VALIKKO

Spider-Man: Into the Spider-Verse – Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia

https://www.vitalthrills.com/wp-content/uploads/2018/11/spiderverseheader.jpg

Valkokankaalla tavataan nuori Miles Morales, jonka vanhemmat ovat laittaneet vähän parempaan kouluun. Hemmo kuitenkin kaipailee sitä nuoren vapautta ja käy yhdessä Aaron setänsä kanssa maalaamassa grafiitteja Brooklynin alle. Yhdellä sellaisella reissulla radioaktiivinen hämähäkki puree Milesia ja hemmon elämä muuttuu kertarysäyksellä. Uuteen elämään sopeutumista ei auta yhtään se, että rikollispomo Kingpin avaa aukon eri ulottuvuuksien välille tuodakseen perheensä takaisin. Siinä samalla Milesin omaan ulottuvuuteen alkaa tupsahdella Hämis-persoonia eri ulottuvuuksista.

Yleensä mitä useampi kokki, sitä surkeampi soppa. Mutta tällä kertaa poikkeus vahvistaa säännön ja uusin Spider-Man (animaatio) elokuva on todella nautittavaa katsottavaa. Joten kiitos ja kumarrus herrojen Bob Persichetti, Peter Ramsey ja Rodney Rothman suuntaan. Hemmot ovat saaneet aikaiseksi mukaansa tempaavan toimintaseikkailun, jossa teini-ikäinen (no lähes) nuori mies etsii itseään ja omaa paikkaansa omassa universiumissaan. Joten kaunis kiitos on myös sanottava käsikirjoittajien herrojen Rodney Rothmanin ja Phil Lordin suuntaan. Heillä on taatusti ollut hauskaa tehdessään näin vauhdikasta ja moni ulotteista käsikirjoitusta.

Leffan ikäraja on 12-vuotta ja ihan syyllä. Se ei nyt mässäile verellä ja suolenpätkillä, mutta ikäviä asioita tapahtuu valkokankaalle, joten perheen pienempiä olisi hyvä säästää niiltä. Toisaalta nykyaikana lapset / nuorisolaiset alkavat olla niin kypsää sakkia (ainakin osa), että heillä leffa sopisi ihan heittämällä. Elokuva perustuu Marvelin sarjakuvahahmoihin ja ennenkaikkea Hämikseen / Spider-Maniin / Hämähäkkimieheen. Tästä hahmosta on tehty elokuvia alkaen vuodesta 1977, eikä loppua näy… 8 elokuvaa 16 vuoden aikana…. Joten jokaisella lienee se on oma suosikkinsa. Itse liputan tällä hetkellä Mr. Tom Hollandin puolesta (okei, Avengereilla voi olla jotain tekemistä tämän kanssa: Civil War; Spider-Man: Homecoming ja Avengers: Infinity War), mutta vaikutuksen teki aikoinaan myös Mr. Andrew Garfield (The Amazing Spider-Man 2012, 2014). Eikä Mr. Tobey Maguire (Spider-Man trilogia) myöskään niin paha ollut. Mutta on tunnustettava, että nyt nähty animaatio on ihan omaa luokkaansa ja se yllätti meikäläisen todella myönteisesti. Alkuaan ajattelin skipata koko leffan (taas yksi Hämis-raina, mitä uutta se muka voisi tarjota), eikä sen trailerikaan ollut vakuuttava. Mutta onneksi olin kaupungissa, eikä kotiin ollut kiire, joten leffateatteri oli luonnollinen valinta. Eikä nyt kaduta sitten yhtään pätkään.

Perinteisen Marvelin-elokuvan tavoin myös tässä leffassa oli kunnon cameo Mr. Stan Leelle. On todella harmi, että miestä ei enää valkokankaalla nähdä. Mutta ehkäpä hän kääntää onnellisena kylkeään missä sitten onkaan katsellessaan taivaasta alaspäin meidän fanaattista fanitusta hänen luomilleen hahmoilleen. Samalla on myös todettava, että leffa sitten kannattaa istua IHAN tappiin asti, jos yhtään on menettänyt palan sydämestään Hämikselle. Loppukohtaus on hämmentävä, mutta viihdyttävä.

Myös tähän elokuvaan pätee se, että se on juuri niin hyvä kuin sen pahis on paha. Ja tällä kertaa niistä pahiksista on sitten mistä valita. Luonnollisesti mukana on iso rikollispomo Wilson Fisk eli Kingpin ja hänen kätyrinsä, kuten tohtori Mustekala (Olivia Octavius), Vihreä menninkäinen ja Skorpioni. Pienemmälläkin määrällä olisi pärjännyt, että pahikset olisivat nousseet isompaan rooliin tai pahantekoon. Toisaalta myönnettäköön, että leffa kertoo Hämiksestä, ei pahiksista. Mutta nyt lähinnä Tohtori Mustekala sai oman revittelynsä ja Skorpio yllättävän juonenkäänteen. Heidän lisäkseen muutama ilkeän näköinen tyyppä joutui sitten lähinnä seisoskelemaan kuvan vasemmassa takareunassa.

Leffan jälkeen on varmaankin suunnattava Spider-Man wikilogiaan tai johonkin vastaavaan, että pysyy kärryillä keitä nämä kaikki Hämis-hahmot oikein ovat. Miles Morales sai ensiesiintymisensä sarjakuvassa vuonna 2011 ja osoittautui kerta rysäyksellä suosituksi hahmoksi. Hän ei ole Peter Parker, vaan omaa paikkaansa ja ilmaisutapaansa etsivä tyyppä. Moralesin lisäksi Hämiksenä samassa ulottuvuudessa seittejään singauttelevat paikallinen nuori Peter Parker, toisesta uolttuvuudesta tullut vanhempi lähes keski-ikäinen ja eronnut Peter Parker, balettitanssijamainen Spider-Gwen, rikoksisa ratkaiseva Spider-Noir, animehahmo Peni Parker ja hämähäkkipossu Spider-Ham. Mielenkiintoisia hahmoja siis valkokankaalla. Näistä Miles Moralesin lisäksi merkittävään asemaan nousee vanhempi Peter Parkes, jonka elämä omassa ulottuvuudessaan ei ole mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Tämä kyllä sitten tapahtuu sen kustannuksella, että muut Hämis-hahmot (Spider-Gwen, Spider-Noir, Peni Parker ja Spider-Ham) jäävät omine tarinoineen enemmän taustalle. Heistäkin olisi kiva ollut tietää lisää.. spiderwikilogy tai jotain… täältä tullaan…. Mutta ehkäpä asia korjaantuu seuraavassa hämähäkkiversium elokuvassa.

Visuaalisesti leffa on mielenkiintoista ja vakuuttavaa seurattavaa. Nuoremmat immeiset varmasti saavat minua enemmän irti, mutta tykittely eri ulottuvuuksien välillä ja Brooklynin muuttuminen sähkökatkoksen myötä erilaiseksi oli vakuuttavaa. Hämähäkkihahmot (kaikki, myös possu) olivat todella hyvin tehty, eikä May-täti jätä ketään kylmäksi. Leffa on visuaalisesti uskollinen sarjakuvatyylille, mikä teki siitä erilaisen elokuvan, eikä se ole huono asia. Ainostaan kuvan päällä satunnaisesti heiluva filtteri hämäsi. Se teki rainasta toki vielä enemmän vanhojen sarjakuvien selaamisen oloisen, mutta omaa katselukokemustani se hämäsi. Teräväpiirto sopii enemmän omille silmilleni. Joka tapauksessa tämä on erilaista animaatioa, mitä valkokankaalla on vähän aikaan nähty ja toivoisinkin sen huomioitavan erilaisissa elokuvakisoissa animaatioiden kohdalla.

Popkulttuurin näkökulmasta raina on myös katsomisen arvoinen. Itseltäni meni varmaan puolet erilaisista viittauksista ohitse (on siis mentävä katsomaan leffaa uudestaan), mutta nopeammat varmasti nappasivat niitä tukevamman otteen. Leffa nauraa itselleen, Hämiksen tuotteistamiselle ja monelle muullekin asialle. Se on viihdyttävä kokemus kaiken itsensä etsimisen keskellä. Ja saa varmasti katsojansa iästä riippumatta hyvälle tuulelle. Samaa voi sanoa myös leffan fyysisestä komiikasta.. Milesin muuntautumista Hämikseksi on kiva seurata, varsinkin kun kaikki taidot pitäisi oppia ihan itse (lähes). Verkkojen singauttelu taitaa tässä kohtaa olla sieltä helpommasta päästä.

Vuoden paras supersankarileffawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ainakin tähän asti. Toki nyt mennään vasta tammikuussa, mutta tätä on vaikea peitota. Leffalla on toki omat heikkoutensa, mutta siinä on kunnon tarinaa, uusia ulottuvuuksia ja perinteistä isä-poika-pohdintaa ja oman paikan etsimistä yhteiskunnassa. Ja toki siinä samalla sitten pelastetaan kaikki ja opitaan käyttämään niitä omia supervoimia yhteiseksi hyväksi. Uusin Spider-Man elokuva onnistuu yhtä aikaan olemaan koskettava, humoristinen, vauhdikas eikä se ota itseään liian vakavasti. Tämä on aikamoinen yhteenveto ja vain harva raina pystyy siihen. Elokuva on todellinen piristysruiske hämähäkkimiehen hahmolle ja sen faneille. Suosittelen leffaa kaikille ikärajan puitteissa, älä anna trailerin masentaa vaan anna pikemminkin elokuvan yllättää myönteisesti.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Shameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld, Brian Tyree Henry, Liev Schreiber, Mahershala Ali, Nicolas Cage, Kathryn Hahn, John Mulaney, Lily Tomlin, Kimiko Glenn, Zoë Kravitz, Luna Lauren Velez, Chris Pine, Oscar Isaac, Stan Lee
Kesto: 1 tunti 57 minuuttia

Osastot: Animaatio, Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa