VALIKKO

Spring Breaker – Kevätloma(laiset)

Elokuva Spring Breakers on varmasti suunnattu joko teini-ikäisille nuorille pojille tai sitten teini-ikäisille nuorille tytöille. Ensiksi mainitut saavat elokuvasta paljasta pintaa omiin fantasioihinsa ja jälkimmäisille yritetään sitten opettaa jotain moraalista. Sinänsä siis mielenkiintoinen yhdistelmä, joka vaati sen katsomisen tämän blogin omistajalta. Ja tässä kohtaa on kai sitten harmiteltava, että se oma teini-ikä on taakse jäänyttä aikaa, sillä elokuvan syvällinen sanoma ei oikein ottanut avautuakseen.

Spring Breakers -elokuvassa Faith (Selena Gomez), Brit (Ashleyn Benson), Candy (Vanessa Hudgens) ja Cotty (Rachel Korine) haaveilevat kevätlomasta Floridan auringon alla, mutta budjetin ollessa tiukka tytöt ratkaisevat ongelman ryöstämällä paikallisen pikaruokaravintolan. Ja ei kun rahan kanssa lomaa viettämään. Loman aikana yksi jos toinenkin kuitenkin alkaa saada omantunnon pistoksia ja palaa kotimaisemiin, kun jäljelle jääneet puolestaan sotkeutuvat yhä enemmän alamaailman kimmeltavään pintaan paikallisen gansta-räppärin Alienin (James Franco) porukoissa.

Ohjaaja Mr. Harmony Korine on tehnyt teoksen, jossa kauniit ihmiset esittelevät huonoa käytöstä äärimmäisen kehnolla tavalla. Katsojana olisi luullut, että enemmänkin aiheesta olisi saanut irti jo pelkästään näyttelijätyön kunnollisella käyttämisellä. Valkokankaalla pyörii kuitenkin Disneyn luomia teinitähtiä (Selena Gomez, Vanessa Hudgens ja Ashley Benson) sekä konkarinäyttelijöitäkin (James Franco).  Ensimmäiset näistä pyrkivät ilmeisestikin eroon kiltin-tytön leimoistaan ja jälkimmäinen muuten vaan yrittää ilmaista itseään.  Joten ei voi kuin ihmetellä, miten ihmeessä lopputulos voi olla näin ohuen ohut ja läpinäkyvä. Sitäkin enemmän ehkä pitäisi myös ihmetellä miten ihmeessä filmi pääsi kisaamaan Venetsian elokuvajuhlille Kultaisen leijonan palkinnosta. Yllättäen se ei sitä voittanut. Ihme…. En oikein osaa päättää, onko ohjaaja halunnut katsojien nauttivan ja paheksuvan elokuvan syvintä sanomaa – jos sellaisen nyt onnistuu onkimaan esille.

Että, mitä, täh?www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kaikesta huolimatta on sanottava, että Spring Breakers joko osuu ja uppoaa katsojaan tai sitten ei. Yrittäähän se jollakin tapaa olla äärimmäisen huvittava viina-kokaiini-seksi-ampuminen-sekasotku. Toisten mielestä leffa puolestaan ei ylitä mitään mainitsemin arvoista, mutta virallisesti tätä voisi varmaankin pitää oman aikansa malliesimerkkinä populaarikulttuurin tuotoksesta, jossa on yhdistettynä elokuvamaailmaan liittyvä pakollinen juoni ja kasa reality-tv-tuotoksia, joiden perusteella kirmaillaan mainostelevision esittämien nautintojen perässä. No, tulipa filosofisesti sanottua, mutta sellainen olo myös Spring Breakersista tuli. Katsoja tulkitkoon elokuvan kuten haluaa ja tämä on oma versioni siitä. Pitkään aikaan en ole kokenut kuitenkaan heittäväni rahojani näin hukkaan kuin tämän leffan kanssa. Toivottavasti muut saavat siitä huomattavasti enemmän irti kuin minä, jonka mieli teki livistää leffasalista jo alkumetreillä. Leffan parhaimpana osuutena pidin Mr. Francon hyräilemään laulua neljästä pikku kanasesta, joiden perusteella leffa sai tässä blogissa edes jonkun tähden tapaisen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: ???, Leffat
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa