VALIKKO

Stan & Ollie

Kuvahaun tulos haulle stan & ollie film poster

Stanley Laurel ja Oliver Hardy (Stan & Ollie) – tai kuten me Suomessa heidät tunnemme tuttavallisemmin nimellä Ohukainen ja Paksukainen ovat päässeet valkokankaalla. Tällä kertaa tämä elokuvahistorian riemukas parivaljakko ei ole itse tekemässä elokuvaa, vaan katsojalla on mahdollisuus seurata heidän elämäänsä kulissien takana. Tämä muistutuksena tässä kohtaa, että kyseessä ole mikään puolentoistatunnin komediapläjäys, vaan pikemminkin tutkielma eläkeikää lähestyvästä kaksikosta, joka pyrkii vielä pinnalle.

Stanleyn ja Ollien kulta-aika oli 1920-1930-luvulla ja 1950-lukua kohti edetessä heidän suosionsa oli väistymässä kaikenlaisten avaruuselokuvien tieltä. Mutta kaksikko päätti silti urheasti pyrkiä comebackiin tekemällä teatterikiertueen Iso-Britannissa toivoen sen edesauttavan uutta mahdollista elokuvaa.

Oikeassa elämässä Ohukainen eli Stan Laurel (1890–1965) ja Paksukainen eli Oliver Hardy (1892–1957) olivat brittiläis-yhdysvaltalainen komediaparivaljakko. Heidän ensimmäinen yhteinen esiintymisensä oli vuonna 1921 The Lucky Dog -nimisessä elokuvassa. Ensimmäinen yhteinen komedia oli The Second Hundred Years (1927). Toisin kuin monen muun mykkäelokuvan tähden tämän kaksikon siirtyminen mykkäelokuvista äänielokuvien pariin sujui suhteellisen kivuttomasti vuonna 1929. Kaksikko näytteli 40 lyhytäänielokuvassa, 32 lyhytmykkäelokuvassa ja 23 täyspitkässä tuotantoelokuvassa. Joten tänä aikana kaksikon keskinäinen ymmärrys toisen ilmaisua kohtaan kehittyi varmasti huippuunsa. Itse muistelen istua tikuttaneeni television edessä tämän kaksikon nokkelia elokuvia katsoen ja niistä kaikista nauttien. Olikin siis mielenkiintoista nähdä, mitä draamallisella elokuvalla oli tarjota huumorin ystävälle. Ja kyllähän sitä oli. Parivaljakosta Stanley oli työhevonen, joka työstää sketsejä ja Ollie puolestaan pitää enemmän rennommasta elämästä ja kilpahevosista. Mutta yhtä kaikki herrojen toiminta täydentää toisiaan ja on vaikea kuvitella toista ilman toista. Stan & Ollie -elokuva kuitenkin nostaa tapetille kysymyksen siitä, että olivatko herrat vain pakollisia ystäviä työsuhdekuvioiden vuoksi, vai olivatko he todellakin ystäviä. Vastaamisen tähän jätän katsojalle.

Pääosissa pyörivät herrat Steve Coogan (Stanley) ja John C. Reilly (Ollie) tekevät upeaa yhteistyötä ja tuovat kunniaa alkuperäisille innoittajilleen. Herrat Coogan ja Reilly todellakin ovat Ohukainen ja Paksukainen kaikkia maneereitaan, asenteitaan ja liikkeitään myöten. Ja ennenkaikkea heidän keskinäinen kemiansa toimii, mikä tekee elokuvasta vielä uskottavamman. Hemmot ovat niin vakuuttavia, että jos Stanley Laurel ja Oliver Hardy olivat vielä elossa, he varmasti antaisivat esityksille oman siunauksensa. Tukea herrojen elämään antavat heidän vaimojaan näyttelevät daamit Shirley Henderson (Lucille Ollien vaimona) ja Nina Arianda (Stanin vaimona). Naiset ovat keskenään kuin yö ja päivä, mutta varmasti ovat olleet oikeat valinnat oikeassa elämässä näille koomikon taidot omaaville herroille.

Ohjaaja Mr. Jon S. Baird on onnistunut tekemään koskettavan elokuvan, vaikka omassa menneisyydessään ei olisikaan katsonut Ohukaisen ja Paksukaisen elokuvia. Stanin ja Ollien keskinäisen kemian, yhteistyön ja elämän vastaanottaminen kuvaaminen on kaunista, taidokasta ja koskettavaa. Valkokankaalla ei nähdä mitään ylimääräistä täytettä elokuvalle, vaan kaikki kohtaukset löytävät paikkansa. Elokuva ei kiirehdi kohtauksesta toiseen, vaan antaa aikaa tarinan kehittymiselle ja kaksikon välien kuvaamiselle niin hyvässä kuin pahassakin. Samoin oman osuutensa draaman rinnalla on saanut kaksikon koomisten taitojen kuvaus, joten leffateatterista lähtee sydän särkyneenä, mutta onnellisena. Kaunis kiitos kuuluu tästä varmasti myös käsikirjoittaja Mr. Jeff Popelle.

Kunnianosoitus koomikkoparille www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
jonka elokuvat ovat koskettaneet useita sukupolvia ja avanneet tietä uusille oivalluksille elokuvien teossa. Nauraminen on hyvästä ja harvoin sitä tulee ajateltua, mitä kaikkea tiiviin pääkaksikon välillä oikeasti on. Stan & Ollie avaa tätä verhoa sopivalla tavalla, onnistuen samalla kuitenkin jättämään koko elokuvasta hyvän maun. Valkokankaalla pääparin keskinäinen kemia on taidokasta ja varmasti heidän uransa parasta, niin selvästi heistä muodostuu Stan & Ollie. Tämän elokuvan jälkeen tekee mieli kaivautua uudestaan Ohukaisen ja Paksukaisen elokuvien maailmaan. Suosittelen elokuvaa kaikille kaksikon elokuvista pitäneille, naurusta nauttiville ja elämää kokeneille. Itseäni jäi lähinnä harmittamaan se, että Robin Hood parodiaa ei koskaan tullut.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Steve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson, Nina Arianda, Rufus Jones ja Danny Huston
Kesto: 1 tunti 38 minuuttia

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa