VALIKKO

Star Trek Beyond – Star Trek toisella puolella

The USS Enterprise -aluksen kapteeni James T. Kirk etsii yhä omaa paikkaansa Starfleetissä. Tämä pohdinta saa kuitenkin jäädä, kun harvoja vapaapäiviään Yorktownissa viettävä miehistö vastaa hätäkutsuun Kalaralta, jonka alus on jäänyt Altamidille. Kaikki ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan vaan Enterprise lipuu suoraan itseään ylijumalana pitävän Kralin ansaan, joka haikailee biokemiallisen aseen, Abronathin, perään ja sitä kautta oman käden oikeuden harjoittamisesta liiton maita vastaan. Pelastuakseen tuholta Kirkin on  Spockin, Uhuran, Hikarun, Chekovin, Bonesin ja Scottin avulla joutuvat miettimään miten selvitä tilanteesta ja ennen kaikkea päästä takaisin kotimaisemiin. Onneksi odottamatonta apua tässä tarjoaa Jaylah.

Star Trek Beyond on sarjan 13sta elokuva ja toivottavasti se ei ole sille kohtaloksi. Ainakin ohjaus on annettu hyviin käsiin Mr. Justin Linille, joka tunnetusti on tehnyt vauhdikasta työtä Fast & Furious -sarjan parissa. Ohjaaja on myös tunnettu siitä, että hän suosii samojen näyttelijöiden parissa töiden tekemistä. Tässä kohtaa onkin siis oltava tyytyväinen, että näyttelijälistalta ei löydy avaruudessa tai uuden planeetan pinnalla kaahanneet herrat Dwayne Johnson tai Vin Diesel. Sen sijaan sen toimintakohtaukset ovat vauhtinsa ja satunnaien epäyhtenäisyytensä vuoksi aika selvää ohjaajan tavaramerkkiä. Tämän lisäksi toimintakohtauksesta toiseen tunnutaan etenevän sata lasissa vai pitäisikö sanoa kovalla poimuajolla?

Käsikirjoituksesta ovat vastanneet herrat Simon Pegg ja Doug Jung. Heitä saa kiittää siitä, että elokuvan tunnistaa Trek-linjaan sopivaksi, mutta ikävä kylllä se ei ole kovinkaan ikimuistoinen. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita toki tarjoillaan, samoin huumoria, mutta se ei riitä tekemään leffasta kovin pitkälle muistettavaa. Siinä missä se toki tunnustaa juurensa ja on ylpeä niistä, se on samalla ihan liian turvallinen sci-fi-leffa, jolla pyritään miellyttämään mahdollisimman montaa katsojaa. Luulisi Star Trek -fanien, niin uusien kuin vanhojen, olevan jo niin uskollinen ryhmä, että moiseen nuoleskeluun ei enää olisi tarvetta. Ehkäpä seuraavan Star Trek -elokuvan olisi aika oikeasti ottaa rohkea askel sinne suuntaan, missä ei ole vielä käyty. Fanit kyllä seuraavat mukana ja tämä liike, voisi tuoda niitä lisää.

Tosin leffaa on myös muistettava tässä kohtaa kiittää siitä, että siinä esiintyy samanlaista perhe-uskollisuutta kuin ohjaaja Mr. Lin edellisessä ohjauksessa Fast & Furious -rainassa. Perheellä on merkitystä selviytymisen kannalta ja se koostuu hyvin erilaisista ihmisistä. Valkokankaalla nähdäänkin mielenkiintoista parityötä trekkiläisten Kirk ja Chekov, Spock ja Bones, Uhura ja Sulu välillä. Jokainen saa ase kädessä juoksemisen lisäksi valkokangasaikaa, joka jollakin asteella kuitenkin onnistuu rakentamaan sitä hahmoa lisää. Kiitos tästä, pienestä mutta sitäkin mielenkiintoisemmasta panoksesta.

Omaa uraa ja perhettä pohtiessawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Siinä missä tämä Star Trek jättää henkilöprofiloinnin vähemmälle, se keskittyy sen sijaan suoraviivaiseen armeijamaiseen toimintaan ulkoavaruudessa. Tosin tässä on se hyvä puoli, että se antaa mahdollisuuden useamman ihmisen loistamiseen, eikä vain kapteeni Kirkin hartioiden taakse vetäytymiseen. Mukana olevien hahmojen piirteiden kuvaus kääntyy lähinnä lähitaistelutaitojen esittelyyn, mikä on sääli sillä se jättää aika lailla pois huumorin elokuvasta ja niistä rennommista kohtauksista – jos sellaisia olisi. Suosittelen elokuvaa kaikille Star Trek -elokuvien ystäville. Tästä löytyyy sarjalle uskollisia piirteitä, viitteitä menneisyyteen ja uusia mielenkiintoisia avaruuden olioita. Mutta ennen kaikkea kaikesta mahdollisesta synkkämielisyydestään huolimatta rainastas löytyy trekkareille uskollisia piirteitä, joiden avulla olemme oppineet pitämään sarjasta ensimmäisessä paikassa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, John Cho, Anton Yelchin, Idris Elba, Sofia Boutella

P.S. Jäin pohtimaan samassa paikassa (avaruudessa) asuminen mahdollisuutta. Eli jos sitä pyörisi samoissa piireissä, samojen ihmisten parissa isossa paikassa ainakin kolme vuotta niin haluaisiko sitä vaihtaa ihmisiä ja maisemaa. Eli olisiko minusta asumaan avaruudessa. Aluksi ajattelin, että ei missään nimessä. Mutta jos katsoo omaa elämäänsä, niin kyllähän se pyörii samojen ihmisten ympärillä, samoissa maisemissa, samoja asioita tehden vuodesta vuoteen, joten tässä on kai pakko muuttaa vastaustaan…..

Mukana olleiden trekkiläisten maamerkkien lisäksi elokuva jäi Mr. Anton Yelchinin viimeiksi. Näyttelijä kuoli tapaturmaisesti vasta 27-vuotiaana. Hänen roolihahmonsa Pavel Chekovin täyttäminen uudella näyttelijällä on vielä ratkaisematta. Mielestäni se pitäisi jättää tekemättä. Mutta ongelma on tietenkin miten Chekovin saa poiskirjoitettua sarjasta. Fast and Furious -elokuvissa Mr. Paul Walker pystyttiin laittamaan eläkkeelle, mutta miten asia on Chekovin kanssa. Olipa elokuvan tekijöiden päätös mikä tahansa, lahjakkaan näyttelijän kuolema oli kolaus Star Trek -sarjalle ja kaikille miehen faneille.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa