VALIKKO

Spy – Vakooja

Susan Cooper (Melissa McCarthy) on CIA:n analyytikko ja harmaa hiirulainen, joka korvanapin kautta auttaa suurta ihastustaan agenttia Bradley Finea (Jude Law). Ikävä kyllä asekauppias Rayna Boyanovin (Rose Byrne) saa tietoonsa tehokkaiden kenttäagenttien henkilötiedot ja uhkaa niiden paljastuksella, jos ei saa operoida rauhassa. Asian pelastaminen ja oikeuden suorittaminen jää Susanin harteille. Firmanjohtaja Elaine Crocker (Allison Janney) uskoo Susanin kykyihin ja edessä onkin Rayna Boyanovin maailmaa astuminen peitetarinan turvin. Daamin rymistellessä ympäri Eurooppaa pahisten perässä hänen korvanappiinsa puhuu Nancy B. Artingstall (Miranda Hart). Oman lusikkansa soppaan haluaa myös laittaa CIA:n huippuagentti Rickard Ford (Jason Statham), jonka on vaikea hyväksyä sivuunlaittamistaan.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Mr. Paul Feig (Bridesmaids, The Heat) on tuonut meille jälleen kerran hauskan toimintakomedian. Ohjaaja toivoi elokuvan jatkavan mielenkiintoisten, hauskojen ja vahvojen naisten olemista valkokankaalla, mistä hänen pari viimeistä elokuvaa (Bridesmaids ja The Heat) ovat oivia esimerkkejä. Spy-elokuvaa Mr. Feig pitää toki kuitenkin enemmän naispuolisen Bondin esittelynä kuin aiheen parodiana. Ja tästä saa sitten vapasti olla montaa mieltä…… Ohjaaja joka tapauksessa pyrkii jälleen esittämään, että myös naiset osaavat olla hauskoja valkokankaalla. Spy heittää bensaa liekkeihin koskien myös yhteiskunnan odotuksia naisia ja erityisesti ikääntyneitä naisia kohtaan. Poissaolollaan loistavat jamesbondimaiset tekniset vempeleet, tai ainakin ne on kätketty hyvin arkisiin tavaroihin. Vai voisiko kukaan kuvitella Mr. James Bondin kävelevän ympäriinsä jalkasuihkeen tai ulostulääkkeiden kanssa. Tämä siitäkin huolimatta, että niiden taakse voi kätkeytyä jotain aivan muuta.

Elokuvan juoni on perinteinen kahlo-komediallinen versio vakoiluelokuvista. Näistä meillä on ennen Spy-elokuvaa hyviä esimerkkejä, kuten alla olevasta listasta voi päätellä. Siitä voi jokainen myös bongailla niitä omia suosikkejaan. Listan ulkopuolelle jää varmasti ihan siedettäviäkin leffoja, ja näidenkin joukossa on tietenkin niitä omia suosikkejani, kuten True Lies, Johnny English, Miss Kovis (Miss Congeniality) ja Get Smart.

 • Get Smart (2008)
 • Johnny English (2003, 2011)
 • I Spy (2002)
 • Zoolander (2001)
 • Miss Congeniality (2000)
 • Charlie’s Angels (2000, 2003)
 • True Lies (1994)

Elokuva kuuluu naisille. Erityisesti Ms. McCarthy tekee lähtemättömän vaikutuksen omassa muodonmuutoksessaan analyytikosta jamesbondiksi, vai pitäisikö sanoa janebondiksi? Joka tapauksessa on aina ihastuttavaa seurata aikuisia naisia aikuisten naisten rooleissa. Valkokankaalla ei mielestäni pyöri tällä hetkellä kovin monia naisnäyttelijöitä, jotka voivat uskottavasti tasapainoilla komiikan ja toiminnan välillä samassa elokuvassa. Daamin taidot fyysisen ja verbaalisen komiikan aloilla pääsevät Spy-elokuvassa oikeuksiinsa tavalla, jolle soisin mielelläni jatkoa. (Jossa toivottavasti on vähemmän voimasanoja kuin tässä, mutta ohjaajan tyylin tietäen tiedostan, että tämä voi olla kyllä haaveajattelua).

Elokuvasta on toki myös mainittava Mr. Jason Statham, jonka soisin siirtyvän enemmän komiikan puolella rymistelyn keskeltä. Siinä missä Mr. Law tarjoaa sliipattua kokemusta, Mr. Statham laukaisee katsojan nauruhermot säännöllisin väliajoin. Mies on koomikan taholla vakuuttava tässä elokuvassa ja lisää samanlaista kohellusta sekä verbaalista tykitystä toivoisin vielä näkeväni. Sen lisäksi olisi ihanaa, jos hemmo päätyisi pysyvämmin tekemään yhteistyötä ohjaajan kanssa daamien Byrne ja McCarthy tavoin. Toivoa tästä ehkä on, sillä ohjaaja Mr. Feig on jo kuulemma kynäilemässä kasaan jatko-osaa tälle elokuvalle.

Vihdoinkin kenttätyöhönwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Spy on naispainoitteinen toiminta-komedia, joka antaa kunnian sinne minne se kuuluu – Ms. Melissa McCarthylle ja muille valkokankaan sankarittarille. Elokuva ei pyytele mitään anteeksi, vaan pikemmin osoittaa, että meissä naisissa on enemmän piileviä kykyjä kuin päälle katsoen voisi uskoa. Spy on oikeasti hauska elokuva, joka vie katsojan mukanaan seikkailuun, joka on täynnä yllättäviä käänteitä ja mielenkiintoisia henkilöhahmoja. Elokuvan toiminnallinen osuus on uskottavaa, eikä huumori onnistu sitä latistamaan. Joten molempia osuuksia hakevat katsojat saavat kyllä rahoilleen katetta. Suosittelen Spy-rainaa kaikille toiminta-komedian ystäville. Nyt kannattaa rohkaistua katsomaan, miten hyvin tiskin takaa kenttätyöhön siirtyvä nainen pääsee toteuttamaan omia unelmiaan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Ja lopuksi on todettava, että toiminta-komedia viihdyttävänä pakettina ei ole mikään itsestään selvä asia. Seuraavaan listaan olen koonnut niitä omia suosikkejani sekä niitä, joiden olemassaoloa en ymmärrä – vaikka kuinka paljon tahansa pidänkin elokuvista. Spy-elokuva kuitenkin onnistuu jollakin ihmeellisellä tavalla tasapainoilemaan tässä viivanjakajalla saaden aikaan nautittavan lopputuloksen. Mutta kuten tunnettua makuasioista ei sovi kiistellä, joten tyydyn suosittelemaan tätä tyylilajia kaikille, jotka haluavat nauttia kepeistä ja toiminnallisista elokuvista.

 • Mortdecai (2015)
 • Kingsman: Salainen palvelu (2014)
 • 2 Guns (2013)
 • R.I.P.D. – Haamukytät (2013)
 • The Heat (2013)
 • 21 Jump Street (2012)
 • This Means War – Keinoja kaihtamatta (2012)
 • The A-team (2010)
 • Knight and Day (2010)
 • Killers (2010)
 • The Bounty Hunter – Exän jäljillä (2010)
 • RED (2010)
 • Mr. & Mrs. Smith (2005)
 • Johnny English (2003)
 • Miss Congeniality – Miss Kovis (2000)
 • Austin Powers (1997, 2002)
 • True Lies – Tosi valheita (1994)
 • Hudson Hawk – varkaista parhain (1991)

 

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , , , ,
3 Comments

3 kommenttia artikkeliin “Spy – Vakooja”

 1. Cilo sanoo:

  Kuinka ehditkin kaikki nämä uudet leffat katsoa ja arvostella? Ajattelin, että sinulla olisi jos arvostelu valmiina, kun itse kanssa tämän kävin tänään katsomassa. Rakastan HYVIÄ toimintakomedioita (Get Smart on suuri suosikkini ja niin on The Heat ja Johnny Englishinkin… ja RED-elokuvat). Itse kanssa arvostelin jo tämän leffan ja pidin kanssa, paljon! Paul Feig on nopeasti noussut uudeksi suosikkiohjaajakseni! xD

  • Cilo sanoo:

   *olisi jo

  • Outi sanoo:

   Erittäin hyvä kysymys. Aika on rajallista, töissäkin pitää käydä, että voi tätä harrastustaan rahoittaa ja sitten vielä niistä naputella jotain. Mutta ei kai sitä intohimolleen mitään voi. Ja on muuten kiva kuulla, että joku muukin fanittaa Feigiä, hemmolla on hyvä tyyli ja toivottavasti se jatkuu sellaisena.

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa