sitten pitää tunnustaa, että lämpenen enemmän Star Trekin suuntaan – ainakin maisemin kohdalla 😉

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa